Įspėjimas: švenčių metu augintiniams kils didžiulis pavojus

Visi laukiame didžiųjų metų švenčių, o joms reikia pasiruošti tam, kad patys nekaltintumėme savęs dėl pasitaikančių problemų, bėdų ar nesėkmių. Gyvūnų prieglaudos „Beglobis“ vadovė Danutė Navickienė primena, kokios bėdos švenčių metu kyla gyvūnų šeimininkams ir kaip jų išvengti.

Jei nežinomoje vietoje augintinis pabėgs, jis nežinos, kur jo laukiate.<br>123rf nuotr.
Jei nežinomoje vietoje augintinis pabėgs, jis nežinos, kur jo laukiate.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2014, 11:44 AM, atnaujinta Jan 25, 2021, 11:44 AM

Dažniausiai pasitaikančios problemos dėl gyvūnų švenčių metu:

– dovanojate šuniuką ar kačiuką, o jo ten niekam nereikia;

– vedate šuniuką pažiūrėti fejerverkų, pabūti minioje, o jis to bijo ir pabėga;

– vežate augintinį į naują jam vietą, jis pabėga ir nežino, kur grįžti;

– pavaišinate augintinius gardumynais nuo šventinio stalo, jie suserga ir šventes tęsiate veterinarijos klinikoje.

Visose gyvūnų prieglaudose, per visas šventes kartojamas teiginys „gyvūnas ne dovana“. Nereikia dovanoti kačiukų ar šuniukų vien tik dėl to, kad jūs taip nusprendėte. Dažniausiai tas žmogus, kuriam dovanosite gyvūną, to nežino, nepasiruošęs ir tokios dovanos net nelaukia. Jei dovanojate gyvūną vaikui, tai turėkite omeny, kad stebuklingų vaikų nebūna, atsakomybė kris ant „tėvų galvos“. Geriausia tokiu atveju – dovana sau, jei, žinoma, nežadate greitu laiku emigruoti, jei nesate impulsyvus ir nenutarsite emigruoti per tris dienas, jei buto šeimininkas leis, jei draugas ar vaikai nealergiški ir kt. Juk gyvūnas – tai atsakomybė visam gyvenimui.

Kita problema, tai ką mes visi žinome – dauguma šunų bijo sprogimų, liepsnų, triukšmo, jie mieliau pabus ant sofos, palauks, kol jūs grožėsitės fejerverkais. Atminkite, kad šunys dažniausiai nemėgsta būti minioje, pasaugokime juos, neveskime ten, nebūkime savanaudžiai.

Jei vykstate į kitą miestą ar kaimą, gyvūnas gali pabėgti svetimoje aplinkoje ar pakeliui. Tam pasiruoškite ir būkite dėmesingi. Katės turi būti transportuojamos patikimose, tam skirtose transportavimo dėžėse. Nereikia pasitikėti tuo, kad gyvūnas ramus namuose. Važiuojant gali būti kitaip. Geriausia keturkojui uždėti antkaklį, ant kurio užrašytas jūsų telefono numeris.

Šunį vedžiokite su pavadėliu, taip pat užrašykite kontaktus ant antkaklio ar pakabuko. Jei nežinomoje vietoje augintinis pabėgs, jis nežinos, kur jo laukiate. Jei augintinis vis gi pabėgo, nedelsiant klauskite kaimynų, aplinkinių vaikų. Atspausdinkite skelbimus, juos kabinkite netoliese vietos, kur jis pabėgo, artimiausiose parduotuvėse ir veterinarijos klinikose bei paskambinkite į vietinę gyvūnų globos organizaciją ir sanitarinę tarnybą. Paskelbkite informaciją internete.

Paskutinė bėda, bet ne pati mažiausia, ta, kad mūsų augintinių maisto racionas visai kitoks ir nereikia jų nuodyti žmonių maistu. Jei norite kiek palepinti, pasiruoškite, pavaišinkite juos skanėstais, skirtais tiems gyvūnams.

Tikimės, kad visos šios bėdos jus apeis ir mes visi, kartu su mūsų augintiniais linksmai sulauksime gražiausių metų švenčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.