Populiarėjant plokščiasnukėms katėms – ekspertų perspėjimas: pasmerkti kentėti augintiniai vis labiau populiarėja

Kalbant apie plokščiasnukius augintinius, mintyse gali iškilti tokios šunų veislės kaip mopsai, prancūzų buldogai ar bokseriai.

Apie Birmos kačių kilmę pasakojamos įvairios legendos.<br>123rf nuotr.
Apie Birmos kačių kilmę pasakojamos įvairios legendos.<br>123rf nuotr.
Egzotų trumpaplaukė katė.<br>instagram.com/snoopybabe nuotr.
Egzotų trumpaplaukė katė.<br>instagram.com/snoopybabe nuotr.
Britų trumpapalaukis.<br>P.Mantauto nuotr.
Britų trumpapalaukis.<br>P.Mantauto nuotr.
Apie Birmos kačių kilmę pasakojamos įvairios legendos.<br>123rf nuotr.
Apie Birmos kačių kilmę pasakojamos įvairios legendos.<br>123rf nuotr.
Britų trumpapalaukis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Britų trumpapalaukis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 6:53 AM, atnaujinta Nov 14, 2023, 6:58 AM

Tačiau pastaraisiais metais taip pat išpopuliarėjo keletas plokščiasnukių kačių veislių, įskaitant persus, britų trumpaplaukes ir Birmos kates.

Jų animaciniai bruožai gali atrodyti mielai, tačiau dėl to šioms veislėms taip pat kyla didesnė rimtų sveikatos problemų rizika, įskaitant kvėpavimo sutrikimus, akių problemas, priežiūros problemas ir net gimdymo problemas.

Deja, augant šių veislių populiarumui, daugelis savininkų privalo susidurti ir susidoroti su augintinių sveikatos problemomis.

Nauji Karališkosios draugijos prieš žiaurų elgesį su gyvūnais (RSPCA) paskelbti skaičiai rodo, kad nuo 2018 iki 2022 m. persų kačių skaičius išaugo 92 procentais.

Populiarios plokščiasnukių kačių veislės yra persai, britų trumpaplaukiai, Himalajų katės, egzotiniai trumpaplaukiai ir Birmos katės.

Plokščiasnukių „brachicefalinės“ savybės neatsirado natūraliai, o yra selektyvaus veisimo rezultatas.

Dabar tai yra labiausiai paplitusios RSPCA stebimos veislės. Pasak organizacijos, jos greičiausiai plačiai paplito dėl jų populiarumo tarp įžymybių ir socialinėje žiniasklaidoje.

Kim Kardashian reguliariai skelbia savo persų katino nuotraukas, o dainininkas Samas Smithas yra Didžiosios Britanijos trumpaplaukės katės, vardu Henry, savininkas.

Tuo tarpu garsusis „Grumpy Cat“ prieš savo mirtį 2019 m. turėjo2,6 milijono sekėjų „Instagram“.

Skaičiai rodo, kad britų trumpaplaukių veislės kačių skaičius taip pat auga – per pastaruosius 10 metų registracijų skaičius išaugo 66.

Persai taip pat sudarė apie du procentus Jungtinės Karalystės (JK) kačių populiacijos 2021 m. Tai prilygsta maždaug 216 000 kačių.

„Deja, persai ir kitos plokščiasnukių katės tampa vis populiaresnės, nes žmonės mano, kad fizinės savybės, dėl kurių jos kenčia, yra „mielos“. Nors žinome, kad daugelis žmonių myli šias kates ir yra labai rūpestingi šeimininkai, veisti savybes, kurios kenkia gyvūnų sveikatai ir gerovei, yra neteisinga“, – sakė Alice Potter, RSPCA kačių gerovės ekspertė.

Deja, dėl plokščių snukučių šioms katėms kyla didesnė rimtų sveikatos problemų, įskaitant brachicefalinį obstrukcinį kvėpavimo takų sindromą (BOAS), rizika.

„BOAS yra klinikinis terminas, vartojamas brachicefalinių gyvūnų sutrumpintuose snukiuose oro pralaidumo poveikiui apibūdinti. Šios savybės daro įtaką plokščiasnukių gyvūnų gebėjimui kvėpuoti“, – savo svetainėje aiškina RSPCA.

Pagrindiniai BOAS požymiai katėms yra švokštimas ar knarkimas, miegas ar gulėjimas keistose padėtyse, nuolatinis burnos pravėrimas, kad būtų patogiau miegoti, arba sunkus kvėpavimas mankštos metu.

Tuo tarpu tyrimai parodė, kad plokščiasnukių veislėms taip pat gresia didesnė dantų problemų, akių ligų, odos problemų ir stuburo deformacijų rizika.

„Šios katės gali kentėti nuo akių problemų ir kitų sutrikimų, todėl joms dažnai sunku atlikti svarbiausią dalyką, kurį mums visiems reikia padaryti, kad išgyventume – kvėpuoti. Tai gali būti baisu ir varginti, o kai kuriais atvejais valgymas, laipiojimas, žaidimai ir visa tai, ką katės iš prigimties mėgsta daryti, gali tapti kasdiene kova“, – paaiškino A. Potter.

Remdamasi išvadomis, RSPCA ragina ir veisėjus, ir savininkus pirmenybę teikti kačių sveikatai, o ne jų išvaizdai.

„Norime, kad veisėjai pirmenybę teiktų gyvūnų sveikatai ir gerovei, o ne veistų juos dėl savybių, dėl kurių, deja, jie gali nukentėti. Mes taip pat turime didinti visuomenės informuotumą apie fizines savybes, kurios kenkia jų gerovei“, – pridūrė A. Potter.

Parengta pagal www.dailymail.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.