Persukta laikrodžio rodyklė – psichologinės problemos jūsų augintiniams

Galbūt manote, jog mažai tikėtina, kad perėjimas iš vasaros laiko į žiemos gali sutrikdyti jūsų katės ar šuns „įtemptą“ grafiką – valgyti, miegoti, valgyti, miegoti. Tačiau, kaip paaiškėjo, gyvūnai taip prisitaiko prie šeimininkų, kad laikrodžio persukimas gali sukelti streso ir mūsų augintiniams.

 Miegantis šuo. <br> 123rf.com nuotr.
 Miegantis šuo. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2021, 6:22 PM

Kaip ir žmonės, gyvūnai turi vidinius laikrodžius, kurie nurodo, kada valgyti, miegoti ir pabusti. Šis biologinis laikmatis, dar žinomas kaip „cirkadinis ritmas“ (mūsų smegenyse veikiantis laikrodis, atsakingas už fizinės ir protinės elgsenos pokyčius), yra paleidžiamas natūralios saulės šviesos. Tačiau naminiams gyvūnėliams šį efektą sumažina dirbtinė aplinka, kurioje jie gyvena, kai šviesa atsiranda ne pakilus saulei, o paspaudus jungiklį.

„Žmonės patys nustato savo augintinių kasdienybę“, – teigia Australijoje įsikūrusios tyrimų ir plėtros organizacijos „CSIRO Livestock Industries“ mokslininkė Alison Holdhus-Small.

„Gyvūnai, gyvenantys kartu su žmonėmis, prisiderina prie jų rutinos – pavyzdžiui, karvės pripranta prie melžimo tam tikru paros metu, o šunys įpranta eiti pasivaikščioti ar būti šeriami tuo metu, kuriuo juos įpratina šeimininkas“, – pasakoja mokslininkė.

Mokslininkė taip pat pateikia kelis pavyzdžius, kaip gyvūnai gali reaguoti į staiga pasikeitusią jų rutiną: ūkininkui valanda laiko ankščiau atvykus melžti karvių, jos gali nesileisti būti melžiamos, nes jų mąstymu, tam laikas dar neatėjęs ir jų šeimininkas atvyko gerokai per anksti.

„Kai žmonės persukinėja laikrodžius, kad jie atitiktų mūsų pageidaujamą darbo aplinką, gyvūno požiūriu, mes staiga pradedame elgtis keistai. Jiems nėra suprantama, kodėl vakarienė jiems pateikta valanda ankščiau ar vėliau, nei jie to tikėjosi“.

Šis staigus pokytis gyvūnams gali sukelti psichologinių ar fiziologinių problemų, pavyzdžiui kai sau įprastu metu pietauti norintis gyvūnas randa dar tuščią maisto indą.

Taigi, kai šį savaitgalį persukinėsite laikrodį, atminkite, kad keičiantis laikui jūsų augintiniams taip pat reikia šiek tiek laiko priprasti. O mokslininkė siūlo gyvūno rutiną keisti palaipsniui kas kelias minutes per dieną, o ne visa valanda iš karto.

Parengta pagal livescience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.