Reikalauja paskirti už gyvūnų gerovę atsakingą komisarą ir kviečia pasirašyti peticiją

Dėmesys gyvūnų gerovei tampa vis globalesne ir ryškesne tendencija, atspindinčia bendraeuropines vertybes. Apklausos, kurių dalį užsakė pati Europos Komisija, rodo, jog Europos Sąjungos šalių narių piliečiai tikisi efektyvesnės ES teisės aktais užtikrinamos gyvūnų apsaugos.

 GGI savanorė Neringa Mzavanadzė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 GGI savanorė Neringa Mzavanadzė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 GGI savanorė Neringa Mzavanadzė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 GGI savanorė Neringa Mzavanadzė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 15, 2021, 6:10 AM, atnaujinta Jul 15, 2021, 8:59 AM

Šiuo metu ES šalyse vyksta kampanija, kuria siekiama aiškesnio atsakingųjų ES institucijų įsitraukimo – #EUforAnimals peticija reikalaujama paskirti už gyvūnų gerovę atsakingą Europos Komisijos narį, – komisarą.

Lietuva per VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ (GGI) taip pat yra prisijungusi prie šios kampanijos bei prisiėmusi įsipareigojimą įgyvendinti išsikeltus tikslus.

Peticiją pasirašė apie 90 tūkst. europiečių

Šiuo metu Europos Komisijoje už gyvūnų gerovę atsakingas Sveikatos ir maisto saugos padalinys (generalinis direktoratas SANTE), tačiau nei jo pavadinime, nei jam atstovaujančio Komisijos nario pareigybėse gyvūnų gerovė nėra įvardyta. Peticija siekiama, kad Komisijos nario pareigybėse bei Europos Komisijos padalinio pavadinime gyvūnų gerovė būtų aiškiai įvardyta. Tokiu atveju Europos Komisijos padalinio atsakomybės sritis galėtų būti apibrėžta kaip apimanti žmonių sveikatą, gyvūnų gerovę ir maisto apsaugą.

Tikimasi, jog aiškus atsakomybių įvardijimas padės efektyviau rūpintis gyvūnų gerove, o procesai taps sklandesni.

Po peticijos tekstu jau pasirašė apie 90 tūkst. europiečių – peticijos puslapyje parašų daugėja kas kelias minutes ar net sekundes. Europos Parlamente šią tarptautinę kampaniją palaiko 109 iš 705 europarlamentarų. Tarp pritariančiųjų – 24-ių šalių narių atstovai iš 27-ių. Aktyviausiai kampaniją palaiko Prancūzijos, Lenkijos, Graikijos, Belgijos europarlamentarai.

Iš Lietuvos tikimasi iki 3000 parašų

Šiuo metu ES parlamente dirba 11 atstovų iš Lietuvos. Iniciatyvą „#EUforAnimals“ remia Petras Auštrevičus, priklausantis frakcijai „Renew Europe“. „#EUforAnimals“ partnere bei ambasadore Lietuvoje tapusi GGI kvies ir kitus Lietuvos deleguotus europarlamentarus aktyviai įsitraukti į kampaniją bei ją viešai palaikyti. Taip pat Lietuvai iškeltas tikslas – surinkti 2795 peticiją remiančių parašų, t. y. po 1 parašą tūkstančiui gyventojų.

„Prisijungėme prie šios kampanijos ir tapome jos ambasadoriais Lietuvoje, nes manome, jog gyvūnų gerovės organizacijos skirtingose šalyse turi vienytis, dalytis gerąja patirtimi ir siekti pokyčių platesniu nei nacionalinis lygiu“, – sakė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė, GGI vadovė.

Už „#EUforAnimals“ kampanijos įgyvendinimą Lietuvoje atsakinga GGI savanorė Neringa Mzavanadzė. Kartu su augintiniu, labradoru Sidniu, ji yra žinoma kaip GGI projekto „Draugiški gyvūnams“ ambasadorė Klaipėdoje.

„Prisijungdama prie šios kampanijos, GGI kartu su kitomis Europos nevyriausybinėmis gyvūnų gerovės organizacijomis siekia atkreipti visuomenės ir atsakingųjų institucijų dėmesį į įstatymų spragas gyvūnų gerovės srityje. Vienas svarbiausių šios kampanijos tikslų – sulaukti kuo didesnio visuomenės palaikymo ir surinkti kuo daugiau parašų po peticija, kuria siekiama už gyvūnų gerovę aiškiai įvardytos atsakomybės konkretaus Europos Komisijos padalinio ir kompetentingo Komisijos nario pareigų pavadinimuose. Tikimės, kad įtraukus gyvūnų gerovę į pareigybinį aprašymą bei priskyrus aiškias atsakomybes, gyvūnų padėtis gerės visoje Europos Sąjungoje“, – sakė N. Mzavanadzė.

Tarptautinę kampaniją „#EUforAnimals“ inicijuoja nuo 1992 m. Belgijoje veikianti gyvūnų gerovės organizacija GAIA. Prie kampanijos jau prisijungė 24 organizacijos, dirbančios gyvūnų gerovės srityje visoje ES.

Pasirašyti peticiją galima čia.

Informacija paruošta Elenos Nikonovaitės-Dumpienės iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.