Ženklai, kad jūsų šuo kenčia skausmus: atskleidė, kaip jam padėti kuo greičiau

Šunų osteoartritas – tai neišvengiamai aktuali tema kiekvienam šunų augintojui, treneriui, veisėjui, veterinarijos gydytojui. Vienu ar kitu gyvenimo laikotarpiu su sąnarių problemomis susiduria beveik kiekvienas šuo. Veterinarijos klinikos ir vaistinės siūlo platų priemonių pasirinkimą šunų sąnarių ligų gydymui, tačiau norint išsirinkti tinkamiausią priemonę – svarbu gerai suprasti sprendžiamą problemą!

 Ženklai, kad jūsų šuo kenčia skausmus: atskleidė, kaip jam padėti kuo greičiau.<br> 123rf.com
 Ženklai, kad jūsų šuo kenčia skausmus: atskleidė, kaip jam padėti kuo greičiau.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 25, 2021, 8:31 AM

Kodėl šunims pasireiškia sąnarių uždegimas? Kaip pastebėti ankstyvuosius simptomus ir suprasti, jog šuniui reikalinga pagalba? O svarbiausia – kaip geriausiai galime padėti mylimam augintiniui?

Sąnarių uždegimas

Osteoartritu vadiname aktyvų viso sąnario uždegimą kuris apima kaulą, kremzlę, raiščius ir kitus jungiamuosius sąnario audinius. Uždegimo metu sąnario audiniai patinsta, paburksta, tampa jautrūs ir skausmingi judant, taip pat sumažėja sąnarinio skysčio, kuris sutepa sąnarį ir apsaugo nuo trinties. Osteoartrito vystymuisi įtakos turi amžius, sveikatos būklė, veislė, augimo tempas, gyvūno aktyvumo lygis, mityba, traumos ir net genetika!

Dažnai manoma, jog osteoartritas – tai senyvo amžiaus šunų liga, tačiau tai netiesa. Jauni šuniukai, ypač didesnių veislių, dažnai patiria sąnarių skausmą itin greito augimo periodu, 5-9 mėn. amžiaus. Jiems osteoartritas atsiranda dėl paprastos priežasties – sparčiai augant kaulams ir bendrai gyvūno masei, sąnariai nespėja prisitaikyti, staigiai padidėjęs gyvūno svoris sukelia didesnį spaudimą, intensyvesnę apkrovą, ko pasekoje prasideda uždegimas sąnaryje. Taip pat nemažą dalį šiame procese vaidina ir mityba – nepakankamas, nesubalansuotas racionas, įvairių medžiagų trūkumas gali apsunkinti sklandų sąnarių audinių vystymąsi, o to pasekoje atsiranda skausmas ir uždegimas.

Osteoartritas neaplenkia ir jaunų suaugusių šunų – didelių veislių, nutukę ar aktyviai sportuojantys šunys gali susidurti su sąnarių uždegimu, kuris kyla dėl padidėjusios apkrovos sąnariams. Tuo tarpu dažniausia senyvo amžiaus šunų osteoartrito priežastis – tai degeneraciniai procesai, sąnario audinių, kremzlių susidėvėjimas, atsiradusios kremzlės erozijos, sąnarinio skysčio sumažėjimas.

Regeneracija ir gijimas

Tiek žmonių, tiek gyvūnų organizmai – nuostabūs, beveik stebuklingi bei geba atnaujinti, regeneruoti net sunkiai sužalotus audinius, užgydyti žaizdas, formuoti randus ir net atstatyti kai kurių organų dalis! Tačiau senatvėje regeneracija nebėra tokia sparti, o kitais atvejais regeneraciniams procesams paprasčiausiai stinga „statybinės medžiagos“. Tam, kad sąnario kremzlės regeneracija būtų efektyvi – organizmui turime pateikti kaip įmanoma natūralesnę ir prieinamesnę „statybinių medžiagų“ formą. Dažnas pasirinkimas nuo senų laikų – gliukozamino bei chondroitino preparatai, kuriuos rekomenduoja dauguma veterinarijos gydytojų ir vaistininkų. Tačiau veterinarinė medicina nestovi vietoje – jau turime žymiai efektyvesnių, inovatyvių sprendimų augintinių sąnarių uždegimo gydymui.

Tikrai daugeliui pažįstamas ar bent girdėtas baltymas kolagenas įeina į visų organizmo jungiamųjų audinių sudėtį bei sudaro net iki 30% visų kūne esančių baltymų! Nekyla abejonių, kad ir vientisai bei sveikai sąnario struktūrai – kolagenas yra kritiškai reikalingas. Jau kurį laiką ir žmonių medicinoje aktyviai naudojamas, spiralinės formos nedenatūruotas II tipo kolagenas – tai artimiausia kolageno forma natūraliai medžiagai esančiai organizme. Nedenatūruotas antro tipo kolagenas yra tiesioginė sąnario kremzlės sudedamoji dalis, tad organizmui nebereikia dėti papildomų pastangų tokios formos kolageno perdirbimui į reikalingas medžiagas – taip užtikrinamas geras pasisavinamumas ir greita kremzlės regeneracija.

Nors tiesiogiai dėl nepilnavertės mitybos osteoartritas išsivysto itin retai, tačiau nepakankama, nesubalansuota mityba, mineralinių medžiagų, vitaminų, amino ir riebalų rūgščių trūkumas stipriai prisideda prie sąnarių ligų atsiradimo, esant kitiems rizikos faktoriams. Sergant sąnarių ligomis vienos iš svarbiausių medžiagų, kurių kiekius būtina užtikrinti racione – Omega-3 riebalų rūgštys bei vitaminas E. Šie elementai organizme veikia kaip antioksidantai t.y. skatina natūralius organizmo regeneracijos, atsistatymo procesus ląsteliniame lygmenyje, pagerina uždegimo valdymą, neutralizuoja laisvuosius radikalus bei padeda išvengti kitų ligų – širdies, akių, odos, vėžinių susirgimų.

