Du iš trijų kačiukų, paliktų likimo valiai, neišgyveno: Lietuvos policija bėdos ir kaltų nemato

Gyvūnų gerovės iniciatyvos (GGI) pasidalijo istorija iš gyvūnų prieglaudos kasdienybės. Situacija ir kraupi, ir kelianti liūdesį – kas atsakingas už žuvusius kačiukus?

Du iš trijų kačiukų neišgyveno: kas kaltas dėl žuvusių kačiukų?<br> GGI nuotr.
Du iš trijų kačiukų neišgyveno: kas kaltas dėl žuvusių kačiukų?<br> GGI nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2023, 12:31 PM, atnaujinta Aug 14, 2023, 12:32 PM

Skambutis Mažeikių gyvūnų globos draugijai, kurio metu asmuo pranešė, kad sodyboje rado tris kačiukus.

Draugijos atstovė atsakė, kad šiandien savanorių globos namuose nebus ir negalės priimti gyvūnų.

Netikėtai prireikus atvykti į draugiją, savanorė prie vartų rado dėžę, kurioje buvo trys kačiukai, o vienas iš jų labai blogos būklės. Kačiukai buvo palikti atviroje dėžėje, be maisto, vandens, vietoje, kurioje jiems grėsė žūtis.

Globos namų kameromis užfiksuotas įrašas atskleidė, kas atvežė kačiukus ir kad kačiukus atvežė tas pats asmuo, kuris ir skambino dieną.

Liūdna žinia – dviems iš trijų kačiukų išgyventi nepavyko.

„Mažeikių gyvūnų globos draugija“ kreipėsi į Lietuvos policiją, prašydama atlikti tyrimą ir patraukti atsakomybėn asmenis.

Gyvūnų globos namai gavo atsakymą, kad tyrimo metu nustatyta, kad kačiukus paliko asmuo, kuris juos rado negyvenamojo jam priklausančio sodo teritorijoje.

Kadangi, asmuo neturi finansinių galimybių ir yra senyvo amžiaus, nuvežė ir paliko kačiukus VšĮ „Mažeikių gyvūnų globos draugija“ teritorijoje, teigdamas, jog žinojo, kad jais bus pasirūpinta gyvūnais. Tik primename, kad žmogus žinojo, jog savanorių draugijoje tą diena nebus ir paliko kačiukus atviroje saulėtoje vietoje be vandens ir maisto.

Į policiją kreipėsi ir GGI, tačiau taip pat, gavome atsakymą, kad nusikalstamos veikos ar administracinio nusižengimo požymių nenustatyta.

Ši istorija vaizduoja kompleksinę problemą:

Žmonės radę kačiukus, lyg ir gelbėjo juos, tačiau du iš jų neišgyveno, nes atsakomybę už „pamestinukus“ permetė savanoriškais pagrindais dirbančiai prieglaudai.

Kažkodėl vis dar gajus mąstymas, kad nuskriaustais gyvūnais turi pasirūpinti prieglaudos, gyvūnų gerovės organizacijos, policija ar dar kažkas, tik ne aš.

Žmonės nesterilizuoja savo, o savivaldybės benamių, gyvūnų, kurie be perstojo dauginais.

Mažeikiškiai, o ir kitų miestų bei rajonų gyventojai, nežino, kur kreiptis tokiais atvejais – „Savivaldybės administracija organizuoja bešeimininkių gyvūnų augintinių skaičiaus mažinimo Savivaldybės teritorijoje veiklą, bešeimininkių ir bepriežiūrių gyvūnų laikinąją globą <...> Šias paslaugas teikia Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka parinktas paslaugų teikėjas. Šiuo atveju paslaugų teikėjas – UAB „Nuaras“. Tų pačių taisyklių 63 punktas nurodo, kad „Asmenys, priglaudę bepriežiūrį ar bešeimininkį gyvūną, ne vėliau kaip per 3 dienas turi pranešti apie tokį gyvūną policijai ir (ar) Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistams“.

Galimai, jei žmonės dažniau kreiptųsi į savivaldybes, jos būtų priverstos imtis spręsti bešeimininkių ir bepriežiūrių gyvūnų problemą iš esmės, skirti daugiau lėšų ir pastangų problemos sprendimui.

Nors gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas aiškiai apibrėžia, kas yra žiaurus elgesys su gyvūnais, tame tarpe ir veterinarinės pagalbos nesuteikimas, tačiau Mažeikių policija nematė tame problemos ir atsakė globos namams, kad nėra nusikalstamos veiklos fakto (informacija nepasitvirtino), o jei atsakymas netenkina – kreipkitės į teismą.

Lietuvoje gyvūnų gerovės lygis nepakils, kol asmenys, atsakingi už įstatymo vykdymo priežiūrą, atmestinai į tai žiūrės.

Kaip manote, ar turėtume skųsti policijos nutarimą ir siekti ne tik atsakomybės, bet ir formuoti teisinę praktiką, kad policijos pareigūnai atidžiau nagrinėtų bylas susijusias su gyvūnų gerove?

Pamatyti video galite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.