10 dalykų, kurie turi kelti nerimą gyvūnų mylėtojams

Žmonės, pasirinkę atjautos kelią visoms gyvoms būtybėms, susiduria su būtinybe atsakingai rinktis maisto produktus, ieškoti alternatyvų įvairioms neetiškoms praktikoms. Tiesa, kartais gyvūnų išnaudojimas nėra akivaizdus. Surinkome dešimties punktų sąrašą, kuriame atskleidžiama, kaip iš pažiūros nekalti ingredientai, kasdieniai daiktai ir veiklos gali prisidėti prie išnaudojimo… ir kaip pasiekti priešingą rezultatą.

Reiktų rinktis su gyvūnais netestuotą kosmetiką.<br>123rf nuotr.
Reiktų rinktis su gyvūnais netestuotą kosmetiką.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ggi.lt

May 18, 2020, 1:59 PM

Palmių aliejus – labai plačiai naudojamas ingredientas tiek maisto, tiek grožio pramonėje. Jis dedamas į varškės sūrelius ir sausainius, šampūnus ir kremus. Visgi, dažnai išgirstami ir kompanijų sprendimai atsisakyti šio aliejaus. Kodėl?

Palmių aliejaus populiarumas ir yra jo problema. Dėl augančio poreikio iškertama vis daugiau atogrąžų miškų ir be namų lieka miško gyventojai – čiabuviai bei orangutanai (orang – žmogus, hutan – miškas).

Ką daryti?

Pirkti produktus, pažymėtus „palm oil free“ („be palmių aliejaus“), rinktis kitus aliejus maisto ar kosmetikos gamybai.

Parduotuvėse parduodamos sultys dažniausiai turi ne tokį jau ir trumpą ingredientų sąrašą. Pridėtiniai vitaminai, gauti iš žuvų, lanolinas, iš avies vilnos, dažiklis karminas, iš vabalų – tai tik keli galimi priedai prie apelsinų ar morkų.

Ką daryti?

Sveikiausia yra spausti sultis pačiam arba pirkti pažymėtas „vegan“ ženkliuku.

  • Žvakės

Žvakė – prekė, kurią kaip neveganišką, dažniausiai atpažįsta net pradedantieji, turi kelis vaško variantus. Bičių vaškas yra vienas retesnių – prekybos centruose esančios pigios žvakutės dažniausiai yra iš parafino. Nors pastarasis veganiškas, į žvakę gali būti įmaišyta stearino rūgšties (dažniausiai gyvūninės kilmės ingrediento).

Ką daryti?

Smagiausias (ir brangiausias) variantas – įvairiausių formų, spalvų ir kvapų „vegan“ ženkliuku pažymėtos rankų darbo žvakės. Arba tiesiog sojų vaško žvakutės.

  • Tatuiruotės

Paprastai tatuiruotės turi kokią nors reikšmę. Tikriausiai ne vienam gyvūnų mylėtojui buvo kilusi mintis įamžinti savo pažiūras ant kūno. Tačiau ar madingoji „v“ raidelė ant riešo turi prasmę, jei yra atlikta… gyvūninės kilmės rašalu?

Ką daryti?

Susitarti, kad priemonės ir rašalas būtų veganiški. Kitu atveju gali pakliūti neaugalinis glicerinas, kaulų suodžiai, želatina, lanolinas (iš avies vilnos). Verta turėti omenyje, kad šie ingredientai gali būti ne tik rašale, bet ir naudojamame specialiame popieriuje ir kitose priemonėse. Veganiška alternatyva jiems yra. Kita vertus, tik dabar sužinojus šį faktą, nereikia graužtis dėl to, kas jau padaryta, o verčiau žiūrėti, ką galima pakeisti ateityje.

Želatina, pienas, medus, žuvų klijai, kiaušinių baltymai – tai tik dalis ingredientų, darančių alkoholinį gėrimą neveganišku. Deja, sudėtyje surašytų jų dažniausiai neišvysi, mat jie naudojami distiliavimo proceso metu. Dėl to, norintys įsitikinti, kad jų alus ar vynas yra veganiški (tokių tikrai yra), turėtų pasitikrinti internete ar užklausti pačios firmos.

Ką daryti?

Pasidomėti, ar mėgstamas gėrimas veganiškas. Vis daugiau žinomų firmų siūlo bent po keletą produktų be gyvūninės kilmės sudėtinių dalių.

