Pirkdami ėdalą augintiniams pagalvoja ne apie viską: ištikus bėdai gelbsti tik veterinarai

Kokybiškas, subalansuotas gyvūnų ėdalas – itin svarbus jų sveikatai, tačiau pasirinkti, kuo šerti augintinį išties nelengva: pakuotės viena už kitą ryškesnės, o gamintojai – vis išradingesni. Išsirinkti tinkamą ėdalą, įvertinęs gyvūno sveikatą, gali padėti veterinarijos gydytojas, kuris žino geriau nei bet kas kitas: ėdalas gali ir susargdinti, ir pagydyti.

Veterinarijos klinikos „8 drambliai“ veterinarijos gydytojas Jovydas Bajorinas.<br>Veterinarijos klinikos „8 drambliai“ nuotr.
Veterinarijos klinikos „8 drambliai“ veterinarijos gydytojas Jovydas Bajorinas.<br>Veterinarijos klinikos „8 drambliai“ nuotr.
Kačių maistas, ėdalas, gyvūnų gimtadienis, katės<br>M.Patašiaus nuotr.
Kačių maistas, ėdalas, gyvūnų gimtadienis, katės<br>M.Patašiaus nuotr.
UAB "Akvatera" savininkė Janita Januškauskaitė -- Plungė su savo augintiniais Maltos bišonu Lilia ir garbiniuotoju bišonu Guči, kačių ir šunų ėdalas, verslas<br>M.Patašiaus nuotr.
UAB "Akvatera" savininkė Janita Januškauskaitė -- Plungė su savo augintiniais Maltos bišonu Lilia ir garbiniuotoju bišonu Guči, kačių ir šunų ėdalas, verslas<br>M.Patašiaus nuotr.
Kačių maistas, ėdalas, gyvūnų gimtadienis, katės<br>M.Patašiaus nuotr.
Kačių maistas, ėdalas, gyvūnų gimtadienis, katės<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyvūnų globos organizacijos "Lesė" gyvūnų prieglauda Buivydiškėse. Beglobiai gyvūnai, šuo, narvas, nelaisvė, šunų ėdalas<br>V.Balkūno nuotr.
Gyvūnų globos organizacijos "Lesė" gyvūnų prieglauda Buivydiškėse. Beglobiai gyvūnai, šuo, narvas, nelaisvė, šunų ėdalas<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 1:00 PM

Tinkama mityba – nuo pirmųjų dienų

Veterinarijos klinikos „8 drambliai“ veterinarijos gydytojas Jovydas Bajorinas primena: augintinio mityba itin svarbu rūpintis nuo pat pirmųjų dienų, tuomet jis užaugs sveikas, ir neteks koreguoti netinkamų ar erzinančių keturkojo įpročių.

Ypatingai svarbu specialiai jiems skirtu ėdalu šerti jaunus gyvūnus ir šunis senjorus, tuomet būsite tikri, kad gyvūnas gaus visų reikiamų medžiagų.

Susidūrus su tam tikra bėda: alergija, virškinamojo trakto, inkstų nepakankamumo, šlapimo, širdies problemomis, tinkamas ėdalas taip pat gali padėti, tik jo naudoti nereikėtų patiems, nepasitarus su veterinaru. Pavyzdžiui, jei šuo vėmė tik kartą, nevalia skubėti pirkti ėdalo, skirto augintiniams turintiems virškinimo bėdų.

„Mūsų dažnai klausia, kuris ėdalas pats geriausias. Nėra vieno tokio. Svarbiausia, kas tinka jūsų augintiniui. Kiekvienas gyvūnas individualus: gali būti alergiškas, viduriuoti, vemti, ar ėdalas gali jam netikti“, – paaiškino veterinarijos gydytojas.

Kai kurie šeimininkai apsisprendžia augintinį šerti žalia mėsa, tik tuomet mitybai būtina skirti dar daugiau laiko ir dėmesio – tokį sprendimą reikėtų priimti itin rimtai apsvarsčius. Ir pasiteisinimams, kad išvykus atostogų žalią mėsą pakeisime sausu ėdalu, pasak pašnekovo, čia ne vieta. Būtina laikytis pagrindinės taisyklės: šunį šerti arba žalia mėsa, arba sausu ėdalu.

Dar vienas augintinių šeimininkų noras – dažnai keisti augintinio ėdalą. Mėnesį maitina vienu, vėliau, manydami, kad šuniui nusibodo, kitu, galiausiai, pasiūlo virtos ar žalios mėsos, daržovių ir pan. „Būtina nusistatyti rutiną. Jei augintinis šeriamas 7 val. ryte ir 19 val. vakare, reikėtų to ir laikytis, nesvarbu, ar savaitgalis, ar atostogos. O staiga pakeitus ėdalą gyvūnas gali vemti ar viduriuoti, prasidėti su mityba susijusios probemos“, – atkreipė dėmesį J. Bajorinas.

