Žinomam krokodilų ekspertui – sunkūs kaltinimai: prievartavo, kankino ir žudė šunis Nusikaltimus filmavo ir keisdavo į vaikų pornografiją

Australijos teismas nagrinėja žinomo britų krokodilų eksperto Adamo Brittono bylą, kurioje vyras pripažino savo kaltę dėl 56 gyvūnų kankinimo atvejų, kuomet šunys buvo itin žiauriai kankinami, prievartaujami, o galiausiai ir nužudomi. Visą savo nusikalstamą veiklą akademikas įrašinėjo ir vėliau platindavo internete, kur mainais gaudavo vaizdo medžiagos susijusios su vaikų išnaudojimu.

Adamas Brittonas.<br>„Facebook“ nuotr.
Adamas Brittonas.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-04 14:37

Australijos mieste Darvine gyvenantis 51 metų zoologas pirmadienį pasirodė Šiaurės Teritorijos Aukščiausiajame teisme, kur pripažino visus jam skirtus kaltinimus dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Teisme jis taip pat prisipažino kaltu dėl keturių kaltinimų dėl prieigos prie medžiagos, susijusios su vaikų išnaudojimu, ir jos perdavimo.

Vyriausiasis teisėjas Maiklas Grantas sakė, kad šį nusikaltimą galima apibūdinti tik kaip groteskišką žiaurumą ir paragino visuomenės narius, apsaugos darbuotojus ir žurnalistus palikti teismą prieš prokurorui perskaitant išsamius kaltinimus.

„Šiuose faktuose yra medžiagos, kurią galima apibūdinti tik kaip groteskiškus ir iškrypėliškus žiaurumo veiksmus, kurie yra konfrontuojantys ir keliantys nerimą ir kurie, mano vertinimu, gali sukelti nervinį šoką“, – sakė teisėjas.

Teismo metu paaiškėjo, kad akademikas kankino ne tik savo šunis, bet ir gaudavo gyvūnų iš nieko neįtariančių augintinių savininkų Darvino regione.

Naudodamasis internetinės prekybos platforma, jis surasdavo žmones, kurie dažnai nenoriai atiduodavo savo augintinius dėl kelionių ar darbo įsipareigojimų, užmegzdavo su jais „ryšį“ ir derėdavosi dėl gyvūnų globos perėmimo. Jei jie kreipdavosi į A. Brittoną ir prašydavo naujienų apie savo senus augintinius, jis pasakodavo jiems melagingus pasakojimus ir siųsdavo senas nuotraukas.

„Jis dažnai užmegzdavo ryšius su šunų savininkais, derėdamasis dėl jų gyvūnų globos perėmimo, nes daugelis iš jų nenoromis turėjo atiduoti savo augintinius dėl kelionių ar darbo įsipareigojimų“, – teismui sakė prokuroras.

Gyvūnus vyras kankino savo namų teritorijoje esančiame jūriniame konteineryje, kuriame buvo įrengta garso įrašymo įranga, ir kurį, kaip išgirdo teismas, jis vadino „kankinimų kambariu“, o po to savo nusikaltimų įrašais dalindavosi internete.

Vienoje savo žinutėje jis rašė: „Aš tai slopinau. Tačiau per pastaruosius kelerius metus viskas vėl iškilo į paviršių ir dabar aš negaliu sustoti. Nenoriu“.

Vienas iš tokių vaizdo įrašų galiausiai buvo perduotas policijai, kuri 2022 m. balandžio mėn. suėmė A. Brittoną.

Krokodilų ekspertas iki sulaikymo kankino ir išnaudojo daugiau kaip 42 šunis, iš kurių net 39 nugaišo.

Kratos vyro namuose metu policija konfiskavo 44 daiktus, įskaitant kompiuterius, mobiliuosius telefonus, fotoaparatus, išorinius kietuosius diskus, įrankius, ginklus, šunų reikmenis ir sekso žaislus.

A. Brittonas buvo vyresnysis tyrėjas Čarlzo Darvino universitete, taip pat dirbo su BBC ir „National Geographic“ produkcija.

A. Brittonas gimė Vakarų Jorkšyre, užaugo Jungtinėje Karalystėje, o daugiau kaip prieš 20 metų išvyko į Australiją dirbti su krokodilais.

Turėdamas zoologijos daktaro laipsnį, 51-erių metų vyras pelnė pasaulinę reputaciją, užėmė akademines pareigas Čarlzo Darvino universitete ir netgi į namus priėmė itin žinomą gamtos istoriką serą Davidą Attenborough, kuomet šis laidų veteranas jo valdose filmavo dalį dokumentinio serialo „Šaltakraujiškas gyvenimas“ (Life in Cold Blood).

Gruodžio 13 d. numatomas šios bylos verdikto paskelbimas, iki to laiko akademikas liks sulaikytas.

Parengta pagal Sky News ir BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.