Chaosas dėl benamių kačių: prieglaudos perpildytos, o atsakinga įmonė nusiplovė rankas Pašėrė benamius ir liko už juos atsakingas

Beglobiai gyvūnai nevaldomai dauginasi, tam sureguliuoti nėra galimybių. Tai liudija ir atvejis, kai vyras, pabandęs į gyvūnų prieglaudą įtaisyti penkis laukinius kačiukus, sulaukė atsakymo, kad prieglaudos perpildytos – dėk kur nori ir kaip nori. Mieste išvis chaosas – katės paliktos likimo valiai.

Geraširdžio bernatoniečio šeriamos laukinės katės iš karto sulekia prie padėto maisto.<br> Panskliautas.lt/A.Švelnos nuotr.
Geraširdžio bernatoniečio šeriamos laukinės katės iš karto sulekia prie padėto maisto.<br> Panskliautas.lt/A.Švelnos nuotr.
 R.Vaišvila apskambino visas gyvūnų prieglaudas, bet niekas nenori imti jo kieme atsiradusių katinėlių.<br> Panskliautas.lt/A.Švelnos nuotr.
 R.Vaišvila apskambino visas gyvūnų prieglaudas, bet niekas nenori imti jo kieme atsiradusių katinėlių.<br> Panskliautas.lt/A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gailutė Kudirkienė

Sep 12, 2023, 1:00 PM, atnaujinta Sep 20, 2023, 6:42 PM

Liepė pirmiausia prisijaukinti

Bernatonyse (Panevėžio r.) gyvenantis Romas Vaišvila jau kurį laiką vis skambina į gyvūnų prieglaudas bei valdiškas instancijas ir prašo, kad iš jo ūkinio pastato palėpės būtų paimti 5 kačiukai, atsivesti priklydusios laukinės katės.

Jis pats jais pasirūpinti neturi sveikatos.

Benamių miauklių įsiūlyti jokiai prieglaudai jam nepavyksta, nes visos perpildytos.

„Jie liepia man juos prijaukinti ir tik tada jiems nuvežti, o tada jau žiūrės, ką su jais daryti“, – piktinosi vyras.

Visiems skambino, visi varė

R.Vaišvila pasakojo, kad kartą kieme pamatęs katę, pagailėjo jos ir padavė maisto. Ji iškart griebusi ir nusinešusi dantyse. Kai vėliau ją pasekė, pamatė, kad į palėpę.

Po kelių savaičių ant malkinės stogo jau lakstė penki gerokai ūgtelėję kačiukai.

Vyras pradėjo šerti visus penkis katinėlius, jau net truputį prisipratino, bet jais toliau rūpintis neturi nei pajamų, nei jėgų.

Jis paskambino į beglobių gyvūnų organizaciją „Puma“ ir nurodė, kad šie atvyktų ir visus išsivežtų.

Susitarti nepavykus, skambino į kitus rajonus, bet ir ten tas pats – visur perpildyta.

Prisiminė pokalbį su labai kategorišku vyru

Panevėžietis kačių reikalu ėjo ir į seniūniją, ten gavo patarimą kreiptis į Panevėžio specialiojo autotransporto įmonę – ji esą gaudo ir iš karto utilizuoja beglobius gyvūnus.

„Bet tos valdiškos įmonės darbuotoja man pasakė, kad šiemet jie neturi sutarties su Panevėžio rajono savivaldybe, tad iš tos teritorijos keturkojų neima“, – kalbėjo pašnekovas.

„Pumos“ vadovė Vilma Jakštienė sakė gerai prisimenanti pokalbį su bernatoniečiu. Anot jos, paskambinęs vyras buvo labai nedraugiškas, kategoriškai teigė, kad jie privalo surinkti keturkojus.

„Mes nieko neprivalom. Su jokiomis savivaldybėmis nesame pasirašę sutarčių dėl gyvūnų sugaudymo. Dabar katinų negalim priimti, kaip ir kitos šalies prieglaudos, šiuo sezonu esam perpildyti“, – aiškino vadovė.

Yra viena išeitis – globoti ir siūlyti žmonėms

Mažiems katinams laikyti „Puma“ neturi patalpų, kai tenka tokius priglausti, ieško gerų žmonių, galinčių kurį laiką pabūti globėjais, kol vargšams suras nuolatinius namus.

Moteris bernatoniečiui pasiūlė katinėlius dar kurį laiką pagloboti, nufotografuoti, atsiųsti jai nuotraukas, o tada jau ji bandytų ieškoti norinčių juos auginti žmonių.

