Kokio amžiaus jūsų augintinis skaičiuojant žmogaus metais? Atsakymas sudėtingesnis, negu manėte

Dažnai augintinių savininkai domisi, koks yra jų šunelio amžius, skaičiuojant žmogaus metais. Tai tik patvirtina mintį, kad žmonės yra linkę sužmoginti savo keturkojus draugus. Kita priežastis – kiekvienas nori, kad jų mylimas augintinis būtų sveikas ir nugyventų kuo ilgesnį gyvenimą.

 Kokio amžiaus jūsų augintinis skaičiuojant žmogaus metais? Atsakymas sudėtingesnis, negu manėte.<br> Lrytas.lt koliažas
 Kokio amžiaus jūsų augintinis skaičiuojant žmogaus metais? Atsakymas sudėtingesnis, negu manėte.<br> Lrytas.lt koliažas
 Kokio amžiaus jūsų augintinis skaičiuojant žmogaus metais? Atsakymas sudėtingesnis, negu manėte
 Kokio amžiaus jūsų augintinis skaičiuojant žmogaus metais? Atsakymas sudėtingesnis, negu manėte
Koks jūsų augintinio amžius?<br> 123rf.com nuotr.
Koks jūsų augintinio amžius?<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 3, 2020, 2:46 PM

Nustatyti augintinio „tikrąjį“ amžių yra labai svarbu, mat tai padeda veterinarijos gydytojams rekomenduoti sveikatos priežiūros paslaugas keturkojams pacientams.

paprastai žmonės vadovaujasi senu mitu, kad vieneri šuns ar katės metai prilygsta septyneriems žmogaus gyvenimo metams. Už šio mito slepiasi šiek tiek logikos: augintinių savininkai pastebėjo, kad esant optimaliai sveikatos priežiūrai vidutinio dydžio augintiniai nugyvena maždaug septintadalį žmogaus gyvenimo.

Pirmoji tokio skaičiavimo problema – ne kiekvienas šuo yra vidutinio dydžio. Antroji – ryškūs skirtumai tarp augintinių: pagal septynerių metų teoriją, ji gali būti taikoma tiek katėms, tiek šunims, tačiau šie gyvūnai sensta labai skirtingai. Senėjimo procesas ir jo sparta priklauso ir nuo veislės, ir nuo dydžio.

Paprastai, kuo didesnis gyvūnas, tuo jo gyvenimo trukmė būna trumpesnė. Ir jei kačių kūnų sudėjimo skirtumai nėra labai skirtingi, šunų gali skirtis visiškai kardinaliai: užtenka tik palyginti čichuachua šunelius su didžiaisiais danų dogais.

Mitui gyvuojant bėgo metai, tačiau per juos žmogaus gyvenimo trukmė taip pat pasikeitė, pokyčių netrūksta ir veterinarijoje: neabejotinai šiuo metu medicininė gyvūnų priežiūra yra daug pranašesnė už buvusią prieš dešimtmetį. Taigi ir jų gyvenimo trukmė turėtų būti ilgesnė?

Remiantis Amerikos gyvūnų ligoninės asociacijos Šunų gyvenimo etapų gairėmis, šiandieniniai veterinarai šunis pagal amžių skirsto į šešias kategorijas: šuniukas, jaunuolis, suaugęs, subrendęs, vyresnis ir geriatrinis. Gyvenimo etapai yra praktiškesnis būdas galvoti apie augintinių amžių, nei skirti vieną skaitmenį apibrėžiant metus; net žmogaus sveikatos rekomendacijos yra pagrįstos vystymosi stadijomis, o ne tiksliu metų skaičiumi.

Šunų veislė ir jų dydis yra vieni svarbiausių senėjimo veiksnių, tačiau mityba taip pat yra svarbi, nes gali lemti augintinio svorį.

Panašiu būdu kaip šunys, į gyvenimo etapus buvo suskirstytos ir katės: kačiukas, jaunuolis, suaugęs, subrendęs, vyresnis ir geriatrinis. Tačiau dauguma sveikų kačių yra panašaus dydžio, tad šis rodiklis nėra toks lemiamas, kaip veislė.

Kaip ir žmonėms, jūsų augintinio bendra sveikatos būklė gali daryti įtaką „tikram amžiui“ į gerą ar blogą pusę. Taigi, kitą kartą nunešę savo augintinį pas veterinarą, pakalbėkite apie savo gyvūno gyvenimo tarpsnį ir sužinokite, kokios su juo susijusios sveikatos rekomendacijos.

Parengta pagal time.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.