Augintinio kūne užsiveisę padarai lengvai gali užkrėsti ir žmogų: užtenka tik paglostyti

Pasibaigus šiltajam metų sezonui, visi sugužėjome į uždaras patalpas, o kartu su mumis – ir mūsų gyvūnai, kurie nemažai laiko praleido vieni, medžiojo graužikus ar paukščius, bendravo su sodo kaimynų augintiniais, padėjo kasti griovius ar vaikė voveres pušyne.

 Augintinio kūne užsiveisę padarai lengvai gali užkrėsti ir žmogų: užtenka tik paglostyti.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Augintinio kūne užsiveisę padarai lengvai gali užkrėsti ir žmogų: užtenka tik paglostyti.<br> Lrytas.lt koliažas.
Šunys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šunys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šunys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šunys.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Augintinio kūne užsiveisę padarai lengvai gali užkrėsti ir žmogų: užtenka tik paglostyti.<br> 123rf.com nuotr.
 Augintinio kūne užsiveisę padarai lengvai gali užkrėsti ir žmogų: užtenka tik paglostyti.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-12-08 06:10

Kartais to pakanka, kad šuo ar katė užsikrėstų parazitais, o vėliau juos perduotų jums. Juolab, kad artėjant šventėms vis daugiau laiko praleisime namuose su savo artimaisiais ir augintiniais.

Betarpiškai bendraujant su savo numylėtiniais, padidėja galimybė gauti nemalonių „lauktuvių“ – parazitų. Ir net nebūtina, kad augintinis jus aplaižytų. Reguliariai nenukirminant gyvūno, užsikrėsti galima net ir jį glostant.

Dauguma šunų augintojų bei dažas kačių mylėtojas savo augintiniams tabletę nuo kirminų suduoda pavasarį prieš kasmetinę profilaktinę vakcinaciją nuo užkrečiamųjų ligų. Tačiau ar tikrai pakanka naikinti augintinio parazitus vieną kartą per metus?

Europos gyvūnų augintinių parazitų mokslinės tarybos (ECCAP.ORG) vadovas Ian Wright tvirtina, kad šunų ir kačių parazitų kontrolė turi būti vykdoma ne rečiau kaip 4 kartus per metus. Spalio mėnesį nuotoliniu būdu vykusioje paskaitoje-diskusijoje su Lietuvos veterinarijos gydytojais, lektorius pabrėžė prastėjančią echinokokozės situaciją Lietuvoje, kai Europos Sąjungoje echinokokozės atvejų skaičius išlieka žemas ir stabilus.

Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2010–2019 m. žmonių sergamumas parazitinėmis ligomis mažėjo. 2019 m. Lietuvoje parazitinės ligos sudarė 1,9 proc. visų užkrečiamųjų ligų. Tačiau remiantis ULAC Sergamumo užkrečiamosiomis ligomis Lietuvoje 2019 m. apžvalga, per pastaruosius kelerius metus padažnėjo echinokokozės atvejų: 2018 m. buvo registruota 50 atvejų, o 2019 m. – net 83 atvejai. Šis parazitas dažniausiai plinta per termiškai neapdorotą mėsą, kuria minta gyvūnai ar žmonės, tačiau užsikrėtę gyvūnai, augintiniai gali platinti ir šių parazitų kiaušinėlius.

Taip pat Lietuvoje nustatytas ir pirmuonių sukeliamų ligų padažnėjimas. Viena jų – giardiozė, anglų kalba dar vadinama bebrų šiltine (beaver fever). Vienoje Kanados vandenvietėje įsiveisus bebrams, šie užteršė vandenį Giardia parazitu, kuris išplito per geriamą vandenį ir susargdino didelę dalį regiono gyventojų. Vienas tokių atvejų buvo 2015 m. Giardia pirmuonis platina ir šunys. Neatsakingi gyvūnų šeimininkai, paliekantys gyvūnų išmatas šalia vandens telkinių ar vandenviečių, taip pat kelia biologinį pavojų. Dėl to būtina surinkti ir utilizuoti gyvūnų ekskrementus.

