Augintinius badu marinęs ir jų neprižiūrėjęs Raseinių rajono gyventojas atimtų šunų neatgaus

Savo sodyboje, Raseinių rajone, keturiasdešimt šunų laikęs, juos veisęs, tačiau augintinių neprižiūrėjęs ir su jais žiauriai elgęsis 65 metų Algis Kazakauskas po Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų patikrinimo ne tik prarado savo „šunų ūkį“ bet ir gavo 1 tūkstančio 75 eurų baudą.

 Per patikrinimą buvo nustatyta, kad šunys sodyboje buvo laikomi antisanitarinėmis sąlygomis.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
 Per patikrinimą buvo nustatyta, kad šunys sodyboje buvo laikomi antisanitarinėmis sąlygomis.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
 Per patikrinimą buvo nustatyta, kad šunys sodyboje buvo laikomi antisanitarinėmis sąlygomis.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
 Per patikrinimą buvo nustatyta, kad šunys sodyboje buvo laikomi antisanitarinėmis sąlygomis.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2022, 2:41 PM

Atgauti konfiskuotus augintinius panoręs vyras VMVT sprendimą apskundė Šiaulių apylinkės teismui.

Tvirtino šunis laikęs iš gailesčio

Neplaninį patikrinimą A.Kazakausko sodyboje VMVT specialistai atliko pernai spalio 25 dieną.

Per patikrinimą paaiškėjo, kad 40 šunų laikęs vyras nebuvo įregistravęs veislyno. Vyras tvirtino, kad šunų neveisia, o laiko juos čia iš gailesčio, kad šie turėtų kur gyventi.

Tokius sodybos savininko teiginius paneigė čia rastos dvi kalės su šuniukais, taip pat ir kitos vaikingos kalės.

Jo žodžiais tariant, sodyboje esančiais šunimis neva rūpinęsis A.Kazakauskas gyvūnų globos namų taip pat nebuvo įregistravęs.

Kad šeimininkas šunimis nesirūpino, o laikė juos antisanitarinėmis sąlygomis, bylojo ir sodyboje ratų augintinių būklė.

Laikė į veislinius šunis panašius augintinius

VMVT specialistai konstatavo, kad visi augintiniai buvo neprižiūrėti, skleidė blogą kvapą, jų kailyje rasta blusų, ausyse – erkučių, šunų nagai buvo nenukarpyti. Kai kurie augintiniai buvo liesi ir neturėjo riebalinio sluoksnio.

Vieno šuns kailis buvo sulipęs nuo gausių pūlingų išskyrų iš atsivėrusios žaizdos. Kita kalytė buvo tokia alkana, kad davus maisto iškart puolė jį godžiai ėsti. Rastų mažų šuniukų būklė buvo sunki – jie vėmė ir viduriavo.

Nors rastus šunis VMVT specialistai įvardino kaip mišrūnus, tačiau dauguma jų buvo panašūs į veislinius šunis: belgų aviganius, samojedus, anglų kokerspanielius, kavalieriaus karaliaus Karolio spanielius, Vakarų Škotijos baltuosius terjerus, amerikiečių kokerspanielius.

Skyrė baudą ir konfiskavo šunis

A.Kazakausko tvirtinimai, kad jis šunų neveisė ir žiauriai su jais nesielgė, patikrinimą atlikusių VMVT specialistų neįtikino.

Sodybos šeimininkui buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas.

Už neteisėtą vertimąsi komercine veikla (gyvūnų veisimą ir pardavinėjimą), žiaurų elgesį su gyvūnais, gyvūnų kankinimą ir teisės aktų nustatytų reikalavimų pažeidimą dėl gyvūnų užkrečiamųjų ligų likvidavimo VMVT A.Kazakauskui pernai lapkričio 19 dieną skyrė 1 tūkstančio 75 eurus baudą ir konfiskavo šunis.

Šešiolika ir sodybos paimtų šunų, tarpininkaujant savanoriams, buvo atiduoti juos prižiūrėti panorusiems žmonėms, o 24 šunys – perduoti į gyvūnų globos namams.

Nuobaudą apskundė teismui

Su jam skirta nuobauda nesutikęs A.Kazakauskas VMVT sprendimą apskundė Šiaulių apylinkės teismui.

Skundą teismui pateikęs vyras tvirtino, kad augintiniais rūpinosi, jiems pasiligojus kreipdavosi į veterinarijos gydytoją, šunis gydė, todėl prašė konfiskuotus šunis jam grąžinti.

Nagrinėjant skundą teisme paaiškėjo, kad panašių pažeidimų A.Kazakauskas buvo įvykdęs ir anksčiau – 2017 metais jam buvo surašytas protokolas dėl šunų nepriežiūros.

Vyras augintiniais deramai nesirūpino

A.Kazakausko skundą išnagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo Raseinių rūmų teisėja Aurelija Petkevičienė konstatavo, kad „vyras sistemingai neprižiūrėjo gyvūnų: įvairaus amžiaus ir veislių mišrūnus laikė jų rūšį, amžių, fiziologiją neatitinkančiomis sąlygomis, negydė, nesirūpino tinkama gyvūnų socializacija, šunis veisė nesilaikant teisės aktuose nustatytų reikalavimų ir sukeliant žalingas pasekmes gyvūnų gerovei ir sveikatai.“

Kad su laikomais gyvūnais buvo elgiamasi žiauriai, bylojo ir tai, kad dalis augintinių buvo pasiligoję dėl ilgalaikės ir sistemingos jų nepriežiūros.

Sodyboje laikyti šunys buvo nesocializuoti, kai kurie iš jų buvo tokie agresyvūs, kad net pats šeimininkas bijojo prie jų eiti, o kai kurie šuniukai, atvirkščiai – šalindavosi žmonių, o jiems priėjus – gūždavosi.

Skundo teisėja nepatenkino

A.Kazakausko skundą išnagrinėjusi teisėja nusprendė, kad nėra pagrindo jį patenkinti.

Teismas nutarė, kad antisanitarinėmis sąlygomis šunis laikęs ir nelegaliai juos veisęs A.Kazakauskas žiauriai elgėsi su gyvūnais, juos kankino, todėl šunys turi būti konfiskuoti.

Buvusiam šeimininkui, nors šis teismui įrodinėjo, kad gyvūnų laikymo sąlygas sodyboje pagerino, augintiniai nebus grąžinti.

Ši Šiaulių apylinkės teismo nutartis dar gali būti apskųsta Šiaulių apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.