Pasakė, ko trūksta naujame Vyriausybės plane dėl gyvūnų gerovės: siūlo 5 punktus, kurie galėtų viską pakeisti

Į naująjį Vyriausybės priemonių planą dėl gyvūnų gerovės ir apsaugos pokyčių atsižvelgusi ne pelno siekianti organizacija „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ (toliau – GGI) pateikė pasiūlymus ir pastabas, leisiančius užtikrinti esamų bei būsimų iniciatyvų detalizavimą ir jų efektyvumą.

Šuo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šuo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šuo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šuo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

ggi.lt

Feb 28, 2021, 2:08 PM

Anot GGI organizacijos atstovų, atsižvelgiant į Vyriausybės aptartą gyvūnų gerovę ir apsaugą, naujajame plane trūksta konkrečių iniciatyvų, nurodančių, kas bus daroma. Nors iniciatyvos apima platų veiklų spektrą, tuo pačiu nėra aišku, ką numatoma tobulinti, jog šie aukštesni standartai būtų užtikrinti.

Nėra jokių konkrečių iniciatyvų, kurios liestų efektyvią ir savalaikę nelegalios prekybos gyvūnais augintiniais kontrolę

Vienintelė konkreti iniciatyva, numatyta šiame plane, yra susijusi su gyvūnų augintinių ženklinimu, tačiau pabrėžtina, kad jau šiandien dienai parduodant, dovanojant ar perduodant gyvūną jis turi būti paženklintas. Visgi tai nestabdė nelegalių daugintojų ir prekiautojų, tad šalia privalomo ženklinimo įvedimo, norisi matyti ir kitų iniciatyvų, kurios padėtų mažinti bei užkirsti kelią šiai nelegaliai veiklai.

Pasigendama iniciatyvų dėl nekontroliuojamo gyvūnų dauginimo (-osi)

Šiuo atveju kalbama ne tik apie nekontroliuojamą gyvūnų dauginimą ar dauginimąsi, bet ir apie tai, kad nėra ribojamas leistinas nesterilizuotų/nekastruotų gyvūnų skaičius, kai gyvūnai nėra laikomi legalaus veisimo ar prekybos tikslais.

Nekontroliuojamai dauginami gyvūnai po to paverčiami bešeimininkiais arba dar blogiau, kai jie tiesiog nužudomi – tai vis dar labai opi problema. Šiandien dienai maksimalus leistinas nesterilizuotų ir nekastruotų gyvūnų augintinių skaičius numatytas tik Vilniaus savivaldybės patvirtintose gyvūnų augintinių laikymo taisyklėse. Tačiau tai taikoma tik laikant gyvūnus daugiabučiuose ir tik vienoje savivaldybėje, tad problema sprendžiama labai ribotai.

Būtina iniciatyva, susijusi su skelbimų portaluose duomenų pateikimo privalomumu

Vienintelis skelbiu.lt portalas šiandien noriai ir savanoriškai diegia reikalavimus pateikti papildomus duomenis apie gyvūną ir jį parduodantį ar dovanojantį asmenį. Tačiau skelbimai kituose portaluose, socialiniuose tinkluose visiškai nekontroliuojami, o tai yra puiki erdvė nelegaliai prekybai gyvūnais.

Norėtųsi, kad analogiška iniciatyva atsirastų ir kalbant apie VMVT ir ŽŪM administruojamas sistemas ar registrus, susijusius su gyvūnais augintiniai. Taip būtų siekiama paruošti sistemas „mainams“ su skelbimų portalais, kad būtų galimybė automatiškai patikrinti skelbimuose įvestų duomenų teisingumą (pvz. ar toks veisėjas egzistuoja, ar gyvūnas tikrai ženklintas tokia mikroschema).

Reikalinga iniciatyva, užtikrinsianti nuoseklesnį Vyriausybės bendradarbiavimą su NVO Gyvūnų gerovės ir apsaugos srityje

Šiuo metu NVO įtraukimas daugiau „fragmentinis“ arba inicijuotas pačių NVO, tačiau nėra jaučiama, kad organizacijos būtų vertinamos kaip lygiavertės suinteresuotos/kompetentingos šalys, kurios taip pat gali pateikti naudingas įžvalgas ar pasiūlymus prieš formuojant konkrečias išvadas ar nutarimus dėl Seimui pateiktų įstatymų pakeitimo projektų bei diegiant taisykles, siekiant įgyvendinti įstatymų nuostatas.

Siūlytoma iniciatyva, susijusi su procedūrų peržiūrėjimu, kas turėtų būti įtrauktas į gyvūnų gerovės ir apsaugos kontrolę konkrečioje savivaldybėje

Šiandien dienai atsakomybė tenka tiek VMVT, tiek savivaldybei. Tačiau GGI siūlo peržiūrėti ir įvertinti, ar tai efektyvu ir ar neturėtų būti atsakomybė palikta tik vienai iš jų, juolab, kad kompetencija šių įstaigų darbuotojų labai skirtinga.

Pavyzdžiui, savivaldybės atstovas neturi jokios kompetencijos įvertinti gyvūno sveikatos būklės, gaunamo fizinio krūvio, psichologinės būklės ir kitų gyvūnų gerovės aspektų. Tuo tarpu VMVT darbuotojai turi kompetenciją iškart įvertinti tiek šiuos kriterijus, tiek laikymo taisykles, kurias dabar turi prižiūrėti savivaldybių viešieji skyriai.

Informacija paruošta Kamilės Rutkaitės iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.