Privalomo augintinių ženklinimo nauda ir kiti pokyčiai, kuriuos svarbu žinoti

Dauguma augintinių savininkų jau girdėjo apie naująjį Lietuvos Respublikos Seimo projektą, kuris papildo Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą. Jis numato, kad katės, šunys ir šeškai, atsivesti nuo 2021 m. gegužės 1 d., turi būti paženklinti ir registruoti Gyvūnų augintinių registre per 4 mėnesius nuo jų atsivedimo, bet ne vėliau kaip iki jų perdavimo kitam savininkui ar laikytojui.

Įsigaliojus šiam naujam įstatymui, bus daug lengviau spręsti konfliktines situacijas su veisėju.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Įsigaliojus šiam naujam įstatymui, bus daug lengviau spręsti konfliktines situacijas su veisėju.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2021, 5:00 PM, atnaujinta Nov 15, 2021, 7:33 PM

Tuo tarpu iki 2021 m. gegužės 1 d. dienos atsivestos katės, šunys ir šeškai, kurie nėra paženklinti mikroschemomis, turi būti paženklinti ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre iki 2022 m. gegužės 1 d., bet ne vėliau kaip iki jų perdavimo kitam savininkui ar laikytojui.

Jeigu katės, šunys ar šeškai yra naudojami versliniam ir yra atsivesti iki šio įstatymo įsigaliojimo dienos, jie privalo būti paženklinti mikroschemomis ir registruoti Gyvūnų augintinių registre iki 2021 m. rugsėjo 1 d.

„Kodėl įvedamas privalomas augintinių ženklinimas? Turbūt ne naujiena, kad Lietuvos gyvūnų prieglaudos yra perpildytos. Taip yra todėl, nes vis atsiranda žmonių, kurie tiesiog atsikrato savo augintiniu palikdami jį miške ar išmesdami pro mašinos duris. Tokiu atveju galima patikrinti gyvūno poodine mikroschema ir nustačius šeimininko tapatybę patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn už gyvūno nepriežiūrą“, – teigia veterinarijos klinikos gydytoja Viktorija Tvaranavičiūtė.

Taip pat šiuo įstatymo papildymu stengiamasi suvaldyti daugintojų žiaurų elgesį su gyvūnais, kuomet gyvūnų gyvenimo sąlygos ir veisimas atliekamas nesilaikant teisės aktuose nustatytų reikalavimų ir sukeliant žalingas pasekmes gyvūnų sveikatai ir gerovei.

Svarbu paminėti, kad perkant gyvūną iš daugintojų, nors jam ir yra įvesta poodinė mikroschema, nereiškia, kad perkate grynaveislį augintinį, kuriam atlikti genetinių ligų tyrimai, o jo veisimas buvo atliekamas laikanti FCI ir LKD nustatytų reikalavimų.

Yra situacijų kuomet įsigijus augintinį iš daugintojo dėl tam tikrų priežasčių reikia pareikšti kaltinimus veisėjui (daugintojui), kuris purtosi atsakomybės.

Įsigaliojus šiam naujam įstatymui, bus daug lengviau spręsti konfliktines situacijas su veisėju.

„Būna situacijų, kai į mūsų kliniką kreipiasi žmonės su rastais šunimis ar katėmis. Tokiu atveju taip pat pasitarnauja poodinė mikroschema. Ją nuskanavus galime pamatyti informaciją apie šeimininką ir, su juo susisiekus, pranešti, kad jo augintinis gyvas, sveikas ir laukia klinikoje. Tai parodo, kad mikroschema padeda išvengti didelių galimų nelaimių ar praradimų“, – pasakoja V.Tvaranavičiūtė.

Pati mikroschemos įvedimo procedūra mažai kuo skiriasi, nuo įprastos injekcijos ar skiepo. Dažniausiai augintinis ženklinimas 8 – 12 savaičių amžiaus, kuomet atliekama vakcinacija.

Šuniui, katei, šeškui po oda įvedama ryžio grūdo dydžio mikroschema su unikaliu numeriu, prie kurio „pririšami“ augintinio savininko duomenys.

Kreipiantis į veterinarijos gydytojus šeimininkas turi pateikti savo asmens dokumentą, klinikoje užpildyti ir pateikti augintinio ženklinimo prašymą, kilmės dokumentą, norint, kad registre būtų įvedama augintinio veislė.

Taip pat svarbu paminėti, kad tik poodine mikroschema ženklinti augintiniai gali gauti Europinį augintinio pasą, kuris leidžia šeimininkams kartu su augintiniu keliauti į užsienio šalis.

Perkelti ar įvežti į Lietuvos Respubliką katės, šunys ir šeškai turi būti įregistruoti Gyvūnų augintinių registre per 20 darbo dienų nuo atvežimo.

Perkeltų ar įvežtų į Lietuvos Respubliką kačių, šunų ir šeškų, kurie neregistruoti Gyvūnų augintinių registre, savininkai dėl jų registravimo Gyvūnų augintinių registre kreipiasi į VMVT teritorinį padalinį pagal gyvūno augintinio laikymo vietą.

Kačių, šunų ir šeškų savininkai, kreipdamiesi į VMVT teritorinį padalinį dėl gyvūno augintinio duomenų į Gyvūnų augintinių registrą įvedimo, pateikia nustatytus dokumentus – gyvūno augintinio pasą, kilmės dokumentą, gyvūno perkėlimo ar įvežimo sertifikatą.

Dar vienas reikalavimas gyvūnų augintinių veisėjams tai duomenys apie gyvūno augintinio patelės kergimą arba dirbtinį apvaisinimą, gyvūno augintinio patino naudojimą kergti Gyvūnų augintinų registrui turi būti pateikti ne vėliau kaip per 14 kalendorinių dienų.

Parengta bendradarbiaujant su UAB Kaivana

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.