Omega-3 riebalų rūgštys ypač vertinamos dėl gebėjimo slopinti ne tik vietinį uždegimą bei skausmą, bet ir lėtinį viso organizmo uždegimą, tad labai rekomenduojamos vyresnio amžiaus augintiniams ir kenčiantiems nuo nutukimo. Omega-3 riebalų rūgščių gausu žuvies produktuose, bet norint pasiekti terapinį efektą, t.y. akivaizdžius teigiamus jaučiamų simptomų pokyčius – žuvies produktų augintinis turėtų gauti didžiulėmis porcijomis kasdien!

Kaip suprasti, kad šuo kenčia sąnarių skausmus?

Įvertinti gyvūno sveikatą – sudėtingas darbas – jie niekada nepasako kuo skundžiasi! Tad turime nuolat ir itin akylai stebėti savo mažuosius augintinius, kad galėtume įspėti ar jie jaučiasi gerai. Prasidėjus uždegiminiams procesams sąnariuose, šunys:

*Juda lėčiau, pastebima pasikeitusi eisena;

*Nenoriai leidžia laiką lauke, dažnokai stabteli pailsėti ar net prigula;

*Sunkiai lipa laiptais;

*Sunkiai gulasi ir stojasi po gulėjimo;

*Dažnai laižo sąnarių sritis;

*Sunkiai užšoka ant baldų, nebeįlipa į automobilį;

*Po didesnio nei įprasta fizinio krūvio daugiau guli, atrodo vangūs ar net inkščia.

Svarbu suprasti, kad sąnarių uždegimas dažniausiai yra lėtinė liga, tad jis, kaip ir stipriai išreikštas skausmas – neatsiras staiga. Tai ilgas procesas ir pastebėjus pirmuosius požymius anksti, galima išvengti ligos paūmėjimo, stipraus skausmo, riboto judėjimo. Susidūrus su liga norime, kad gyvūnas galėtų laisvai judėti nejausdamas skausmo ir kai kuriais atvejais skiriami Nesteroidiniai Vaistai Nuo Uždegimo (NVNU). Šios grupės vaistai itin stipriai neigiamai veikia skrandžio sienelę, tad jei tik įmanoma – jų naudojimo reikėtų išvengti.

Laimei yra ir kitų išeičių – stipriu priešuždegiminiu poveikiu pasižymi Bosvelijos ekstraktas – medicinoje žinomas ir tūkstančius metų naudojamas natūralus papildas, puikiai slopinantis uždegimą ir skausmą, gerinantis kraujo mikrocirkuliaciją uždegimo epicentre. Bosvelijos ekstraktas savo savybėmis prilygsta nesteroidiniams vaistams nuo uždegimo ir netgi juos lenkia, vertinant sąnarių skausmo malšinimą. Skirtingai nei NVNU – šis natūralus papildas niekada nesukels stipraus šalutinio poveikio skrandžio sienelei, tad jį nesibaiminant galima naudoti ilgą laiką.

Kaip padėti augintiniui judėti lengvai ir be skausmo?

Osteoartrito gydymas susideda iš dviejų pagrindinių dalių – skausmo valdymo ir regeneracijos skatinimo. Svarbu suprasti, kad vaistais nuslopintas uždegimas ir skausmas nesprendžia pačios problemos. Ilgesnį laiką naudojami NVNU ne tik gali sukelti nepageidaujamų reakcijų, bet ir nutraukus tokį gydymą – didelė tikimybė, jog grįšime į tą patį skausmo ir uždegimo, sąnario pažeidimo lygi, koks buvo iki gydymo priešuždegiminiais vaistais. Sąnario audinių regeneracijos skatinimas yra esminė gydymo dalis – tai papildai sąnariams, „statybinė medžiaga“, kurią pateikiame organizmui, kad audinio vientisumo atstatymas būtų įmanomas. Skausmo valdymas vaistais yra reikalingas ir turėtų būti skiriamas tik gijimo laikotarpiui!

Naujas, unikalios sudėties, šunų sąnariams skirtas papildas – padės tau ir tavo augintiniui mėgautis gyvenimu kartu. Tai vienintelis šunims skirtas sąnarių papildas, kurio sudėtyje yra:

Nedenatūruotas II tipo kolagenas – UC-II

Bosvelijos ekstraktas

Omega-3 riebalų rūgštys

Vitaminas E

Analogų veterinarijoje neturinčio papildo sudėtyje – tik geriausiomis savybėmis pasižymintys ingredientai, kurie užtikrins:

*Osteoartrito sukelto skausmo valdymą gijimo laikotarpiu

*Sąnarių lankstumą – lengvą judėjimą, aktyvumo padidėjimą

*Sveiką sąnario struktūrą bei sąnario kremzlės ir kitų jungiamųjų audinių regeneraciją, naudojant artimiausias organizmui medžiagas

*Antioksidantai pagerins bendrą organizmo būklę ir padės suvaldyti uždegimo procesus

Ir pabaigai džiugi žinia – Flexadin Advanced papildo nereikės slėpti augintinio vakarienėje, nei trinti ar maišyti su konservuotu maistu – papildo forma yra puikiausias skanėstas, kurį su malonumu ėda net 95% šunų! Gydymo priemonių sudavimas nei šeimininkams nei augintiniams neturėtų asocijuotis su stresu ar neigiamomis emocijomis, juk mes darome kai ką puikaus – mylimas augintinis ir vėl galės judėti lengvai ir be skausmo!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.