Kauniečiai nebežino, ką daryti: pyktį šunų savininkams išlieja skunduose

Kauniečiai nebežino, ką daryti: tarp daugiabučių šunis vedžiojantys kaimynai nepasivargina surinkti savo keturkojų „dovanėlių“. Problema žinoma ir policijos pareigūnams bei miesto savivaldybei.

Atėjus pavasariui matyti, kiek šeimininkų nesurinko savo augintinių ekskrementų.<br>V.Balkūno nuotr.
Atėjus pavasariui matyti, kiek šeimininkų nesurinko savo augintinių ekskrementų.<br>V.Balkūno nuotr.
Atėjus pavasariui matyti, kiek šeimininkų nesurinko savo augintinių ekskrementų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Atėjus pavasariui matyti, kiek šeimininkų nesurinko savo augintinių ekskrementų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Atėjus pavasariui matyti, kiek šeimininkų nesurinko savo augintinių ekskrementų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Atėjus pavasariui matyti, kiek šeimininkų nesurinko savo augintinių ekskrementų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 17, 2023, 2:04 PM, atnaujinta Apr 17, 2023, 2:07 PM

Dainavos rajono gyventojai jau kurį laiką savaip baudžia tokius nusižengėlius: juos fotografuoja, o nuotraukas viešina internete.

Savo šunų ekskrementų nesusirinkusių kaimynų čia laukia neigiamų komentarų lavina ir grasinimai informacija pasidalyti su policijos pareigūnais.

Vis dėlto aiškėja, kad iš tiesų policijai tokiu reikalu paskambina vienetai.

Didelis galvos skausmas

Dainavos gyventoja Marija „Laikinajai sostinei“ atskleidė, kad nuo savo augintinių ekskrementų nesusirenkančių piliečių kenčia jau seniai. Esą ir daugiabučio kiemas negražiai atrodo, ir nepastebėjus įminti ne kartą teko.

„Tokie žmonės jaučiasi kaip karaliai, todėl ir nesusirenka to, ką palieka jų šuo. Gal bijo, kad nukris karūnos? Jau nebežinau, ką daryti, mėginu ir gražiuoju, ir piktuoju, bet manęs niekas neklauso“, – skundėsi Marija.

Moteris čia įžvelgė ir pareigūnų kaltę.

„Nesuprantu, ko snaudžia mūsų tarnybos? Kodėl nedirba? Juk niekas taip neauklėja kaip baudos, kertančios per kišenę“, – įsitikinusi kaunietė.

Pranešimų gauna vos kelis

Kauno savivaldybės atstovai pripažino, kad nors problema realiai ir egzistuoja, iš tiesų kreiptis į tarnybas ir įvardyti nusižengėlį išdrįsta nedaugelis.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis sakė, kad iki šios dienos skyrius gavo vos šešis pranešimus dėl nesurenkamų augintinių ekskrementų.

„Aplinkybių tyrimo metu dviem atsakingiems asmenims skirta administracinė nuobauda. Atsižvelgiant į tai, kad tokio pobūdžio pranešimų Viešosios tvarkos skyrius nėra gavęs daug, manytina, jog gyvūnų savininkai gana atsakingai žiūri į pareigą susirinkti augintinių ekskrementus ir didesnė problema dėl to neįžvelgiama“, – tikino jis.

O štai savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius per visą laikotarpį išvis negavo nė vieno skundo.

„Aplinkos apsaugos skyriuje skundų nėra gauta, todėl didelės problemos neįžvelgiama. Be abejo, kaip ir visuose miestuose, po žiemos sezono, nutirpus sniegui, šis klausimas paaštrėja, nes matyti šeimininkų per žiemą nesurinkti augintinių ekskrementai“, – pripažino skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Ji priminė, kad šunų „dovanėles“ geriausia mesti į specialias šiukšliadėžes.

„Šiukšliadėžės šunų ekskrementams surinkti įrengiamos valstybinėje žemėje, suderinus schemas su visomis seniūnijomis. Atsižvelgiama į privažiavimo galimybes šiukšliadėžėms prižiūrėti.

Taip pat atnaujintuose parkuose įrengtos kelios bandomosios specializuotos šiukšliadėžės su nemokamų maišelių laikikliais. Svarstomi visi gyventojų gaunami pageidavimai dėl šiukšliadėžių įrengimo jų gyvenamosiose teritorijose“, – aiškino ji.

Kauno savivaldybė jau trečius metus vykdo akciją „Jei galėčiau – susirinkčiau pats“. Šunų savininkams primenama apie jų pareigas ir prisidedama prie švaresnės miesto aplinkos.

Visi gyventojai privalo surinkti savo vedžiojamų gyvūnų ekskrementus.

Gresia nemenka bauda

Gyventojų pranešimai apie šunų išmatų nesusirenkančius kaimynus neplūsta ir į policiją.

„Tokio pobūdžio pranešimai tikrai nėra dažni. Nuo sausio 1-osios iki balandžio 11 d. Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas buvo sulaukęs keturių tokių pranešimų.

Trys iš šių įvykių fiksuoti Kaune, vienas – Kauno rajone“, – kalbėjo Kauno policijos Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Reda Zarauskienė.

Pareigūnai, gavę tokį pranešimą, pradeda administracinę teiseną.

Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įsakymą „Dėl gyvūnų laikymo savivaldybių teritorijų gyvenamosiose vietovėse tvarkos aprašo“, gyvūno laikytojas privalo gyvūnui priteršus viešojoje vietoje, dviejų butų ar daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose ar kito asmens žemės valdoje nedelsiant surinkti jo ekskrementus.

Nesilaikantiems šio įstatymo gresia įspėjimas arba bauda iki 230 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.