Šuo apsinuodijo dėl dažnuose namuose randamo daikto: įspėja kitus apie pasekmes

Gyvūnų savininkai įspėjami apie galimus įprasto buitinio prietaiso pavojus po to, kai viena moteris pastebėjo, jog jo naudojimas apsvaigino jos šunį.

 Šuo.<br> 123rf.com nuotr.
 Šuo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-06 14:34

Socialiniame tinkle „Facebook“ Australijoje gyvenanti moteris paskelbė įrašą, kuriame teigė, kad šį atradimą padarė po to, kai jos šuo pradėjo „keistai elgtis“.

„Šuo apsinuodijo nuo oro drėkintuvo“, – sakė augintinio savininkė, teigdama, kad dėl prastos jos augintinio būklės kaltas namuose esantis eterinių aliejų oro drėkintuvo.

„Šeštadienio vakarą vėlai grįžau namo ir mano šuo manęs neatpažino. Maniau, kad jį pažadinau ir jis tiesiog sapnavo košmarą, bet sekmadienį jis vis dar elgėsi keistai“, – pridūrė ji.

Kelionė pas veterinarą atskleidė keisto šuns elgesio priežastį

Susirūpinusi augintinio savininkė nuskubėjo su šunimi pas veterinarijos gydytoją. Ten ji sužinojo, kas lėmė tokį jos šuns elgesį. „Arbatmedžio aliejus, kurį naudojau oro drėkintuve, yra toksiškas šunims“, – sakė ji.

„Laimei, tyrimas parodė, kad jo kepenys sveikos. Gyvūnui buvo duodama skysčių, kad toksinai pasišalintų. Veterinaras ir apsinuodijimų kontrolės tarnyba sako, kad dabar, kai populiarėja eteriniai aliejai, jie dažnai susiduria su tokiais atvejais“, – aiškino moteris.

Kodėl eteriniai aliejai kenkia augintiniams?

Pasak „Pet Insure“, kai kurie eteriniai aliejai gali kelti problemų dėl savo koncentruoto pobūdžio. Simptomai gali būti ašarojančios akys ir nosis, gerklės ir nosies dirginimas ar deginimas, pykinimas, sukeliantis seilėtekį ir vėmimą, arba kilę kvėpavimo sunkumai. Eteriniai aliejai taip pat gali paveikti ir kates.

„Kačių kepenyse nėra būtinų fermentų, kurie padėtų metabolizuoti ir pašalinti eteriniuose aliejuose esančius cheminius junginius, todėl visi eteriniai aliejai gali būti toksiški katėms. Šunys neturi tokio paties fermentų trūkumo, tačiau jiems vis tiek gali kilti dirginimo ar toksiškumo pavojus“, – rašoma augintinių priežiūros interneto svetainėje.

Australijos apsinuodijimų karštosios linijos duomenimis, eukalipto ir arbatmedžio aliejai yra vieni problemiškiausių šunims. Jie gali sukelti „mieguistumą, nestabilumą, sumišimą, komą ir traukulius“. Kamparo, gvazdikėlių ir žiemkenčių eteriniai aliejai taip pat gali būti kenksmingi.

Augintiniams, sergantiems kvėpavimo takų ligomis, kyla didesnė kvėpavimo sutrikimų rizika.

Parengta pagal Yahoo News Australia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti