Šuo ėmė šlubuoti ar nebenori judėti? Veterinarė įspėja – tai gali būti neurologinė liga, dėl kurios augintinis kenčia

Tarpslankstelinio disko išvarža – tai viena dažniausių neurologinių šunų ligų, kuri gali užklupti visai netikėtai. Nuo vos nežymaus augintinio šlubavimo ar pasikeitusios pozos prasidėjusi liga, nesiėmus gydymo, gali sukelti galūnių paralyžių ar lėtinį, varginantį skausmą gyvūnui.

 Šuo ėmė šlubuoti ar nebenori judėti? Veterinarė įspėja – tai gali būti neurologinė liga, dėl kurios augintinis kenčia.<br> 123rf.com nuotr.
 Šuo ėmė šlubuoti ar nebenori judėti? Veterinarė įspėja – tai gali būti neurologinė liga, dėl kurios augintinis kenčia.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2022, 1:23 PM

Veterinarijos gydytoja dalinasi patarimais, kaip laiku atpažinti šią ligą ir kaip saugiai, be papildomų traumų, nugabenti augintinį į veterinarijos kliniką.

Nuo ryškių iki minimalių simptomų

Tarpslankstelinio disko išvaržos simptomai šunims gali stipriai varijuoti, todėl vertėtų susirūpinti vos tik pastebėjus minimaliausius augintinio pokyčius, pasakoja „Dr. Vet“ veterinarijos gydytoja Kristina Raulinaitė.

„Simptomai gali būti patys įvairiausi – pasikeitusi augintinio poza, skausmas jam judant ar prisilietus prie jo, šlubavimas, galūnių vilkimas, šlapimo nelaikymas, išriesta nugara, augintinio nenoras judėti, galūnių paralyžius ar pakitusi koordinacija. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį, jeigu augintinis vaikšto nuleidęs galvą, stengiasi nejudinti kaklo. Kadangi simptomai tokie įvairūs, įtarus minimaliausią ligos apraišką, patariama nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją“, – pataria K. Raulinaitė.

Veislės, kurioms liga pavojingiausia

Veterinarijos gydytoja pasakoja, kad nors tarpslankstelinio disko išvarža gali pasireikšti įvairių veislių ir amžiaus šunims, visgi galima išskirti rizikos grupei priklausančias veisles.

„Nors oficialios statistikos apie Lietuvos šunų tarpslankstelinio disko išvaržų dažnumą nėra, ši liga – viena dažniausiai diagnozuojamų neurologinių ligų pasaulyje. Remiantis patirtimi, būtų galima išskirti keletą rizikos grupei priklausančių veislių – tai taksai, korgiai, vokiečių aviganiai, koker spanieliai, Pekino ir pudelių veislių šunys. Jų šeimininkai turėtų būti itin atidūs dėl augintinio elgesio pokyčių ir sveikatingumo“, – pasakoja veterinarė.

Progresavo liga – kaip saugiai pasiekti kliniką?

Pasireiškus stipriems tarpslankstelinio disko išvaržos simptomams, kaip skausmas liečiant tam tikrą kūno dalį, svarbu žinoti, kaip saugiai nugabenti augintinį į veterinarijos kliniką, nepadarant dar daugiau žalos.

„Iki vizito į veterinarijos kliniką patariama apriboti augintinio judėjimą. Jeigu matote, kad liečiant tam tikrą augintinio kūno dalį – jam skauda, nelieskite šios vietos ir leiskite augintiniui pačiam priimti jam patogiausią pozą. Bandant gyvūną įkelti į automobilį, venkite staigių, stiprių judesių, elkitės atsargiai ir stenkitės nesijaudinti. Jeigu visgi jums labai baisu – visuomet galite susisiekti su veterinarijos klinika, kur profesionalai Jums patars, kaip tinkamai gyvūną transportuoti. Taip pat nederėtų savo nuožiūra augintiniui iki vizito veterinarijos klinikoje duoti jokių medikamentų, jeigu kitaip nenurodė veterinarijos gydytojas“, – pabrėžia K. Raulinaitė.

Nuolatinis skausmas ar paralyžius visam laikui

Laiku nepradėjus gydymo tarpslankstelinio disko išvaržos varijuoja priklausomai nuo pažeidimo laipsnio, pasakoja „Dr. Vet“ veterinarijos gydytoja. Anot jos, negydant ligos komplikacijos gali būti agresyvios ir paveikti augintinio gyvenimo kokybę.

„Negydomi augintiniai gali kęsti nuolatinį skausmą, taip pat jiems gali pasireikšti ir visam gyvenimui išlikti galūnių paralyžius, kiti neurologiniai sutrikimai. Esant dideliam nugaros smegenų pažeidimui ir laiku nesuteikus tinkamos pagalbos, judėjimo funkcija gali nebeatsistatyti, taip pat gyvūnas gali prarasti šlapinimosi funkciją“, – vardija veterinarė.

Tarpslankstelinio disko išvarža vis dažniau diagnozuojama augintiniams. Nors diagnozės dažnumas gali gąsdinti, tai, anot veterinarės, nors ir liūdina, tačiau rodo tiek besiplečiančias diagnostikos galimybes, tiek šeimininkų atidumą savo augintiniams, kas padeda greičiau pasirūpinti reikiama veterinare pagalba augintiniui bei išgelbėti jo gyvybę. Todėl veterinarijos gydytoja rekomenduoja augintinių savininkams neprarasti budrumo ir nebijoti kreiptis pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.