Dėl G. Ivanausko „helikopterio“ su šuniuku policijai pradėjus tyrimą – veterinaro įspėjimas: galėjo baigtis tragiškai

Ketvirtadienį socialiniuose tinkluose išplito aktoriaus Gyčio Ivanausko vaizdo įrašas, kuriame jis pavadėliu supančiotą šunelį suka ratu. Šis aktoriaus vaizdo įrašas sulaukė milžiniško visuomenės pasmerkimo dėl galimo žiauraus elgesio su gyvūnu. Apie tokį G. Ivanausko elgesį pasisakė žinomi žmonės bei pats aktorius. 

Policijai pradėjus tyrimą dėl G. Ivanausko „cirko“ su augintiniu – griežtos specialistų reakcijos: „Tai nėra žiaurus, tai yra neadekvatus elgesys“.<br> Lrytas.lt koliažas
Policijai pradėjus tyrimą dėl G. Ivanausko „cirko“ su augintiniu – griežtos specialistų reakcijos: „Tai nėra žiaurus, tai yra neadekvatus elgesys“.<br> Lrytas.lt koliažas
Paulius Morkūnas<br>M.Patašiaus nuotr.
Paulius Morkūnas<br>M.Patašiaus nuotr.
Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė.<br>GGI.lt nuotr.
Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė.<br>GGI.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-10-13 17:26, atnaujinta 2023-10-13 17:35

„Labas vakaras, sveiki visi susirinkę. Šį vakarą programoje išvysite cirko numerį „helicopter“, – šiais G. Ivanausko žodžiais prasideda vaizdo įrašas, po kurių šunelis su pavadėliu iškeliamas į orą ir pradedamas sukti. Nors aktorius komentare teigia, kad „šuns pavadėlis per pažastis, tai nepradėkim skandalint“, tačiau dėl šio elgesio kilo nemažas skandalas.

Pačiam G. Ivanauskui ištrynus šį įrašą, juo savo socialinių tinklų paskyrose pasidalino visuomenėje gerai žinomi žmonės Rita Miliūtė, Andrius Tapinas, Skaiva Jasevičiūtė ir daugybė kitų. Žinomi žmonės neslėpė pasibaisėję tokiu aktoriaus elgesiu.

Penktadienio rytą prabilo ir pats aktorius, kuris savo „Instagram“ paskyroje pasidalino atsiprašymu teigdamas, kad nesitikėjo sulaukti tokios reakcijų lavinos, bei patikino, kad šiuo metu gyvūnas sveikas ir laimingas.

„Tai labas rytas. Šį penktadienį pasisveikinimą pradėsiu kiek kitaip, nei įprastai – atsiprašymu. Grįžkime prie incidento su šunimi. Visų pirma, noriu pasakyti, kad jis sveikas, gyvas, mylimas, prižiūrėtas, išmaudytas, pamaitintas ir visaip kaip nučiūčiuotas. Ir nesu aš nei sadistas, nei kažkoks blogas žmogus. Visus mus vaikystėje tėvai ir seneliai, paėmę už pažastų, pasukdavo ratu ant rankų. Ir aš, ką žinau – aš nepagalvojau, kad tai gali išvirsti į tokią baisią tragediją. Ir ne, aš nepalaikau smurto prieš gyvūnus. Gyvūnus aš labai myliu ir gyvūnai myli mane. Matytumėte, kaip ta kalytė laksto visur man iš paskos ir nepalieka manęs ramybėje.

Reikėtų tiesiog atskirti bajerį, šiuo atveju gal netinkamą, nuo smurto ir netinkamo elgesio su gyvūnais. Dar kartą tikrai nuoširdžiai atsiprašau. Dar vienas dalykas – taip, aš kartas nuo karto aukoju gyvūnų globos namams ir visais įmanomais būdais raginu tą daryti kitus. Dabar tie žmonės, kurie vadina mane debilu, dalbajobu, išsigimėliu ir kurie linki man nudvėsti, naudoja tokį patį, gal net didesnį psichologinį smurtą. Bet nesvarbu, palikime tai antram plane. Karma grįžta. Visų pirma, prieš smerkiant kitus, reikėtų pasižiūrėti į save. Nes aš bent jau atsiprašiau. Gražios jums dienos“, – savo atsiprašyme dėstė aktorius.

