Ypač gera kačių rega patamsyje stebina, tačiau šokiruoja kaina, kurią šie gyvūnai priversti už tai sumokėti

Jei kada nors gyvenote su kate, žinote, kad naktį jos gali būti neįtikėtinai aktyvios, dažnai bėgioti koridoriais ir siautėti ant šeimininkų lovų, tačiau niekada neatsitrenkia į sieną ar kitą objektą.

Katinas. <br> R.Danisevičiaus nuotr.
Katinas. <br> R.Danisevičiaus nuotr.
Katinas. <br> M.Patašiaus nuotr.
Katinas. <br> M.Patašiaus nuotr.
Katinas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Katinas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 11:09 AM

Atsižvelgdami į tai, kad katės sugeba išvengti susidūrimų šių naktinių linksmybių metu, galima pamanyti, kad jos turi natūralų naktinį matymą. Bet ar tikrai?

Pasak Floridos universiteto Veterinarijos koledžo veterinarinės medicinos klinikinės oftalmologijos specialistės Caryn Plummer, šis teiginys nėra visai teisingas.

„Tai nėra matymo tamsoje ar nematymo tamsoje klausimas. Regėjimo suvokimas – galima sakyti, „kokybė“ – yra labiau spektras nei „taip“ ar „ne“, – sakė ji portalui „Live Science“.

C.Plummer paaiškino, kad aplinkos šviesos kiekis daro įtaką tam, ką žmogus ar katė gali matyti. Tačiau, palyginti su žmonėmis, katės kur kas geriau įžvelgia objektus, kai yra labai mažai šviesos, ir tai daugiausia susiję su tuo, kaip evoliucionavo jų akys.

„Katės mato tamsoje, nes jų akių, ypač tinklainės, sandara leidžia joms matyti geriau nei žmonėms, kai šviesos lygis yra žemas. Katės turi didesnį lazdelių fotoreceptorių procentą ir koncentraciją nei žmonės, o tai reiškia, kad jų jautrumas šviesai yra geresnis ir jos gali matyti daugiau esant mažam apšvietimui nei mes“, – sakė C.Plummer.

Pasak labdaros organizacijos „Kačių apsauga“, ši lazdelių gausa reiškia, kad katės tamsoje mato „šešis-aštuonis kartus geriau“ nei žmonės.

Taigi, kodėl katės išsivystė taip, kad išskirtinai gerai regi naktį?

„Regėjimo adaptacija yra tiesioginis rūšies poreikio sąveikauti su aplinka rezultatas. Katės yra mėsėdės, t. y. jos turi ėsti mėsą, kad išliktų sveikos. Jos negali pasigaminti tam tikrų reikalingų baltymų, todėl turi juos suvartoti iš išorės. Daugelis potencialių jų grobio objektų yra aktyvūs naktį arba esant silpnam apšvietimui“, – sakė C.Plummer.

Nepaisant to, kad naktį katės yra aktyvesnės už vidutinį žmogų, jos nėra tik naktiniai gyvūnai. Dėl savo pomėgio medžioti sutemus ir auštant jos veikiau laikomos korpuskulinėmis, arba aktyviomis tamsiuoju paros metu.

Tačiau, nors kačių akys pritaikytos naktiniams žygiams, kačių gebėjimas sėkmingai orientuotis aplinkoje beveik tamsiu paros metu priklauso ne tik nuo jų akių sudėties. Pasak C.Plummer, katės pasikliauja ir kitais savo pojūčiais.

„Katės turi labai aštrią klausą ir uoslę, o tai padeda joms orientuotis. Sąveika su aplinka reikalauja visų pojūčių bendradarbiavimo“, – sakė C.Plummer.

Taigi katės daug geriau nei žmonės sugeba klaidžioti naktį, tačiau kalbant apie regėjimo kokybę, jos tikrai nepralenkia žmonių dieną.

„Evoliucijos eigoje už kiekvieną pranašumą paprastai tenka sumokėti tam tikrą kainą, – portalui „Live Science“ sakė veterinarinės oftalmologijos profesorius Ronas Ofri.

Kačių puikus naktinis matymas yra kaina už tai, kad dieną jos mato palyginti prastai.

„Dėl prisitaikymo, leidžiančio taip jautriai matyti naktį, jų regėjimo aštrumas dieną yra tik apie 1/7 mūsų regėjimo aštrumo. Tai šokiruoja žmones, manančius, kad katės visada puikiai mato“, – sakė R.Ofri.

Parengta pagal livescience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.