Dalis rinkoje esančių tablečių nuo kirminų turi kiaušinėlius naikinantį poveikį net ir pasišalinus iš organizmo. Rudens ir pavasario metu ypač aktualu tokius vaistus suduoti voljeruose ar nedidelėse teritorijose gyvenantiems šunims. Tokiu būdu augintiniui sumažėja rizika iš naujo užsikrėsti.

ULAC leidinyje Sergamumo užkrečiamosiomis ligomis Lietuvoje 2019 m. apžvalga matyti ir gerėjančių tendencijų. 2010–2019 m. sergamumo toksokaroze rodiklis mažėjo. 2019 m. dažniausiai sirgo 10–14 m. amžiaus vaikai, o susirgimai buvo dažnesni provincijoje, skaičiuojant atvejus 1000 gyventojų.

2019 m. užregistruota keletas žmonėms retų parazitinių ligų: du strongoloidozės atvejai (5 ir 6 m. amžiaus vaikai iš Prienų, užsikrėtė savo gyvenamojoje aplinkoje), du dirofilariozės atvejai (43 ir 53 m. amžiaus vyrai iš Šalčininkų ir Ukmergės, užsikrėtimo vieta nenustatyta). Šiuo metu abi ligos labai greitai plinta gyvūnų tarpe, ypač dirofiliariozė. Šį parazitą platina uodai ir jiems būtinas tarpinis šeimininkas – šuo. Taigi, jei kas mėnesį uodų sezono metu gyvūnui nesuduosime vaistų nuo šio sukėlėjo, liga dar greičiau plis ir gausės žmonių užsikrėtimų, nors per žmones šis parazitas neplinta. Pastaraisiais metais dirofiliariozė diagnozuojama apie 20% negydytų šunų.

Reguliarus vaisto nuo kirminų sudavimas savo gyvūnui yra viena efektyviausių priemonių kovojant su parazitais, norint maksimaliai apsaugoti tiek augintinį, tiek ir savo šeimos narius. Vaistai nuo kirminų, kartais dar vadinami antihelmintikais, šiandien vis labiau pritaikomi augintiniams.

Pastaruoju metu gamintojai sukuria gardžias tabletes, kurias lengva suduoti gyvūnui nesukeliant streso, nereikia tabletės slėpti dešroje ar sūryje. Veterinarinių vaistų rinkoje yra ir tokių preparatų, kurios tereikia teisingai užlašinti ant gyvūno odos ir jis bus apsaugotas nuo daugelio vidaus bei išorės parazitų. Neretai užlašinamieji antiparazitiniai tirpalai naudojami sulaukėjusiems, nedraugiškiems, išrankiems ar nepatikliems gyvūnams, nes tokios formos vaistą lengva naudoti.

Kovoti su parazitais sunku, tačiau būtina, norint apsaugoti save, savo vaikus ir artimuosius. Tik atsakingas ir reguliarus nukirminimas (dehelmintizacija) padeda kontroliuoti parazitų plitimą. Dauguma atsakingų gyvūnų veisėjų dehelmintizaciją atlieka veisiamiems gyvūnams, taip pat ir vaikingoms patelės, tokiu būdu užkertant kelią parazitais užsikrėsti mažyliams gimdoje. Naujagimius šuniukus kartu su motina nukirminti rekomenduojama jau nuo 2 sav. amžiaus, nes parazitai, tokie kaip askaridės, į šuniukų organizmą patenka su motinos pienu.

Beveik kiekvienai gyvūnų, ar jų amžiaus grupei galima rasti tinkamą antiparazitinį preparatą. Net ir šeimininkams, auginantiems genetines mutacijas turinčius šunis, kurie jautrūs daliai vaistų, profesionalai rekomenduos saugų variantą. Jums tereikia aplankyti veterinarijos vaistinę ar kliniką ir pasitarti su veterinarijos gydytoju ar vaistininku. Prieš naudojimą visada perskaitykite vaisto aprašą ir vaistus naudokite atsakingai. Perteklinis ar netinkamas vaisto panaudojimas gali sukelti negrįžtamų gyvūno sveikatos sutrikimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.