Paaiškino, kodėl katės mėgsta sėdėti dėžėse

Katės: jas arba mylite, arba nekenčiate, bet negalima paneigti, kad jos turi tam tikrų ypatingų savybių.

 Katė dėžėje.<br> 123rf.com nuotr.
 Katė dėžėje.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 1:23 PM

Pavyzdžiui, sėdėjimas dėžėse. Kodėl jos tai daro?

Nors dar reikia atlikti daugiau tyrimų, tačiau yra vienas visiškai logiškas paaiškinimas – saugumas.

Katės dėžėse jaučiasi saugios

Tuftso universiteto Cummingso veterinarinės medicinos mokyklos profesorius Nicholas Dodmanas „The Conversation“ straipsnyje teigia: „Tai, kad katės mėgsta glaustis mažose erdvėse, kuriose jaučiasi daug saugiau, yra tiesiog gyvenimo faktas.“

„Užuot patyrusios triukšmą ir galimą pavojų plačiose atvirose erdvėse, katės mieliau glaudžiasi mažesnėse, aiškiau apibrėžtose vietose.“

Be to, VA-MD Veterinarijos koledžo veterinarinės medicinos klinikinis docentas Markas Freemanas leidiniui „Reader's Digest“ sakė, kad katės mieliau renkasi erdvę, kurioje gali ramiai sėdėti ir stebėti pasaulį.

„Katės iš prigimties yra paslaptingi gyvūnai, t. y. jos nori turėti saugią slėptuvę, iš kurios galėtų stebėti jas supantį pasaulį“, – sako jis.

„Katės yra ir medžiotojos, ir grobuonys, todėl joms puikiai tinka saugi erdvė, iš kurios jos gali stebėti plėšrūnų ir grobio keliamas grėsmes.“

Kontaktas su dėžute išskiria endorfinus

Nicholas sako apie tai galvoti kaip apie „supimo elgesį“ – tai, ką tėvai daro su savo kūdikiais.

„Manome, kad glaudus kontaktas su dėžės vidumi išlaisvina endorfinus – į gamtoje esantį morfiną panašias medžiagas, sukeliančias malonumą ir mažinančias stresą“, – rašo jis.

O kaip dėl plokščių dėžių ar pirkinių maišelių? Arba kai žmonės ant žemės klijuoja kvadratėlius? Nikolas sako, kad yra didelė tikimybė, jog ši „virtuali dėžė“ yra „reprezentacija to, kas galėtų būti“.

„Neturint tikros dėžės, kvadratas ant žemės gali būti kitas geriausias dalykas katei, nors tai ir prastas tikros dėžės pakaitalas.“

„Ši virtuali dėžė gali suteikti tam tikrą klaidingą saugumo jausmą ir psichosomatinį komfortą“.

Nors gali būti smagu eksperimentuoti su daiktais, kuriuose jūsų katė sėdės, nepamirškime, kad katėms reikia tinkamų dėžių ir slėptuvių, kad jos jaustųsi saugios savo aplinkoje.

Parengta pagal bhg.com.au

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.