Patarė, kaip išvengti šuns nutukimo: maisto dažnai reikia mažiau nei manome

Geriausiais žmogaus draugais vadinami šunys yra neabejotinai dažniausiai lietuvių renkamasis augintinis. Praėjusiais metais Lietuvoje įregistruotų šunų skaičius pasiekė beveik 93 tūkst. Visgi nepaisant didelio noro auginti šunis, ne visi žino, kiek ir kokio maisto augintiniui reikėtų duoti, o specialistai pastebi, kad tikroji norma neretai yra gerokai mažesnė nei manome.

Ne visi žino, kiek ir kokio maisto augintiniui reikėtų duoti, o specialistai pastebi, kad tikroji norma neretai yra gerokai mažesnė nei manome.<br>123RF nuotr.
Ne visi žino, kiek ir kokio maisto augintiniui reikėtų duoti, o specialistai pastebi, kad tikroji norma neretai yra gerokai mažesnė nei manome.<br>123RF nuotr.
Ne visi žino, kiek ir kokio maisto augintiniui reikėtų duoti, o specialistai pastebi, kad tikroji norma neretai yra gerokai mažesnė nei manome.<br>T.Bauro nuotr.
Ne visi žino, kiek ir kokio maisto augintiniui reikėtų duoti, o specialistai pastebi, kad tikroji norma neretai yra gerokai mažesnė nei manome.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 15, 2023, 12:00 PM, atnaujinta Nov 17, 2023, 3:08 PM

Sveikas svoris yra būtina sąlyga sveikam augintiniui. Tačiau tyrimai rodo, kad bent vienas iš penkių šunų yra nutukęs. Tai ne tik paveikia augintinio savijautą bei gyvybingumą, tačiau ir padidina diabeto, širdies bei kraujagyslių, artrito bei kitų chroniškų ligų riziką.

Svarbiausia – pastebėti laiku

Išlaikyti augintinio svorį normos ribose yra lengviau, nei jį numesti, todėl „Royal Canin“ specialistai sako, kad svarbu nepamiršti reguliariai patikrinti šuns masę bei ją užsirašyti – taip bus lengviau pastebėti svorio pokyčius.

Jei tą padaryti nusprendėte tik dabar, vienas geriausių būdų yra tiesiog pabandyti apčiuopti šuns šonkaulius.

„Pabandykite apčiuopti jo šonkaulius per kailį ir kūno audinius. Jei apčiuopiate šonkaulius, bet jie nėra reljefiški, šuo yra sveiko svorio. Jei jums nepavyksta rasti ir apčiuopti šonkaulių, šuo turi antsvorio“, – pataria „Royal Canin“ ekspertai.

Jų teigimu, ypač dėmesį reikėtų atkreipti į kai kurių veislių bei vyresnio amžiaus šunims. Pavyzdžiui, didesnė nutukimo rizika kyla itin mažų veislių šunims. Atidžiau kūno svorį reikėtų stebėti ir linkusių į nutukimą veislių šunų savininkams (pvz. labradorai) bei tiems, kurių augintiniai buvo sterilizuoti.

Maisto dažnai reikia mažiau nei atrodo

Ėdalo kiekis turi labai didelę įtaką šuns svoriui. Nepaisant to, koks didelis šuns aktyvumas, per didelis maisto kiekis gali vis tiek padidinti šuns polinkį į nutukimą.

Sprendžiant, koks ėdalo kiekis reikalingas jūsų augintiniui, atsižvelkite į ant ėdalo pakuotės užklijuotas rekomendacijas. Idealu būtų rinktis produktą, pritaikytą jūsų augintinio veislei, dydžiui ar amžiui, o porcijos dydį galima šiek tiek koreguoti atsižvelgiant ir į tai, kiek aktyviai šuo leidžia laiką.

Taip pat „Royal Canin“ specialistai pataria nebandyti pasverti porcijos „iš akies“. Kas kartą matuodami pašaro normą naudokitės virtuvinėmis svarstyklėmis.

Ekspertai taip pat pataria nepamiršti ir „paslėptų kalorijų“. Žmonių maistas augintiniams tikrai nėra tinkamas, o nuolatinis prašymas gali būti ne tik nuobodulio ar dėmesio poreikio, tačiau ir ligų ženklas.

Gali būti, kad augintinis nepasisavina reikalingų maistinių medžiagų kiekio iš ėdalo, o nuolatinį alkį gali sukelti ir parazitai.

Be to, neretai šeimininkai pamiršta ir skanėstuose esančias kalorijas. „Jei duodate savo šuniui skanėstų, atkreipkite dėmesį į kalorijas ir atimkite jas iš dienos porcijos, kad įsitikintumėte, jog jis nepersiėda. Skanėstai turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. šuns dienos raciono“, – pataria specialistai.

Ką daryti, jei augintinis jau sveria per daug?

Nors neretas galvoja, kad užtenka sumažinti porcijos kiekį, tai gali privesti augintinį prie maistinių medžiagų stygiaus ir net elgesio problemų. Specialistai sako, kad pirmiausia reikėtų pakeisti ėdalą į specialiai viršsvorio problemoms reguliuoti skirtą maistą.

Padės ir didesnis fizinis aktyvumas. „Jei šuns sveikata pakankamai gera, reguliariai išveskite jį pasivaikščioti. Darbo dienomis išeikite pasivaikščioti trumpiau, bet dažniau, užuot išsivedę ilgam ir aktyviam pasivaikščiojimui savaitgalį. Plaukimas yra naudingas ir efektyvus užsiėmimas, jei ilgi pasivaikščiojimai šunį vargina“, – pataria „Royal Canin“ ekspertai.

Visgi pradėti, pataria specialistai, reikėtų nuo konsultacijos su veterinaru. Jis tiksliai nustatys, kokio maisto bei mankštų reikia jūsų augintiniui bei patikrins jo sveikatos būklę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.