Šalis, kurioje už tai, kad turite augintinį, netrukus galite atsidurti už grotų: iš gyvūnų „kalėjimo“ – siaubo istorijos

„Jis žiūri į mane savo nekaltomis ir gražiomis akimis. Jis prašo, kad išvesčiau jį pasivaikščioti, bet aš nedrįstu. Mes būsime areštuoti“, – apie situaciją šalyje pasakoja moteris.

Šuo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šuo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
 Persų veislės katinas.<br>123rf.com nuotr.
 Persų veislės katinas.<br>123rf.com nuotr.
Šuo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šuo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 11:50 AM

Šunį turintis Mahsa kalba apie naują naminių gyvūnėlių savininkų areštų ir jų gyvūnų konfiskavimo bangą Irano sostinėje Teherane.

Neseniai ten policija paskelbė, kad vedžioti šunis parkuose yra nusikaltimas. Draudimas buvo pagrįstas kaip priemonė „apsaugoti visuomenę“.

Be to, Irano parlamentas netrukus žada patvirtinti Visuomenės teisių apsaugos nuo gyvūnų įstatymo projektą, kuris apribotų naminių gyvūnėlių nuosavybę.

„Vakaretizacijos“ simboliai

Pagal siūlomą teisės aktą naminių gyvūnų įsigijimui būtų reikalingas specialaus komiteto išduotas leidimas. Taip pat būtų numatyta minimali maždaug 790 eurų bauda už įvairių gyvūnų, įskaitant įprastus augintinius, tokius kaip kates, vėžlius ir triušius, „importavimą, pirkimą ir pardavimą, gabenimą ir laikymą“.

„Diskusijos dėl šio įstatymo projekto prasidėjo daugiau nei prieš dešimtmetį, kai grupė Irano parlamentarų bandė pastumti įstatymą, pagal kurį visi šunys būtų konfiskuoti ir atiduoti į zoologijos sodus arba palikti dykumose, – Irano veterinarijos asociacijos prezidentas dr. Payam Mohebi ir įstatymo projekto priešininkas sakė BBC. – Per daugelį metų jie tai keitė porą kartų ir net diskutavo apie fizines bausmes šunų savininkams. Tačiau jų planai nieko nepasiekė.“

Irano kaimo vietovėse visada buvo įprasta laikyti šunis, tačiau XX amžiuje gyvūnai taip pat tapo miesto gyvenimo simboliu.

Iranas buvo viena iš pirmųjų šalių Artimuosiuose Rytuose, kuri 1948 m. priėmė gyvūnų gerovės įstatymus, o vyriausybė finansavo pirmąją instituciją, stiprinančią gyvūnų teises. Netgi šalies karališkoji šeima turėjo šunis kaip augintinius.

Tačiau 1979 m. įvyko Islamo revoliucija, kurios metu buvo nuverstas šachas Mohammadas Reza Pahlavi, po to pasikeitė daugelio iraniečių ir jų šunų gyvenimo sąlygos.

Gyvūnai islamo tradicijoje laikomi nešvariais, o naujojo režimo akyse šunys taip pat tapo „vakarietiškumo“, kurį buvo siekiama pažaboti, simboliu.

„Nėra griežtų taisyklių dėl šunų turėjimo. Policijos pajėgos suima žmones, kurie vedžioja savo šunis ar vežiojasi juos savo automobiliuose, remdamiesi savo pačių interpretacija, kas gali būti laikoma vakarietiškumo simboliu“, – BBC sakė Teherane dirbantis veterinarijos gydytojas Ashkanas Shemirani.

Daktaras A.Shemirani sakė, kad valdžia netgi sukūrė „kalėjimą“ konfiskuotiems augintiniams.

„Iš tos vietos girdėjome daugybę siaubo istorijų. Gyvūnai daug dienų buvo laikomi atvirose vietose be tinkamo maisto ar vandens, o šunų savininkai išgyveno visokias teisines bėdas“, – pridūrė jis.

Irano ekonominės bėdos po ilgus metus trukusių Vakarų sankcijų taip pat turėjo įtakos naujajam įstatymo projektui. Valdžia prieš daugiau nei trejus metus uždraudė naminių gyvūnėlių ėdalo importą, siekdama išsaugoti šalies užsienio valiutos atsargas.

Srityje, kurioje dominuoja užsienio prekių ženklai, tai reiškė vietinių produktų kainų šuolį, ypač įkūrus pogrindinį turgų.

„Esame labai priklausomi nuo žmonių, kurie slapta gabena maistą. Dabar kainos penkis kartus didesnės, nei buvo prieš kelis mėnesius“, – BBC sakė vienos Mašhado miesto veterinarijos klinikos savininkas.

Savininkas tvirtino, kad vietoje gaminamas ėdalas naminiams gyvūnėliams neatitiko standartų.

„Kokybė labai prasta. Gamyklos naudoja pigią mėsą ar žuvį, netgi pasibaigusio galiojimo ingredientus“, – sakė jie.

Kačių bėdos

Tačiau nauji teisės aktai skirti ne tik šunims. Į gyvūnų sąrašą įtrauktos ir katės – minimi net krokodilai.

Taip yra nepaisant to, kad Iranas yra persų kačių, vienos garsiausių pasaulyje veislių, gimtinė.

„Ar galite patikėti, kad dabar persų katės nėra saugios savo tėvynėje? Šiame įstatyme nėra jokios logikos. Kietosios linijos šalininkai nori žmonėms parodyti geležinius kumščius“, – BBC sakė Teherane gyvenantis veterinaras.

Irano veterinarų asociacijos prezidentas P.Mohebi siūlomą įstatymą pavadino „gėdingu“.

„Jei parlamentas priims įstatymo projektą, kitos kartos prisimins mus kaip žmones, kurie uždraudė šunis, nes jie yra šunys, o kates, nes jos yra katės“, – pridūrė jis.

Tokie žmonės, kaip Maša, nuoširdžiai nerimauja dėl savo augintinių ateities.

„Nedrįsiu prašyti leidimo savo „sūnui“, – sakė ji. – O jei jie atmeta mano prašymą? Aš negaliu jo palikti gatvėje.“

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.