Kovoje su gėles niokojančiu kaimynų katinu kavos tirščiai ir actas nepadės – veterinaras pasiūlė kitą priemonę

Erzina atklystančios ir kieme dergiančios katės? Ar atbaidyti jas padės kava su pyragėliais? Karštas diskusijas apie tai sukėlė kaunietė, kurios į lauką išnešti gėlių loveliai su žeme sudomino nekviestą keturkojį.

 Kovoje su gėles niokojančiu kaimynų katinu kavos tirščiai ir actas nepadės – veterinarijos gydytojas pasiūlė kitą priemonę.<br> Lrytas.lt koliažas
 Kovoje su gėles niokojančiu kaimynų katinu kavos tirščiai ir actas nepadės – veterinarijos gydytojas pasiūlė kitą priemonę.<br> Lrytas.lt koliažas
Kaunietės Jūratės kieme vis apsilankantis katinas išrausė gėlių lovelius.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Kaunietės Jūratės kieme vis apsilankantis katinas išrausė gėlių lovelius.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Katinas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Katinas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 7, 2021, 6:37 AM, atnaujinta Apr 7, 2021, 6:39 AM

Kaunietė Jūratė padvelkus pavasariui į lauką išnešė ir ant terasos turėklo pakabino lovelius gėlėms sodinti ir į juos pripylė purios žemės. Bet vos nuėjo į namą nusiplauti rankų, pamatė nekviestą svečią.

„Ant turėklo užšoko iš kaimynų sklypo atkeliavęs katinas ir iškapstė lovelius. Gal į juos ir pridirbo. Tai sugadino nuotaiką“, – pasakojo moteris.

Kaip atbaidyti kates, Jūratė klausė su šia problema susidūrusių žmonių ir sulaukė daug patarimų. Veterinarijos gydytojas paaiškino, kurie iš jų veiksmingi.

Kaimynais iš pradžių netikėjo

Jau pernai, kai dingo jos pačios katė, Jūratė pastebėjo, kad svetimas katinas atklysta į sklypą, dergia ant vejos, gėlyne, po vaikų sūpynėmis. Žiemą sniegas kieme nuo jo šlapino buvo tiesiog geltonas.

„Kaimynai taip pat skundėsi, kad katinas pas juos ir dergia, ir gėles, ir jų lovelius iškapsto. Pati tuo netikėjau, bet dabar įsitikinau, kad tūpti į gėlių lovelį ir jį kapstyti ir dergti katinas tikrai sugeba“, – „Laikinajai sostinei“ pasakojo Jūratė.

Ji savo bėdomis pasidalijo ir vienoje socialinio tinklo paskyroje. Paaiškėjo, kad ne vienam sodininkui mėgėjui katės pridaro nuostolių, teršia sodus ir gėlynus.

Naudojo actą ir pipirus

Su tokia pat problema susidūrę žmonės tvirtino, kad geriausiai sklypą apsaugo sava katė arba šuo. Kai kas nuo kačių ginasi į gėlių lovelius prismaigstydami šakų. Katės esą nemėgsta citrusinių vaisių kvapo, todėl lauke tinka paberti jų žievių. Galima naudoti ir actą, juo trinti paviršius ar jame išmirkyti popierių ir jį padėti lauke.

Su dergiančiomis ir žemę kapstančiomis katėmis kovojantys gyventojai tvirtino, kad padeda ir kavos tirščių bei juodųjų pipirų mišinys.

„O gal prie kavos ir pyragėlį padėti?“ – juokavo sodininkai.

Jūratė sulaukė ir patarimų veterinarijos vaistinėse įsigyti skysčių arba purškalų gyvūnams atbaidyti. Ne visi juos išbandžiusieji teigė, kad tai veiksmingi preparatai, kiti tvirtino, jog tokios priemonės veikia trumpą laiką.

Buvo ir žiaurių pasiūlymų

Buvo ir patariančių įsigyti ultragarsą skleidžiančių aparatų.

Apsisaugoti nuo kaimynų kačių esą galima ir patepus kaimyno tvorą valerijonų tinktūra – tada katės keliaus pas tą žmogų.

Žiauriausias pasiūlymas, kurio sulaukė kaunietė, – sugaudyti kates ir išvežti kuo toliau.

„Įdomu, ką apie šiuos patarimus mano veterinarijos gydytojai?“ – svarstė Jūratė.

Specialistai patarė išbandyti įvairius repelentus

Karolis Vainalavičius, veterinarijos gydytojas:

„Katės, atlikusios gamtinius reikalus, nori paslėpti savo kvapą, todėl ypač mėgsta kapstyti purią žemę. Norint atbaidyti kates geriausia naudoti vaistinėse parduodamus repelentus. Jie būna purškiami, skysti arba granulių pavidalo. Jei laikomasi gamintojų instrukcijų, šie preparatai veikia, bet nei gyvūnams, nei augalams nekenkia.

Ultragarsą skleidžiančių aparatų poveikis gyvūnams, jų klausai, nervų sistemai iki galo nėra ištirtas, todėl jų naudoti nepatarčiau.

Pipirai, actas gali pakenkti, nes jų palaižiusios katės gali nusiplikyti gleivinę. Kava nėra tokia kenksminga, bet vargu ar ji tikrai atbaido gyvūnus, o citrusinių vaisių žievės kvepia trumpai, todėl jos nėra labai veiksmingos.

Šakos, pagaliukai ar kiti natūralūs daiktai, sukišti į žemę, tinka, nes tada katės neturi kur patogiai įsitaisyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.