Seimui ketinama pasiūlyti uždrausti laikyti šunis nuolat pririštus

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė antradienį ketina pateikti Seimui Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, kuriomis siūlo uždrausti laikyti šunis nuolat pririštus, tai būtų laikoma žiauriu elgesiu su gyvūnais.

Šuo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šuo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-16 07:33, atnaujinta 2024-04-19 15:51

„Yra įvairių alternatyvų – humaniškesnių ir saugesnių būdų laikyti gyvūnus, tokių kaip aptvarai, voljerai ir kiti, šiuolaikinės technologijos leidžia stebėti gyvūnus nuotoliniu būdu bei užtikrinti gyvūnų ir aplinkinių saugumą, nenaudojant pririšimo“, – dokumento aiškinamajame rašte sako A. Gedvilienė.

Projekte numatoma, kad šunis pririštus laikyti būtų galima vedant juos pasivaikščioti, įrangos ar patalpų valymo metu ir kitais atvejais, bet ne ilgiau kaip dvi valandas.

„Esant tam tikroms objektyvioms aplinkybėms, pavyzdžiui, trumpalaikis gyvūno pririšimas jį transportuojant, gydant, maitinant, dresuojant, gyvūnui atliekant tarnybines pareigas ir panašiai, gali būti neišvengiamas siekiant apsaugoti tiek patį gyvūną, tiek aplinkinius“, – sako A. Gedvilienė.

Pasak jos, gyvūnų laikymas juos pririšus gali būti traktuojamas kaip žiauraus elgesio su gyvūnais forma.

„Nuolat pririštas gyvūnas stokoja socialinių įgūdžių, neužmezga ryšio su žmonėmis ir nepakankamai mokosi tinkamo elgesio, todėl toks jo laikymas gali paskatinti agresyvumą ir netinkamą, destruktyvų elgesį. Nutrūkęs nuo grandinės toks gyvūnas gali kelti pavojų aplinkiniams“, – pastebi projekto iniciatorė.

Jos duomenimis, nemažoje dalyje Europos valstybių gyvūnus laikyti pririštus yra draudžiama arba leidžiama tik laikinai, laikantis gyvūnų gerovės taisyklių. Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Tyrimo skyriaus atlikto tyrimo duomenimis, 9 iš 23 analizuotų Europos Sąjungos valstybių narių šiuo metu yra įtvirtintas draudimas laikyti šunis pririštus, kitose šalyse yra numatyti įvairūs ribojimai, daugiausia numatant kiek valandų per parą ar kokiomis aplinkybėmis šunis galima pririšti.

Seimo kanceliarijos Teisės departamento nuomone, svarstytina, kaip būtų įgyvendinama nuostata dėl konkretaus valandų skaičiaus – nėra aišku, kas užtikrintų, kad jos būtų laikomasi. Seimo teisininkų nuomone, dėl siūlomo teisinio reguliavimo turėtų būti gauta Vyriausybės nuomonė.

ELTA primena, kad Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas ragina parlamentarų grupę atsiimti ir koreguoti Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, siūlančias uždrausti laikyti šunis nuolat pririštus ir tai prilyginti žiauriu elgesiu su gyvūnais.

Pasak jo, šis skubotai parengtas, ne iki galo apgalvotas, jo vertinimu, įstatymo projektas gali padaryti daugiau žalos, nei naudos. Seimo narys mano, kad priėmus įstatymą tokį, koks jis yra dabar, gali padaugėti bešeimininkių šunų.

Jei Seimas pritartų, Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2027 metų.

Kartu su A. Gedviliene jas teikia Seimo nariai Ieva Pakarklytė, Matas Maldeikis, Morgana Danielė, Paulė Kuzmickienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.