„Puma“ su miesto ir rajono savivaldybėmis turi pasirašiusi sutartis dėl benamių gyvūnų sterilizavimo, valdžia už procedūras apmoka veterinarams.

Sterilizuoti pusės metų nesulaukusių laukinių kačiukų dar negalima, o katės nėra kam sugauti.

Gaudyti ir utilizuoti jau paaugintus linksmus kačiukus būtų beširdžių reikalas.

Kas dvi savaites gaudo po šešias benames kates

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis patvirtino, kad jokioms prieglaudoms šiuo metu negali padėti, nes privataus verslo nefinansuoja. Veikia tik sterilizavimo kompensavimo programa.

Rajonas keletą metų bendradarbiavo su beglobius gyvūnus gaudančia ir juos utilizuojančia bendrove „Specialus autotransportas“. Pernai taip pat pateikė prašymą, bet gavo neigiamą atsakymą.

„Specialaus autotransporto“ vadovai nurodė klausimus siųsti raštu.

„Bendrovė turi ribotą kiekį narvų (tik šešis), skirtų sugautų gyvūnų laikinam 14-os dienų karantinavimui. Todėl negalime būti tikri, kad galėtume efektyviai aptarnauti ir miesto, ir rajono gyventojų poreikius, susijusius su laukinių gyvūnų gaudymu, nes viename narve gali būti tik vienas gyvūnas.“

Iš šio rašto supratome, kad įmonė Panevėžyje dviem savaitėms sugauna 6 benames kates, tada jas utilizuoja, jei neatsiima jų šeimininkai, o tada vėl gaudo 6 kates, ir procedūra prasideda iš naujo.

Dėl kačių nusiplovė rankas

Tačiau įmonės atstovė Justina Indulytė patikino, kad yra kitaip.

Savivaldybės įmonė kačių išvis negaudanti, tik šunis. Ir tuos – labai retai, štai šiomis dienomis – visi narvai tušti.

Pagautųjų įmonė nesterilizuoja, tik esą ligotiems suteikia medicininę pagalbą, o migdo tik nepagydomus.

Įmonės vadovai esą patys nusprendę, kad su katėmis geriau neprasidėti.

Anot jos, šunis po karantino lengviau įtaisyti į prieglaudas, o kačių, ypač jei jos laukinės, niekas neima.

Pasak J.Indulytės, šiemet nebuvo pagauta nė viena valkataujanti katė, nors jų mieste apstu.

Per šių metų pusmetį esą užmigdytas tik vienas šuo.

Savivaldybės klausėme, kodėl jų įmonė negaudo benamių kačių, ar jiems tai žinoma?

Tokiu atveju benamiai gyvūnai veisiasi nevaldomai, tad ką miesto valdžia daro pavojingam procesui suvaldyti?

„Pumos“ prieglauda šiuo metu perpildyta ir neturi pajėgų kates sugaudyti ir nuvežti pas veterinarą sterilizuoti. Kaip tą problemą sprendžia valdžia?

Už gyvūnų kontrolę atsakinga miesto savivaldybės administracijos atstovė Neringa Kintaitė atsiuntė mums atsakymą, bet mes iš jo beveik nieko nesupratome.

Pateikiame skaitytojams atsakymo tekstą, gal ką suprasite:

„Savivaldybė yra pasirašiusi sutartį su AB „Panevėžio specialus autotransportas“ įmone (toliau – įmonė). Sutartyje yra numatytas benamių gyvūnų (kačių/šunų) gaudymo įkainis bei numatyta gyvūno (katės/šuns) karantinavimo dienos kaina, esant poreikiui veterinaro paslaugos. Įmonės pasirinkimas ir /ar sprendimas negaudyti kačių Savivaldybei nėra žinomas. Atsižvelgiant į gautus pranešimus su įmone sudaryta sutartis yra vykdoma tinkamai. Savivaldybė yra sudariusi sutartį su VŠĮ BGO Puma dėl benamių kačių sterilizavimo. Sutartis sudaryta vykdant programą „Pagauk, sterilizuok, paleisk“, siekiant kontroliuoti besiveisiančias kates. Pažymime, kad sutartyje nėra numatytas gyvūno laikymas, nes tai nėra reikalinga, todėl organizacijos patalpų perpildymas neturėtų turėti įtakos sutarties vykdymui.“

Šių metų kačių kontrolės statistikos savivaldybės atstovė nepateikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.