Ar augintiniui reikalingi skanėstai? Veterinarijos gydytojo žodžiais, jie praverčia gyvūnus treniruojant ar pagiriant, bet jokiu būdu ne kaip maisto pakaitalas. Kartais skanėstai gelbsti norint šunį užimti. Tokiais atvejais galima rinktis natūralius, pavyzdžiui, džiovintas triušio ausis be priedų, kurios itin retai sukelia alergiją.

Kur pirkti skirtumo nėra, svarbu, ką

Nors klientai dažnai klausia, kur įsigyti kokybiško ėdalo augintiniams, pašnekovas teigė neakcentuojantis, kur ėdalo įsigyti – pasirinkti turėtų patys šeimininkai.

Tik primena, jog jei šuo šeriamas žmonių maistu: kiaušiniais, košėmis, sriubomis, subalansuoti jo mitybą itin sunku. Maža to, žmonių maistas papildytas prieskonių, o keturkojų virškinamasis traktas jautresnis nei žmonių, tad pinkaudžiaujant maistu nuo žmonių stalo gresia rimtos problemos.

„Nesvarbu, kur pirksite ėdalą, svarbu, kad jis būtų vidutinės (premium) arba aukščiausios (superpremium) klasės. Būtent klasė – svarbiausias rodiklis, parodantis, kad ėdalas subalansuotas ir tinkamas jūsų augintiniui. Pigiausiame, ekonominės klasės ėdale, vos keli procentai mėsos, ir tai nėra geriausias pasirinkimas.

Pavyzdžiui, katinams nuo netinkamo maisto gali pradėti formuotis šlapimo pūslės kristalai, o vėliau – ir akmenys. Norint to išvengti, geriausia pirkti vidutinės ar aukščiausios klasės ėdalą, kuris tinkamai subalansuotas ir padeda išvengti ligų.

„Ėdalo pasirinkimas didžiulis: kiekvienas vis labiau giriamas, vienas už kitą brangesnis, pabrėžiama, jog konkrečiame sausame ėdale daugiau mėsos. Reikėtų įsivertinti, kas tinka konkrečiam augintiniui, nesistengti ėdalo per dažnai keisti, nei aklai tikėti, kad brangiausias bus pats geriausias. Specialus, dietinis gyvūnų ėdalas – toks ne šiaip sau. Atlikti moksliniai tyrimai, kuriais galima vadovautis. Juos atlieka tik labai mažai gamintojų“, – komentavo J. Bajorinas.

Pašnekovas primena: augintinio mitybos klausimais verta pasikonsultuoti su specialistu, o ne remtis interneto forumuose perskaitytais patarimais.

Ar verta įsigyti specializuoto ėdalo sterilizuotiems gyvūnams, baiminantis, kad šie nutuks?

„Jeigu ėdalą normuojame, net ir suaugusiam gyvūnui, jie paprastai nenutunka. Jeigu nenormuojame, nesilaikome gamintojo nurodymų, kiek gramų sauso ėdalo tam tikro amžiaus ir svorio gyvūnui reikėtų duoti, nutukimas gresia. Antra vertus, situacijos neišgelbės nė specialus ėdalas sterilizuotiems augintiniams, jei jo pilsime bet kiek“, – atkreipė dėmesį pašnekovas.

Lentynose įprasta matyti, ne tik jauniems gyvūnams, bet ir lauke ar namuose gyvenantiems, sportuojantiems, vyresnio amžiaus, tam tikrų veislių šunims ar katėms. „Jauniems gyvūnams svarbios tam tikros maisto medžiagos, vitaminai, mineralai. Gyvenančių viduje ar lauke augintinių aktyvumas taip pat skirtingas, tad atsižvelgus į gyvūnų savybes, amžių, aktyvumą, jiems skiriamas labiau arba mažiau kaloringas, įvairių priedų papildytas ėdalas“, – paaiškino veterinarijos klinikos „8 drambliai“ gydytojas.

Beje, alergiškų augintinių į veterinarijos klinikas atkeliauja vis daugiau. Ir alergiški jie ne tik maistui, bet ir aplinkai. Gyvūnai taip pat serga ir atopiniu dermatitu.

Ar gyvūnui pasireikš alergija priklauso ne tik nuo jo mitybos, bet ir veislės ar genetikos. Visgi mityba – itin svarbi, ir jai skirti dėmesio būtina.

Kaip tinkamai pasirūpinti augintiniu ir ką svarbu žinoti, tik ką įsigijus jį? Naujienų portalas lrytas.lt kartu su veterinarijos klinika „8 drambliai“ paruošė specialų testą „Ką žinai apie savo augintinį?“ Atlikę testą ir užsiregistravę turėsite galimybę laimėti savo augintiniui profilaktinės veterinarijos gydytojo apžiūrą veterinarijos klinikoje „8 drambliai“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.