  • Plastikiniai maišai

Pasaulis jau kurį laiką skambina pavojaus varpais dėl plastiko. Prekybos centrų maišelius į daugkartinius medžiaginius krepšius pakeitę žmonės turėtų žinoti, kad verta apmąstyti ir ekologišką bei veganišką įprastų šiukšlių maišų alternatyvą, mat pastarųjų sudėtyje yra cheminės medžiagos, gaunamos iš gyvūninės kilmės riebalų.

Ką daryti?

Rinktis ekologiškus ir veganiškus maišus (pvz. iš kukurūzų krakmolo), kai yra galimybė – daugkartinius medžiaginius ir pan.

  • Kosmetika

Šampūnai, kondicionieriai, plaukų kaukės, nagų lakai, kvepalai, lūpdažiai, pudros, dirbtinės blakstienos – šios ir kitos grožio priemonės gali būti bandytos ant gyvūnų (tokių bandymų pasekmė – gyvūno mirtis) arba turėti jų kūno dalių sudėtyje.

Ką daryti?

Yra trys būdai. Pirmasis – tose pačiose prekybos vietose, kur ir visada, ieškoti „vegan“ ir „cruelty free“ ženkliukais pažymėtos kosmetikos. Antras – gamintis pačiam. Kartais net nereikia gaminti, užtenka įsigyti vienintelį reikiamą ingredientą – pavyzdžiui, kakavos sviesto gabalėlį. Jis puikiai tarnaus vietoj vazelino ar lūpų balzamo. Neturite laiko ar noro užsiimti kūryba? Remkite smulkiuosius verslus pirkdami natūralią rankų darbo kosmetiką.

  • Tamponai, įklotai, prezervatyvai, lubrikantai

Intymios higienos produktai yra bandomi su gyvūnais, ir gana žiauriais būdais. Prezervatyvai sudėtyje kartais turi kazeino (iš pieno), lubrikantai – pieno fermentų. Nenorintys remti neetiškos pramonės gali rinktis „cruelty free“ ženklu pažymėtas priemones, kurios taip pat paprastai būna natūralesnės sudėties.

Ką daryti?

Rinktis „cruelty free“ („nebandytus su gyvūnais“) įklotus ar tamponus. Taip pat galima atkreipti dėmesį į „plastic free“ (be plastiko) ir „organic“ (ekologiškus). Yra ne viena firma, prekiaujanti išskirtinai veganiškais prezervatyvais ir lubrikantais.

  • Meno priemonės

Teptukai iš gyvulių šerių, juodi dažai iš kaulų, sepijos rašalas – sąmoningi tapytojai bei kiti menininkai nustebtų sužinoję, kiek daug piešimo, dažymo priemonių turi neveganiškų ingredientų.

Ką daryti?

Teptukų, dažų, drobių ir aliejų pasaulyje taip pat yra veganiškos alternatyvos.

Kalbant apie kailį, etiškiausiai, ko gero, elgiasi tie, kurie nenešioja ir nenaudoja jokio – nei tikro, nei dirbtinio. Vieni aktyvistai teigia, jog net netikro kailio kaip drabužio vaizdavimas pasąmoningai siunčia netinkamą signalą. Tuo metu atlikti tyrimai rodo, kad netikras kailis kartais ne toks jau ir netikras – kartais kaip tokį bandoma prakišti nudirtą nuo šunų ar kačių. Internete galima rasti patarimų, kaip liečiant, praskiriant šerius ar padegant nedidelį kuokštelį galima atskirti tikrą nuo netikro, bet parduotuvėje tai padaryti gali būti keblu.

Ką daryti?

Nepirkti nei tikro kailio, nei jo imitacijų. Tik taip užtikrintai galima išvengti žalos.

Neveganiškas būna ir tualetinis popierius (lapeliai suklijuoti želatinos turinčiais klijais), ir pinigai (penkių ir dešimties svarų sterlingų banknotai turi taukų sudėtyje), ir baldai (neveganiški klijai, šilko, vilnos detalės) – sąrašą galima tęsti ir tęsti. Vis dėlto, nerimauti nėra ko. Viso pasaulio nepakeisi – todėl pakeisk tik tai, ką gali. Švieskis, mokykis, tobulėk, ieškok išeičių ir, padaręs viską, kas tavo galioje, vakare ramiai eik miegoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?