Veterinaras įspėja – viena klaida katinui gali tapti mirtinais spąstais: svarbi kiekviena minutė

Šylant orams, kačių šeimininkai susiduria su, iš pirmo žvilgsnio, nepavojinga situacija, kuri gali baigtis labai liūdnai. Seniai žinomą posakį „smalsumas pražudė katę“ gali patvirtinti vos kelios minutės ir vienas neatsargus poelgis.

Veterinaras įspėja: viena klaida jūsų katinui gali kainuoti ir gyvybę.<br>123rf.com nuotr.
Veterinaras įspėja: viena klaida jūsų katinui gali kainuoti ir gyvybę.<br>123rf.com nuotr.
 Katinas.<br> 123rf.com nuotr.
 Katinas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-05-25 06:13

Langai neretai tampa mirtinais spąstais pūkuotiems smalsuoliams.

Lange įstrigusios katės labai stipriai muistosi ir dažnai stipriai susižeidžia. Gali atsirasti kraujo išsiliejimų į audinius, nervų, raumenų ir raiščių pažeidimų, dubens ir stuburo lūžių. Taip pat augintiniai gali ir uždusti.

Nors ugniagesiai-gelbėtojai pernai nelaimėlių vaduoti vyko 4 kartus, o šiemet dar – vos kartą, tačiau šios bėdos mastas greičiausiai yra kur kas didesnis.

Portalo lrytas.lt kalbintas Garliavoje esančios veterinarijos gydyklos „Gatto“ vadovas Raimundas Jončas prasitarė, kad tokių nelaimėlių sulaukia dažnai ir neretai tai būna jauni, nesterilizuoti katinai.

„Dažnai tai būna nekastruoti gyvūnai, bet pasitaiko ir kastruotų. Atėjus pavasariui, žmonės atsidaro langus, gyvūnus šaukia gamta, atsiranda smalsumas išlįsti, pažiūrėti per tą langą, tuomet šoka ir viskas – pakimba“, – pasakojo R. Jončas.

Pasak veterinaro, traumos rimtumas priklauso nuo to, kaip gyvūnas užstringa ir per kiek laiko jam suteikiama pagalba.

„Niekada nebūna taip, kaip rašo veterinarijos knygoje. Kiekvienas atvejis būna skirtingas ir, geriausiu atveju, gali būti panašus į kažkokį aprašytą ar jau buvusį. Kartais tai gali baigtis tiesiog nubrozdinimais, kartais – mirtimi beveik iš karto“ – patirtimi pasidalino specialistas.

Veterinaro teigimu, pats pavojingiausias ir dažniausiai mirtimi pasibaigiantis užstrigimas yra per kaklą. Tada gyvūnas, nesulaukęs pagalbos, vos per keletą minučių gali nugaišti.

Taip pat R. Jončas pabrėžė, kad katinų šeimininkams svarbu pasirūpinti apsaugomis, kurios padėtų išvengti šios nelaimės.

„Per savo 20 metų patirties nesu girdėjęs, kad kažkas pasidarytų bent kokį nors tinklelį nuo musių ar pasirūpintų kitokiomis apsaugomis. Visi pasimoko tik iš skaudžių patirčių. Pasiseka, jeigu žmogus būna namuose ir išgirdęs kniaukimą tiesiog ištraukia nelaimėlį.

Prevencinių priemonių tikrai yra, bet dažniausiai niekas apie tai nepagalvoja, o vėliau jau patekę pas mus sako: „Niekada jis gyvenime taip nedarydavo“. Negali žinoti, ką gyvūnas pamatys pro pravirą langą ir kaip į tai sureaguos“, – augintinių šeimininkus įspėja veterinaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.