Tačiau viešo atsiprašymo gali ir neužtekti – portalo lrytas.lt žiniomis policija pradėjo tyrimą dėl galimo gyvūno gerovės pažeidimo.

Tokį G. Ivanausko pasirodymą pasmerkė ir už gyvūnų gerbūvį kovojanti organizacija Gyvūnų Gerovės Iniciatyvos (GGI).

„Šioje istorijoje yra svarbūs keli momentai: pirmiausia, džiugina, kad daugumai žmonių toks elgesys neatrodė normalus. Antra, kad vis tik „žvaigždė“, paraginta viduomenės, susiprato, kad jo elgesys su gyvūnu buvo netinkamas ir netgi atsiprašė viešai, taip parodydamas pavyzdį kitoms žvaigždėms, su kuriomis esame anksčiau turėję įvairių nutikimų, bet atsiprašinėti jie net neketino. O galiausiai, visuomenės, žinomų žmonių, žiniasklaidos susivienijimas ir netoleracija tokiam elgesiui padarė didelį edukacinį darbą tai daliai (tikiuosi, nedidelei) žmonių, kuriems šis „juokas“ pasirodė juokingas.

Šiuo atveju taip, kadangi šuo fiziškai nenukentėjo, bauda didelė nebus, tačiau panašu, kad ponas Gytis pamoką jau gavo ir jam, kaip menininkui, ji jau tikrai kainavo daugiau,“ – portalui lrytas.lt sakė GGI įkūrėja ir vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė

Veterinaras Paulius Morkūnas teigė, kad šiuo atveju gyvūnui greičiausiai nieko nenutiko, tačiau tokie atvejai gali baigtis ir gyvūno mirtimi. Šioje situacijoje veterinarą gąsdino ne tik tai, kas nutiko, bet ir tai kas galėjo nutikti.

„Pats pasukiojimas, kaip mačiau vaizdo įraše, traumų kažkokių panašu, kad nesukėlė. Tačiau tai smegenims ir visai fiziologijai nėra normalu. Gyvūnai nėra įpratę būti „karuselėje“, kurioje šiuo atveju jis kaip ir pabuvo. Aš pagalvoju, kas galėjo nutikti jeigu gyvūnas būtų išsimovęs iš petnešų arba būtų nutrūkęs pavadėlis, arba jeigu būtų neapskaičiuotas atstumas iki to medžio, kuris matėsi vaizdo įraše. Visa tai galėjo pasibaigti tragiškai“ – portalui lrytas.lt sakė P. Morkūnas.

P. Morkūnas taip pat atskleidė, kad toks elgesys su gyvūnu Lietuvoje nėra išskirtinis atvejis, tačiau dažniausiai tokiu elgesiu pasižymi ne tokie žinomi žmonės ir apie tai nėra kalbama.

„Lietuvoje yra daug panašių nutikimų apie kuriuos dažniausiai nėra kalbama, nes tai padaro mažiau žinomi žmonės. Su gyvūnais yra problema, nes ne visi normaliai supranta, kas yra meilė gyvūnui. Ir toks rodomas pavyzdys visiems, ypač jaunajai kartai, gali pasirodyti kažkoks „bajeris“, bet taip tikrai nėra. Tai yra gyvūnas, kuris negali pasipriešinti, negali pasakyti, kad jam tai nepatinka. Gerai, kad čia viskas baigėsi laimingai, bet tokie atvejai tikrai gali pasibaigti tragiškai. O kai jie pasibaigia tragiškai, tai nepatenka į viešumą, niekas apie juos nekalba. Ir aš manau, kad čia ne pirmasis toks atvejis Lietuvoje, nes papraščiausiai trūksta suvokimo, kaip reikia su tuo gyvūnu elgtis teisingai.

