Neįprastas pasirinkimas: į išminavimo operacijas kaunietė vyksta kartu su belgų avigane Karma

Kaunietė Živilė Ožeraitytė įgijo moterims ne visai įprastą profesiją – tapo kinologe išminuotoja. Pavojingam darbui ji ruošiasi drauge su savo keturkoje kolege Karma, kuri kartais nustebina išradingumu.

Vyresnioji eilinė Ž.Ožeraitytė ir jos keturkojė kolegė Karma pasirengusios atlikti išminavimo operacijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vyresnioji eilinė Ž.Ožeraitytė ir jos keturkojė kolegė Karma pasirengusios atlikti išminavimo operacijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-08 13:31, atnaujinta 2022-05-11 10:50

Balandžio pabaigoje Sausumos pajėgų Juozo Lukšos centras išleido naują standartinių sprogmenų neutralizavimo specialistų grupę. Tarp kursą pabaigusių karių – ir pirmoji Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono istorijoje kinologė išminuotoja Ž.Ožeraitytė su savo keturkoje partnere belgų avigane Karma. Iki šiol šiame batalione išminuotojais kinologais tarnaudavo tik vyrai.

Ž.Ožeraitytė pasakojo, kad gyvenimą bent laikinai susieti su kariuomene nusprendė 2018 metų pradžioje, kai pateikė prašymą atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Baigusi šią tarnybą ji įsidarbino J.Vitkaus inžinerijos batalione. Dirbdama štabo S1 skyriuje išgirdo, kad reikia naujų kinologų.

„Nuo to laiko siekiau šio etato. Užtruko nei daug, nei mažai – dvejus metus. Teko kalbėtis tiek su bataliono vyriausiuoju puskarininkiu, tiek su tuomečiu viršininku, štabo viršininku, bataliono vadu, būsimais vadais.

Kantrybė – dorybė, taigi įdėjusi daug pastangų ir įrodžiusi, kad turiu didelių paskatų, tikslą vis dėlto pasiekiau“, – sakė Ž.Ožeraitytė.

Prisiminusi, kaip jos gyvenime atsirado belgų aviganė Karma, moteris šypsojosi.

„Čia tinka posakis: „Tu planuoji, o gyvenimas juokiasi.“ Pernai lapkričio mėnesį planavau, kad savaitę atostogausiu, bet kaip tik tada valdžia nusprendė, kad tai tinkamiausias laikas susipažinti su naujosiomis keturkojėmis kolegėmis. Taigi suplanuotas atostogas teko atidėti. Karmai tada dar nebuvo nė trijų mėnesių. Nuo tos dienos su keturkoje kolege nebesiskiriame“, – pasakojo Ž.Ožeraitytė.

Karė sakė, kad Karma daugumai atrodo draugiška ir miela, tačiau iš tiesų ji yra lyg tikras velniukas.

„Ji visada žaisminga ir nenuilstanti, tačiau labai sargi ir kartais iššiepia dantis. Šiuo metu jai yra aštuoni mėnesiai ir ji vis dar mokosi darbo specifikos bei subtilybių, bendro paklusnumo ir tinkamai parengta bus tik sulaukusi dvejų metų“, – sakė sprogmenų neutralizavimo specialistė.

Kaip ir daugelis belgų aviganių, Karma iškrečia įvairių išdaigų. Labiausiai keturkojė stebina tuo, kad sugeba atsidaryti savo narvą.

„Todėl jei reikia palikti ją vieną namuose net penkiolikai minučių, naudoju užrakinamą spyną“, – šypsojosi Ž.Ožeraitytė.

Karma yra lepinama minimaliai, tačiau kai su savo šeimininke mokosi naujų komandų arba nuoseklios paieškos, gauna žalios mėsos.

Kaip ir kitų bataliono šunų, svarbiausia Karmos užduotis yra sprogmenų paieška.

„Nors Karmai tik 8 mėnesiai, ji dalyvauja daugybėje užduočių, nuo pat pirmos dienos, kai tapo J.Vitkaus inžinerijos bataliono kolektyvo nare. Kol kas ji tik mokosi ir susipažįsta su savo darbo specifika, todėl į užduotis visada vykstame su patyrusiu bataliono kinologu ir jo keturkoju kolega, iš kurių ir mokomės“, – pasakojo Ž.Ožeraitytė.

Dauguma aplinkinių, sužinoję, kad moteris yra išminuotoja kinologė, nustemba, tačiau artimieji didžiuojasi, kad Ž.Ožeraitytė siekia savo tikslo.

„Man, kaip ir Karmai, reikia dar daug mokytis, kad tapčiau tikra savo srities specialiste ir tėvynės labui nuveikčiau ką nors reikšminga“, – sakė kaunietė.

Rūpinasi svarbių asmenų saugumu

Darijus Mirijauskas. J.Vitkaus inžinerijos bataliono sprogmenų neutralizavimo skyriaus vadas

„Išminuotojų kolegių mūsų batalione yra buvę, bet Ž.Ožeraitytė – pirmoji išminuotoja, kuri dirba drauge su šunimi.

Skyriuje dirba šeši specialistai su šunimis. Mūsų pareiga – tikrinti svarbių asmenų, kurie atvyksta į Lietuvą, bagažą, automobilius, kuriais jie važinės, vietas, kuriose lankysis ir gyvens.

Taip pat dalyvaujame, kai vyksta pratybos, pavyzdžiui, kai į Klaipėdos uostą atplaukia NATO narių laivai, tikriname krantines.

Taip pat šie specialistai, tik jau be šunų, vyksta, kai reikia atlikti įvairias išminavimo operacijas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio