Šunų mityba po operacijos: ką svarbu žinoti ir ko nedaryti

Nepaisant to, ar augintiniui buvo atlikta skubi, ar planuota operacija, tai kelia stresą tiek šeimininkui, tiek pačiam gyvūnui. Kaip ir žmonėms, šunims po operacijos reikalingas poilsio ir reabilitacijos laikotarpis, užtikrinantis tinkamą ir pilną gyvūno atsigavimą. Tiesa, stresinėse situacijose neretas šeimininkas veterinarijos gydytojo suteiktas rekomendacijas praleidžia pro ausis.

Nepaisant to, ar augintiniui buvo atlikta skubi, ar planuota operacija, tai kelia stresą tiek šeimininkui, tiek pačiam gyvūnui.<br>123rf. com nuotr.
Nepaisant to, ar augintiniui buvo atlikta skubi, ar planuota operacija, tai kelia stresą tiek šeimininkui, tiek pačiam gyvūnui.<br>123rf. com nuotr.
Nepaisant to, ar augintiniui buvo atlikta skubi, ar planuota operacija, tai kelia stresą tiek šeimininkui, tiek pačiam gyvūnui.<br>123rf.com nuotr.
Nepaisant to, ar augintiniui buvo atlikta skubi, ar planuota operacija, tai kelia stresą tiek šeimininkui, tiek pačiam gyvūnui.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 5, 2023, 12:00 PM

Pirmiausia parsivežus gyvūną reikėtų pasirūpinti, kad pastarasis nesusižeistų. Dėl anestezijos šuns judesiai kurį laiką gali būti nekoordinuoti, todėl geriausia neleisti augintiniui lipti ant baldų bei patiems jo ten nekelti. Nukritęs ar bandydamas užšokti ant aukšto paviršiaus augintinis gali ne tik susižeisti, bet ir susiplėšyti siūles.

Rekomenduotina augintinį atskirti ir nuo kitų gyvūnų bei mažų vaikų – taip šuo ne tik geriau pailsės, tačiau ir sutrikęs po anestezijos netyčiomis neužkabins kito šeimos nario.

Nemažiau svarbu prižiūrėti, kad augintinis nenusiimtų apsauginio gaubto ar kitaip nepasiektų pjūvio vietos bei nepradėtų jos draskyti ar laižyti, o tvarsčiai, jei tokie yra, išliktų sausi.

Pasirūpinkite ir švariu vandeniu, tačiau, jei augintinis vis dar sunkiai orientuojasi aplinkoje, geriau nepalikite jo vieno šalia pilno indelio vandens – kyla rizika, kad augintinis ten panardins visą snukutį.

Šuniui taip pat gali reikėti didesnio nei įprasta skysčių kiekio, atsižvelgiant į tai, kiek jų netekta prieš operaciją. Visgi jei šuniui sunku gerti, galite išbandyti ledo kubelius.

Nepersistengti ir atidžiau stebėti reikėtų ir augintinio maistą. Tikslias maitinimo rekomendacijas turėtų paskirti operavęs veterinarijos gydytojas, atsižvelgęs į tai, kokia procedūra buvo atlikta, tačiau po įprastų operacijų, tokių kaip kastracija, patys galite imtis veiksmų, kad ėsti šuniui būtų lengviau ir patogiau.

Pavyzdžiui, „Royal Canin“ specialistai pataria pakelti pašaro ir vandens dubenis aukščiau, o ne laikyti ant grindų – taip maistas greičiau pateks tiesiai į skrandį.

Riboti reikėtų ir porcijas – jei veterinarijos gydytojas nenurodė specialaus maisto ar kitų rekomendacijų, pirmoji porcija po operacijos turėtų sudaryti ketvirtadalį įprastos.

Po operacijos, primena „Royal Canin“ ekspertai, dažnai rekomenduojama ir riebalais praturtinta dieta, nes toks maistas suteikia reikiamos energijos, nesuvartojant didelio kiekio pašaro.

Tačiau, atsižvelgdamas į augintinio negalavimą, veterinarijos gydytojas gali kaip tik skirti mažiau riebų pašara, kad būtų išvengta virškinimo sutrikimų, todėl nepamirškite būtinai su juo pasikonsultuoti.

Taip pat nepamirškite, kad kartais po operacijų mitybą tenka atidžiau prižiūrėti ir pašarą pakeisti ne tik trumpam, bet ir ilgam periodui. Pavyzdžiui, šunys po kastracijos gali būti labiau linkę į nutukimą.

Būtent todėl svarbu neatidėlioti vizitų pas veterinarijos gydytoją – geriausias gydymas yra prevencija. Pastebėjus, kad augintinis elgiasi kitaip nei įprasta ar negaluoja ir laiku pastebėjus problemą operacijos kartais galima išvengti.

Pavyzdžiui, šunims, kaip ir žmonėms, formuojasi inkstų akmenys. Nors tai lemia daug veiksnių, tinkama šuns dieta gali padėti palaikyti sveiką šuns būklę ir padėti sumažinti akmenų susidarymo riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.