Kuriant vaistus šunims nuo senėjimo – žengtas istorinis žingsnis: įveikė pagrindinę kliūtį

Vaistas šunims nuo senėjimo priartėjo prie realybės po to, kai šį mėnesį JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) įveikė pagrindinę reguliavimo kliūtį.

Šuo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šuo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-23 07:42, atnaujinta 2024-04-23 09:58

Antradienį bendrovė „Loyal for Dogs“ paskelbė, kad jos pirmasis tokio pobūdžio vaistas nuo ilgaamžiškumo sulaukė pirmosios iš trijų žalių šviesų, reikalingų FDA patvirtinimui gauti. Lapkričio pradžioje priimtas sprendimas iš esmės reiškia federalinių reguliavimo institucijų pasitikėjimą, kad šis vaistas, remiantis iki šiol surinktais įrodymais, iš tiesų turėtų padėti pailginti šunų gyvenimo trukmę.

Naujasis „Loyal“ vaistas, vadinamas LOY-001, yra injekcija, kurią vyresni nei 7 metų ir 40 kg svorio šunys galėtų gauti pas veterinarijos gydytoją maždaug kas tris-šešis mėnesius.

Šio vaisto tikslas augintiniams pridėti daugiau sveiko gyvenimo metų už priimtiną kainą. „Loyal“ generalinė direktorė ir įkūrėja Celine Halioua tikisi, kad vaistas, kuriuo siekiama sulėtinti didžiųjų šunų augimo veiksnius, rinkoje galėtų pasirodyti 2026 m.

Tačiau jei šį senėjimą stabdantį vaistą sėkmingai patvirtins FDA, tai gali būti lūžio momentas ne tik augintinių savininkams, bet ir senstantiems žmonėms. Tai pirmas kartas, kai JAV reguliavimo institucijos užsiminė, kad gali būti pasirengusios patvirtinti vaistus skirtus prailginti gyvenimo trukmę.

Užuot kovojus su viena kiekviena liga iš eilės, naujais vaistais tikimasi prailginti laiką, kurį šunys ir žmonės gali gyventi sveiki.

Atliekami dar keli ilgaamžiškumo bandymai su šunimis ir žmonėmis, kuriuose išbandomi nauji ir seni vaistai, kurie, kaip tikisi senėjimo mokslininkai, galėtų padėti „sulėtinti laikrodžio rodyklę“. Kol kas dar nė vienas vaistas kovai su senėjimu nebuvo patvirtintas, tačiau daugelis ekspertų viliasi, kad proveržio momentas šioje srityje gali slėptis visai netoli.

Parengta pagal „Business Insider“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.