Šalčiams atėjus, primena pasirūpinti augintiniais: štai į ką privalote atkreipti dėmesį

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vis dar sulaukia pranešimų apie šaltyje esančius ir neprižiūrimus gyvūnus, todėl primename, kaip pasirūpinti gyvūnais šaltosiomis dienomis.

 Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vis dar sulaukia pranešimų apie šaltyje esančius ir neprižiūrimus gyvūnus, todėl primename, kaip pasirūpinti gyvūnais šaltosiomis dienomis.<br> VMVT nuotr.
 Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vis dar sulaukia pranešimų apie šaltyje esančius ir neprižiūrimus gyvūnus, todėl primename, kaip pasirūpinti gyvūnais šaltosiomis dienomis.<br> VMVT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

2023-01-06 10:08, atnaujinta 2023-01-06 10:09

Jeigu šuo gyvena lauke, būda – pagrindinė vieta, kur jis slepiasi nuo lietaus, vėjo ir šalčio, todėl ji turi būti tinkamai paruošta šalčiams: apačia turi būti pakelta nuo žemės, kad susidarytų oro tarpas ir šaltis bei drėgmė nesismelktų tiesiai į būdos dugną, būdos sienos neturėtų plyšių, būtų neperpučiamos ir neperlijamos, įrengtas drėgmės nepraleidžiantis stogas.

Svarbu, kad būdoje visuomet būtų sausai ir šiltai paklotą – tam gali tikti šiaudai, šienas, antklodės, paltai, čiužinys, šildomas šuns guolis, tik svarbu saugoti nuo drėgmės ir pelėsio bei stebėti, ar paklotas būdos viduje „nesugulėtas“, nesudrėkęs, ar nesustumtas į vieną būdos kampą. Šeimininkai taip pat turėtų pagalvoti ir apie būdos pastatymo vietą. Svarbu, kad būtų užuovėjoje.

Jeigu augintinis gyvena namuose, per šalčius reikėtų riboti pasivaikščiojimų lauke laiką. Ypatingai tai aktualu jauniems ir vyresnio amžiaus augintiniams, kadangi jiems yra sunkiau reguliuoti kūno temperatūrą bei jie jautriau reaguoja į oro pokyčius.

Per šalčius, atkreipkite dėmesį ir į gyvūnų maitinimą

Orams atvėsus, gyvūnus augintinius maitinti reikėtų sočiau, kaloringesniu maistu. Proporcijas matuoti atsižvelgiant į gyvūno dydį ir svorį, kailio storį ir ilgį, poodinį riebalų sluoksnį. Dažnai prižiūrėti lauke esančio gyvūno dubenėlį su vandeniu, pilti šiltą, kuris lėčiau suledės bei suteikti nuolatinę prieigą prie šviežio vandens ir maisto.

Nuo šalčių svarbu apsaugoti ne tik gyvūnus augintinius, bet ir ūkinius gyvūnus

Nuo šalčių svarbu apsaugoti ne tik gyvūnus augintinius, tačiau ir ūkinius, gyvenančius ūkiniuose pastatuose, kadangi didelė drėgmė ir žema temperatūra neigiamai veikia gyvūnų sveikatą ir gerovę, todėl gyvūnai tampa mažiau produktyvūs, dažniau serga kvėpavimo takų, tešmens ligomis. Svarbiausia šilumą saugoti patalpose, kuriose laikomi gyvūnai.

Tvartuose svarbu užtikrinti gerą oro apykaitą ir palankią temperatūrą. Svarbu patikrinti, ar tinkamai užsandarinti langai ir durys, ar nėra plyšių sienose, kad nesusidarytų skersvėjai. Reikia palikti tik ventiliacijai skirtas angas. Ventiliacija tvartuose turi būti tokia, kad šaltuoju laikotarpiu patalpose ant lubų, sienų nesusidarytų vandens garų kondensatas ir tuo pačiu iš patalpų galėtų pasišalinti kenksmingos dujos. Tvartui nesivėdinant, reikšmingai prastėja tvarto mikroklimatas, kuris ypač pavojingas gyvūnų kvėpavimo sistemos organams.

Taip pat svarbu pasirūpinti, kad gyvūnų poilsio vietos (guoliai) būtų tinkamai pakreiktos. Kraikas neįšalęs, sausas, jo kiekis žiemą turėtų būti pakankamas, kad sugertų drėgmę ir gyvūnas minkštai atsigultų – rekomenduojamas gilus kreikimas. Kraikui rekomenduojama naudoti šiaudus, kadangi jie gerai sugeria drėgmę, turi šilumą palaikančių savybių, gyvūnai gali pakramtyti, nekenksmingi gyvūnams.

Jei kyla abejonių dėl tinkamų laikymo sąlygų užtikrinimo, tinkamo šėrimo raciono, reikia pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.