Po tyrimo apie buldogų sveikatą įspėja – pasmerkiate augintinį „gyvenimui kančiose“

Buldogų plokšti snukučiai gali tapti priežastimi „gyvenimo kančiose“, todėl veterinarai ragina jų nepirkti.

Buldogas.<br>M.Astrausko nuotr.
Buldogas.<br>M.Astrausko nuotr.
Buldogas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Buldogas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 10, 2022, 3:13 PM

Tyrimas parodė, kad buldogams kyla dvigubai didesnis pavojus sveikatai, nei kitoms šunų veislėms.

Karališkojo veterinarijos koledžo ekspertai teigia, kad reikia imtis skubių veiksmų, siekiant pakeisti šios veislės įpatybes ir ragina Jungtinės Karalytės (JK) prisijungimą prie šalių, kuriose šie šunys yra uždrausti, sąrašo.

Jie nori, kad žmonės nustotų pirkti anglų buldogus ir kitas dvi populiarias veisles – prancūzų buldogus ir mopsus – kol nebus išspręstos veisimo problemos.

Jie taip pat ragina visuomenę nustoti „reklamuoti“ šiuos šunis socialinėje žiniasklaidoje, skelbiant nuotraukas ir raginant spausti „Patinka“ mygtuką.

Per pastarąjį dešimtmetį buldogų veislės šunys labai išpopuliarėjo.

Veislė, dar žinoma kaip anglų arba britų buldogas, dėl savo veido buvo lyginama su Winstonu Churchilliu ir istoriškai buvo laikoma drąsos ir ištvermės simboliu.

Dėl vis ekstremalesnių bruožų, tokių kaip plokščias veidas ir raukšlėta oda, veislė yra linkusi į sveikatos sutrikimus, o tai kelia susirūpinimą dėl jų gerovės.

Šunys savo didelėmis išsipūtusiomis akimis ir plokščiu snukučiu neabejotinai atrodo „mielai“, – sakė vienas iš tyrimo autorių, daktaras Danas O'Neillas iš Karališkojo veterinarijos koledžo, tačiau jų ypatingos kūno formos po daugelio metų atrankinio veisimo tapo veislės nuopoliu.

„Būsimi šeimininkai turėtų sustoti ir pagalvoti prieš pirkdami plokščiasnukį šunį.

Anglų buldogas kažkada buvo raumeninga ir atletiška veislė, tačiau bėgant metams tapo populiariu augintiniu, kuriam būdinga trumpa kaukolė, išsikišęs žandikaulis, odos raukšlės ir kitos ypatingos kūno sudėjimo tendencijos.

Visuomenė gali suvaidinti svarbų vaidmenį skatinant pokyčius, neskelbdama šunų nuotraukų socialinėje erdvėjde ar nemėgindama įrašų, taip „netyčia reklamuodama“ juos“, – sakė dr. O'Neillas.

Tačiau jis pripažino, kad „fenomenalus“ buldogų populiarumas yra suprantamas, atsižvelgiant į psichologinį jų poveikį mums. Savo didelėmis galvomis, didelėmis akimis ir paklusniu temperamentu jie primena mums kūdikius, suaktyvindami mūsų tėviškus instinktus.

„Tai, ką mes laikome miela išvaizda, yra viena, bet daugeliu atvejų tai gyvūnui sukelia kančias visą gyvenimą“, – sakė jis.

Buldogų veisimas jau yra uždraustas keliose šalyse ir, pasak ekspertų darbo grupės, sudarytos iš veterinarijos gydytojų ir gerovių grupių narių, įskaitant Karališkąjį veterinarijos koledžą, tas pats gali nutikti ir JK, jei nebus nieko nedaroma. Pasak jų, savininkai, kurie jau turi šios veislės šunis, turėtų atkreipti dėmesį į sveikatos problemas, pvz., akis, pasunkėjusį kvėpavimą ir odos raukšlių infekcijas bei kreiptis į veterinarijos gydytoją.

Veterinarijos istorikė daktarė Alison Skipper iš Londono karališkojo koledžo teigė, kad daugelį su kūno formomis susijusių ligų veisėjai žinojo daugiau nei šimtmetį.

„Atsakingas veisimas, teikiant pirmenybę sveikatai, galėtų „pagerinti šios populiarios ir žinomos veislės gerovę“, – sakė ji.

Šunų veislynų asociacija teigia, kad uždraudus šią veislę iškyla kitas pavojus.

„Norime, kad žmonės rinktųsi šunis ne tik dėl to, kad jiems patinka jų išvaizda, o vietoj to rastų veisėjų, kurie naudojasi turimomis sveikatos priemonėmis ir augina šunį, kurio sveikata yra svarbiausia ir yra tokia, kaip aprašyta veislės standarte“, – sakė atstovas spaudai Billas Lambertas.

Tyrime, paskelbtame žurnale „Canine Medicine and Genetics“, buvo palyginta tūkstančių anglų buldogų sveikata su kitų veislių šunų sveikata. Nustatyta, kad anglų buldogai per vienerius metus sveikatos sutrikimų turėjo du kartus dažniau nei kiti šunys.

Dažniausi nusiskundimai sveikata buvo odos raukšlių infekcijos (38 kartus dažniau nei kitų šunų), akių sutrikimas, vadinamas vyšnine akimi (26 kartus dažniau), apatinio žandikaulio išsikišimas (24 kartus dažniau) ir kvėpavimo sutrikimai (19 kartų didesnė tikimybė).

Neseniai atliktas tos pačios komandos tyrimas parodė, kad mopsai taip pat turi didelę sveikatos problemų riziką.

Parengta pagal bbc.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.