Įsigiję kurčią šuniuką šeimininkai nepasidavė ir išmokė gestų kalbos

Kurčias 7 mėnesių ispanų vandens šuo Rafa vos per aštuonias savaites išmoko bendrauti gestų kalba ir atlikti triukus pagal gestų kalbos komandas.

 Kurčias šuo.<br> 123rf.com nuotr.
 Kurčias šuo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2022, 8:25 AM

Savininkė Jo Lee Page sakė, kad pirmą kartą sužinojo, jog jos šuo yra kurčias 2022 m. birželį, kai jis nereagavo į tam tikrus garsus.

„Jau pirmąją dieną, kai jį turėjome, jis nereagavo į jokį triukšmą ir neatsibusdavo, kai mes ateidavome. Jis nereagavo į gręžimo triukšmą ar dūmų signalizaciją“, – sakė J. L. Page.

Vietoj to šuniukas naudojosi regos pojūčiais, kad užfiksuotų signalus.

„Rafa pasukdavo galvą, kai kiti šuniukai išgirsdavo triukšmą, ir visus juos sekdavo. Jis visada gerai sekė kitų šuniukų ženklus“, – sakė šeimininkė.

Anot J. L. Page, jos šeima norėjo pasidomėti kitais šunimis, tačiau moteris sakė, kad kai ji į „Google“ įvedė „šunų gestų kalba“, jai atsivėrė visiškai naujas pasaulis.

„Visas mokymas vyksta naudojant rankų gestus. Pagyrimui naudojami pakelti nykščiai. Negalima naudoti rankų negatyviai, todėl parodyti, kad kažkas nepriimtina, yra sunku“, – aiškino moteris.

Moteris sako, kad nepaisant to, jog Rafa yra „normalus šuniukas“, tačiau jį mažiau motyvuoja skanėstai nei žaislai.

„Jis yra tipiškas šuniukas“, – aiškino J. L. Page.

Iš viso šuniukas išmoko devynias komandas, pvz: „sėdėk“, „stovėk“, „žiūrėk į mane“, „sukis“, „duok leteną“, „atsigulk“, „ateik“, „pasilik“ ir „saugiai“ – kai jis lenda po J. L. Page kojomis, apsisuka ir pasilieka.

Moteris sako, kad ši patirtis „buvo didelė pamoka visai šeimai“.

„Tai tik jo kelionės pradžia, ir mes tiesiog mokomės diena po dienos. Dauguma žmonių nesivargintų. Iš pradžių manėme, kad bus sunku arba neįmanoma dresuoti šuns, kuris negirdi. Švietimas ir mokymas įrodė, kad visos mūsų baimės buvo klaidingos“, – sakė ji.

Pasak J. L. Page, prieš tęsdamas pasivaikščiojimą šuniukas įsitikina, kad visi yra jo akiratyje.

„Mus nustebino tai, kaip dažnai jis mus stebi, tikrina, ar esame kartu, ir žingsniuoja šalia mūsų arba už mūsų. Jei vaikštome visa šeima, jis žiūri, kad įsitikintų, jog visi esame jo akiratyje, ypač eidamas keliu, ir dažnai nepajuda iš vietos, kol vaikai nėra priešais jį, kad galėtų juos stebėti“, – džiaugėsi J. L. Page.

Parengta pagal nypost.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.