Būna, kad žmonės prisižiūri visokių vaizdo įrašų, bando gyvūnus ir ant dviračių kelti, tada su jais važinėja, nors tie gyvūnai niekada nėra to bandę ir tam nėra pritaikyti. Gyvūnui važiuojant iškišus galvą pro langą taip pat gali prasidėti neurologiniai reiškiniai. Turime įvertinti, kaip gyvūnas gali elgtis ir kokios gali būti viso to pasekmės. O šiuo metu, daug kas daro viską dėl „patiktukų“. Kažkokį šou ar cirką, kurį galvoja, kad susilauktų labai daug dėmesio iš juoko formos, bet ta juoko forma kartais apsiverčia iš visai kitos pusės. Tai nėra žiaurus elgesys su gyvūnu, tai papraščiausiai yra neadekvatus elgesys su gyvūnu. Čia tiesiog neadekvačiai įvertinta situacija, nes paimti ir sukti už to dirželio nėra normalu“, – teigė veterinaras.

Savo nuomonę dėl šio incidento GGI išdėstė ir savo „Facebook“ paskyroje. Pranešime organizacija atskleidė, su kokia liūdna realybe vis dar tenka susidurti panašiose situacijose.

„Mūsų organizacija smerkia aktoriaus Gyčio Ivanausko performansą „Helikopteris“, kurio metu jis suko apie save pririštą ant pavadėlio šunį. Iš šuns kūno kalbos buvo matyti, kad gyvūnas stresavo ir jam tai nepatiko.

Dar vakar atliktoje apklausoje mūsų sekėjai nubalsavo, kad šis elgesys protu nesuvokiamas. Deja atsirado keli balsai, kam pasirodė tai normalu.

Dėkojame visiems, kas mus žymėjote, kas dalinotės šia situacija, kas rašėte pranešimus epolicija.lt . Tikimės, kad institucijos sureaguos tinkamai.

Tikimės, kad ir pats performanso atlikėjas sureaguos tinkamai ir kaip įprasta atsakingiems žmonėms – nuoširdžiai, o ne su kaltinimais, atsiprašys bendruomenės.

Ši situacija atskleidė liūdną realybę:

– Tokių ir žiauresnių „performansų“ vyksta kasdien, tačiau žmonės dalinasi ir piktinasi žymesnių žmonių nusižengimais.

– Tai normalu – jie yra žymūs, kai kurie save vadina influenceriais, turi tūkstantines, jei ne šimtatūkstantines gretas sekėjų, kurie jais tiki, dievina, kopijuoja ar net laukia, kad ta įžymybė susimaus.

– O susimovusios įžymybės dažnai elgiasi, kaip eilinis neišsilavinęs žmogus, kuris nei supranta ką padarė, nei pripažįsta, nei atsiprašo, nei kaltina kitus ar dar pasiunčia ant trijų raidžių.

– O sekėjai tai mato ir priima kaip normą, nes tas influenceris dažnai būna to žmogaus stabukas ar net vienintelis informacijos šaltinis.

Žmonės seka influencerius, tiki jais, tapatinasi su jais. Ir jei jų influenceris suka šunį už pavadėlio, nuleidinėja išsigandusį šuniuką nuo čiuožyklos, mėto varles per tvorą, traiško medūzas, atiduoda šunį mamai, kai tie tampa nebepatogūs jų gyvenime, demonstruoja savo kupiruotus šunis, perka gyvūnus iš daugintojų ar iš gyvūnus kupiruojančių veisėjų, ką daro paprastas žmogus? Jis tai priima kaip normą ir mūsų gyvūnų gyvūnų gerovės organizacijų pastangos kelti visuomenės sąmoningumą eina per niek.

O juk influenceris yra lyderis ir verslas.

O lyderiaujantys verslai šiais laikais siekia būti socialiai atsakingais, rūpinasi savo įvaizdžiu, komunikacija, sprendžia krizes, skiria paramas bendruomenių ar net globalioms problemoms spręsti.

Kodėl ir influenceriams nepradėjus elgtis, kaip verslams ar bent atsakingiems visuomenės veikėjais?

Mums NVO labai reikia bendruomenių lyderių palaikymo!“, – GGI teigė savo pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.