Nuo naujųjų metų veterinarijos gydytojai naudosis e. recepto sistema

Nuo 2022 metų veterinarijos gydytojams nereikės vartyti popierinių žinynų ar katalogų, nes visoje Lietuvoje pradės veikti elektroninė Veterinarinių vaistų apskaitos informacinė sistema (VVAIS). Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kviečia veterinarijos gydytojus nedelsti, aktyviau jungtis prie e. recepto bei anksčiau susipažinti su sistema ir pradėti ją taikyti praktikoje.

 Nuo naujųjų metų veterinarijos gydytojai naudosis e. recepto sistema.<br> 123rf.com nuotr.
 Nuo naujųjų metų veterinarijos gydytojai naudosis e. recepto sistema.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2021, 10:46 AM

„Veterinarijos gydytojai aktyviai domisi šia sistema, tačiau kol kas registruojasi vangokai, nes naudojimasis sistema – savanoriškas, tačiau skatiname veterinarijos gydytojus jungtis į sistemą, kad galėtų kuo anksčiau susipažinti su ja, išbandyti, kaip ji veikia, kol e. receptas taps privalomu visiems. Šio metu akcentuojame, kad kuo daugiau veterinarijos gydytojų ir veterinarijos farmacijos specialistų išbandytų, suprastų ir adaptuotų e. receptą savo kasdieniame darbe ir perėjimas prie sistemos būtų kuo sklandesnis“, – sako VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Vadovas praneša, kad šiuo metu Lietuvoje įpusėjo savanoriško naudojimosi VVAIS etapas. Visuotinis privalomas naudojimasis numatytas nuo 2022 metų sausio mėnesio. Sistema naudosis daugiau kaip 780 veterinarijos paslaugų teikėjų ir 190 veterinarijos farmacijos įmonių.

Veterinarijos gydytojai gyvūnams gydyti galės išrašyti elektroninius veterinarinius receptus ir veterinarinių vaistų paraiškas, tačiau šiuo metu yra vos kiek daugiau nei 100 šios sistemos naudotojų.

E. recepto sistema nėra naujovė ir jau yra naudojama kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse – Danijoje, Ispanijoje, Italijoje, Švedijoje ir kt. Siekiant įgyvendinti Europos reglamentą, visos ES šalys privalės turėti daugiau ar mažiau panašias e. recepto sistemas, todėl kiekvienoje ES šalyje tam yra skiriamas didelis dėmesys.

Pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) 2019/6) šalys narės įpareigotos rinkti duomenis apie antimikrobinių vaistų, skirtų gyvūnams, pardavimo apimtį ir jų naudojimą.

„Naudojantis VVAIS sistema, ne tik renkami duomenys apie veterinarinių vaistų išrašymą, tačiau palengvės ir veterinarinių vaistų išrašymo bei įsigijimo procedūra, kartu sumažės klaidų tikimybė.

Be to, bus galima atlikti veterinarinio vaisto paiešką pagal jo pavadinimą, taip pat pildyti gydomų gyvūnų augintinių žurnalą“, – priduria VMVT vadovas M. Staškevičius.

Pasak M. Staškevičiaus, svarbu pažymėti, kad viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl reikia e. recepto, yra bakterinis atsparumas.

Tuos duomenis šalių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos turi apibendrinti bei kasmet pateikti Europos vaistų agentūrai, kad būtų galima įvertinti, kiek tokių vaistų sunaudojama ūkiniams gyvūnams ir mažinti visuotinį antimikrobinių medžiagų naudojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.