Šeimininkus ragina suklusti: kodėl atšvaitai būtini augintiniams?

Saugaus eismo ekspertai džiaugiasi didesniu gyventojų sąmoningumu: pastaraisiais metais žmonės atšvaitus segasi gerokai atsakingiau, dažnas pasirūpina ir šviesą atspindinčia liemene. Nepaisant to, vedžiodami savo augintinius žmonės retai pasirūpina jų saugumu.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Gyvūnui parinktas šviečiantis antkaklis ar atšvaitinė liemenė gali padidinti ir šeimininko saugumą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyvūnui parinktas šviečiantis antkaklis ar atšvaitinė liemenė gali padidinti ir šeimininko saugumą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 25, 2023, 9:00 AM

Šunų dresūros specialistė Inga Vaškūnaitė pasakoja apie atšvaitų svarbą ir atsako, kokie šeimininkų įpročiai gali sukelti pavojų keturkojams šeimos nariams tamsiuoju paros metu.

Tamsoje šuns nepastebėjo

Keliolika metų dresūra užsiimanti I. Vaškūnaitė į atšvaitų svarbą ragina pažvelgti iš vairuotojo perspektyvos.

„Pati esu vairuotoja ir neseniai teko susidurti su situacija: per pėsčiųjų perėją ėjo moteris, su ilgu pavadėliu vedanti šuniuką. Jį pamačiau paskutinėje vietoje – šunelis visas juodas, nedidelis ir be jokio atšvaito“, – prisimena pašnekovė.

Ji teigia, kad neuždėjus atšvaito, gyvūno laiku nepastebės ne tik vairuotojai, bet ir pėstieji, dviratininkai.

„Tai problema, nes dalis žmonių bijo šunų ar paprasčiausiai jų nemėgsta ir nori išvengti. Be to, kai kurie šeimininkai vedžioja sunkesnio charakterio šunis ar kates, kurie priešiškai reaguoja į kitus gyvūnus. Todėl netikėtas susidūrimas su atšvaito neturinčiu augintiniu dažnai sukelia nemalonumų ir konfliktų“.

Pasigenda šeimininkų atsakomybės

Dresūros specialistė apgailestauja, kad lietuviai vis dar nepakankamai rūpinasi keturkojų saugumu. „Šunį su atšvaitais ar šviesą atspindinčia liemene matau retai. Norėtųsi, kad tam žmonės skirtų daugiau dėmesio. Juk tamsoje pasitaiko visokių situacijų: šuo gali nutrūkti nuo pavadėlio, išbėgti į judrią gatvę, pribėgti prie šaligatviu einančio žmogaus.

Jeigu tokioje situacijoje augintinis neturi šviečiančio antkaklio ar liemenės, didelė tikimybė, kad įvyks nelaimė. Daugybė gyvūnų yra sunkiai sužalojami ar žūsta dėl neatsakingų šeimininkų“.

Pašnekovė įvardina ir kitas klaidas. „Tenka matyti, kad tamsiuoju paros metu žmonės vaikšto su labai ilgais pavadėliais. Žinoma, neuždėjus šviečiančio pakabuko ar atšvaito. Netyčia susidūrus su šunimi, yra rizika jį išgąsdinti ir sulaukti neprognozuojamos reakcijos. Gali nukentėti ir gyvūnas, ir niekuo dėtas praeivis“.

Dar viena problema – į telefono ekraną be perstojo žiūrintys šeimininkai. „Pasitaiko, kad žmonės vedžioja ar net paleidžia šunis ir tuo pačiu užsiima pašaliniais reikalais. Toks požiūris labai pavojingas. Augintinis gali nuklysti, pasimesti, sukelti grėsmę kitiems gyvūnams“, – įspėja dresuotoja.

Kokius atšvaitus rinktis?

Paklausta, kokios priemonės efektyviausios tamsiuoju paros metu, I. Vaškūnaitė išskiria dvi pagrindines kategorijas: tai šviesą atspindinčios liemenės ir šviečiantys pakabukai bei antkakliai.

„Atšvaitinės liemenės yra puikus pasirinkimas. Tokių atšvaitų plotas didelis, todėl gyvūnas tikrai bus matomas iš toli. Tik svarbu žinoti, kad liemenės atspindi šviesą, pačios iš savęs jos nešviečia. Su šunimi keliaujant aklinoje tamsoje, jų gali neužtekti.

Dar vienas niuansas – daugelis liemenių turi atšvaitus tik iš šonų: jeigu gyvūnas žengia tiesiai prieš mus, jo nepastebėsime. Taigi, šalia liemenės rekomenduoju įsigyti ir ant antkaklio prisegamą šviečiantį pakabuką arba šviečiantį antkaklį. Taip gyvūnas bus matomas iš visų pusių, bet kokiomis oro sąlygomis“, – pataria dresūros specialistė.

Ji teigia, kad ne visi augintiniai noriai priima atšvaitines liemenes, todėl pratinti reikia pamažu. „Iš pradžių šalia liemenės padėkite mėgstamą skanėstą, kad jis išdrįstų prieiti ir ją apuostyti.

Gyvūnui įsidrąsinus, skanėstą reikia uždėti tiesiai ant liemenės. Sekantis žingsnis – liemenę švelniai uždėti ant augintinio nugaros ir jį pamaitinti“ – sako I. Vaškūnaitė. Ji neabejoja: kuriant malonias asociacijas, ilgainiui net ir baikštus gyvūnas pripranta prie liemenės.

Tinkamai parinktas atšvaitas apsaugos ir žmogų

Specialistė įsitikinusi, kad gyvūnui parinktas šviečiantis antkaklis ar atšvaitinė liemenė gali padidinti ir šeimininko saugumą.

„Gyvūnai paprastai yra priekyje vedančio žmogaus. Todėl jiems parinktos apsaugos priemonės vairuotojus ir kitus eismo dalyvius dar efektyviau įspėja apie artėjančią kliūtį: augintinį ir jo šeimininką.

Iš patirties sakau, kad miškingoje ar neapšviestoje teritorijoje šunį su prie antkaklio prisegtu šviečiančiu pakabuku pamatysime gerokai anksčiau nei su atšvaitu žengiantį pėsčiąjį. Taigi, tinkamai aprūpinti keturkojai apsaugo ir mus“, – teigia I. Vaškūnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.