Pamiršote augintinį apsaugoti nuo erkių ir jos įsisiurbė? Štai ką pirmiausia turite daryti

Nors atėjus šiltiems orams saule džiugina mus, bet žolėse esančios erkės liūdina mūsų keturkojus draugus. Šios kraujasiurbės ne tik sukelia pavojų jų sveikatai, bet ir gyvybei, todėl itin svarbu tinkamai pasirūpinti savo augintiniais.

 Pamiršote augintinį apsaugoti nuo erkių ir jos įsisiurbė? Štai ką pirmiausia turite daryti.<br> 123rf.com nuotr.
 Pamiršote augintinį apsaugoti nuo erkių ir jos įsisiurbė? Štai ką pirmiausia turite daryti.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2021, 2:42 PM

Erkių „gyvavimo“ laikotarpis

Sakoma, kad aktyviausios erkės yra nuo ankstyvo pavasario iki žiemos pradžios. Deja, Lietuvoje orai labai keičiasi, todėl rezultate gaunasi, jog erkės dominuoja visus metus. Taigi, rekomenduojama grįžus namo su savo šunimi, jį nuodugniai apžiūrėti. Ypač tas sritis, kuriuose labiausiai erkės mėgsta įsisiurbti t.y. ausų, pilvo, pečių, priekinių kojų viršutinių dalių sritis. Esame girdėję įvairiausių reklamų apie preparatus šunims nuo erkių, bet ką daryti, jeigu pamiršote savo augintinį ištepti šiomis priemonėmis?

Pirmiausiai turite kuo greičiau pašalinti erkę. Tam, kad tai galėtumėte efektyviai padaryti, pasinaudokite pincetu. Tam, kad nuramintumėte įkandimo vietą, ją dezinfekuokite peroksidu ir patepkite eteriniu aliejumi (natūralių levandų ar arbatmedžių). Geriausia eterinį aliejų atskiesti su baziniu simondsijų aliejumi. Jeigu po kelių dienų pastebėjote pakitimus įkandimo vietoje, būtinai kreipkitės į veterinarą!

Ultragarsiniai pakabukai – kas tai?

Tam, kad išvengtumėte skausmingų įkandimų ir nemalonių apsilankymų pas veterinarą, reikia savo šuniuku pasirūpinti iš anksto. Viena iš moderniausių ir šiuolaikiškiausių priemonių nuo erkių yra ultragarsiniai pakabukai. Ši priemonė yra pagaminta iš ekologiškų medžiagų, tinkanti tiek jauniems, tiek vyresniems šunims (tinka ir besilaukiančioms patelėms).

Ultragarsinis pakabukas nešiojamas 9 – 12 mėnesių nuolat, todėl namuose jo nuimti nereikia. Pakabukas yra atsparus drėgmei, bet jeigu planuojate maudynes dideliame vandens telkinyje, geriau šią priemonę nuimkite nuo keturkojo draugo kaklo. Šios priemonės privalumas yra toks, kad skleidžia tylų, bet erkėms girdimą garsą, kuris jas erzina bei neleidžia įsisiurbti į šuns odą. Šis prietaisas neturi jokių cheminių medžiagų, todėl tinka gyvūnams, kurie turi įvairiausių alergijų.

Antiparazitiniai antkakliai ir lašai – atgyvena ar vis dar veiksminga?

Populiariausia priemonė nuo erkių laikomi antiparazitiniai antkakliai. Šios apsauginės priemonės principas yra toks, jog antkaklis yra išteptas atbaidomuoju tepalu, kuris nepatinka erkėms, ir taip jas atbaido nuo šuns. Jeigu nusprendėte, kad norite įsigyti antiparazitinį antkaklį, tuomet turite žinoti faktą, kad jį augintinis turi nešioti nuolat!

Šeimininkai mėgsta šiuos antkaklius nuimti po pasivaikščiojimo lauke, tačiau to daryti nerekomenduojama, nes kuo dažniau jis yra nuimamas, tuo mažesnį poveikį ir suteikia. Antiparazitiniai antkakliai yra veiksmingi apie 4 mėnesius, todėl šią apsaugos priemonę reikės keisti ne mažiau, kaip 3 kartus į metus. Taip pat galite įsigyti tokį antkaklį, kuris yra atsparus vandeniui.

Antiparazitiniai lašai dar viena priemonė, kuri yra mėgstama šunų šeimininkų. Šią priemonę reikia užlašinti ant augintinio sprando odos ir ją paskirstyti per visą kailį. Lašai yra veiksmingi apie 1 – 2 mėnesius, todėl reikės juos naudoti itin dažnai.

Šios antiparazitinės priemonės laikomos efektyviomis, neerzinančiomis keturkojų draugų bei tinkančiomis „kiekvieno šeimininko kišenei“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.