Gyvūnų širdies ligos: ką būtina žinoti, kad augintinis gyventų kuo ilgiau?

Šunų ir kačių širdies ligos pradžioje gali nepasireikšti jokiais klinikiniais simptomais. Pasak specialistų, nustatyti ankstyvas šių ligų stadijas ir užkirsti kelią jų progresavimui gali padėti tik reguliarūs profilaktiniai augintinio sveikatos patikrinimai. Laiku diagnozuoti širdies sutrikimai ir suteiktas gydymas ne tik pagerins Jūsų augintinio gyvenimo kokybę, bet ir užtikrins ilgesnį gyvenimą. Tuo tarpu uždelsus, tai padaryti tampa sudėtinga ar net neįmanoma. Ką svarbu žinoti apie galimas gyvūnų kardiologines ligas ir kaip atpažinti pirmuosius jų simptomus pasakoja veterinarijos klinikų tinklo „DR.VET“ gydytojas Benediktas Notkus.

Šunų ir kačių širdies ligos pradžioje gali nepasireikšti jokiais klinikiniais simptomais.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Šunų ir kačių širdies ligos pradžioje gali nepasireikšti jokiais klinikiniais simptomais.<br>„Shutterstock“ nuotr.
„DR.VET“ gydytojas Benediktas Notkus.
„DR.VET“ gydytojas Benediktas Notkus.
Šunų ir kačių širdies ligos pradžioje gali nepasireikšti jokiais klinikiniais simptomais.
Šunų ir kačių širdies ligos pradžioje gali nepasireikšti jokiais klinikiniais simptomais.
Šunų ir kačių širdies ligos pradžioje gali nepasireikšti jokiais klinikiniais simptomais.
Šunų ir kačių širdies ligos pradžioje gali nepasireikšti jokiais klinikiniais simptomais.
Šunų ir kačių širdies ligos pradžioje gali nepasireikšti jokiais klinikiniais simptomais.
Šunų ir kačių širdies ligos pradžioje gali nepasireikšti jokiais klinikiniais simptomais.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2024-05-23 11:00

Pašnekovo teigimu, širdies ir kraujagyslių ligomis serga apie 10 procentų šunų ir 15 procentų kačių Širdies funkcijos sutrikimų rizika didėja su gyvūno amžiumi. Polinkis sirgti širdies ligomis priklauso ir nuo augintinių lyties: tiek šunų, tiek kačių patinai su kardiologinėmis problemomis susiduria dažniau nei patelės. Kardiologijoje besispecializuojantis veterinarijos gydytojas sako, kad gyvūnų širdies ligas dažniausiai nulemia genetika. Tuo tarpu augintinių gyvenimo būdas šių ligų išsivystymui tiesioginės įtakos neturi.

Tam tikros veislės turi didesnę širdies ligų riziką

Pasak B.Notkaus, didesnį polinkį sirgti širdies ligomis turi ir kai kurios šunų ir kačių veislės. Pavyzdžiui, dobermano pinčeriai turi bene didžiausią polinkį sirgti širdies raumens liga – dilatacine kardiomiopatija. Ankstyvi šios ligos požymiai profilaktinės sveikatos patikros metu neretai diagnozuojami vos 3 metų sulaukusiems šios veislės atstovams. Pradžioje dažniausiai jokiais simptomais nepasireiškiantis širdies sutrikimas būdingas ir kitų didelių veislių, tokių kaip dogai, airių vilkogaudžiai ir kt. šunims, todėl norint jį nustatyti kuo anksčiau labai svarbu reguliariai tikrinti augintinių sveikatą. Laiku diagnozavus šią ligą ir pradėjus reikiamą gydymą galima žymiai prailginti šuns gyvenimo trukmę ir pagerinti jo gyvenimo kokybę. Tuo tarpu atsiradus kosuliui ir dusuliui liga dažniausiai jau būna pažengusi, o gydymo prognozės gerokai prastesnės: nustačius ligą pavėluotai, vidutinis šunų išgyvenamumas siekia vos 6 mėnesius.

Mažų veislų atstovams būdinga miksomatozinė mitralinio vožtuvo degeneracinė liga ( kitaip – endokardiozė). Nors vyresniame amžiuje ši liga gali pasireikšti tiek veisliniams, tiek neveisliniams šunims, ja itin dažnai serga kavalieriaus karaliaus Karolio spanieliai. Apie šią ligą įspėja širdies užesys, kuris gali būti išgirstas klausant gyvūno širdį stetoskopu. Ūžesys dažniausiai atsiranda dar ilgą laiką prieš pasirodant pirmiesiems ligos simptomams, todėl jį nustačius, nukreipus gyvūną detalesniam gydytojo kardiologo ištyrimui ir laiku diagnozavus šį sutrikimą bei paskyrus reikiamą gydymą, augintinio gyvenimo trukmę galima prailginti net iki 60 proc

Bene dažniausia kačių širdies liga – hipertrofine kardiomiopatija daugiausiai serga meinkūnai, sfinksai, britų trumpaplaukės, persų, taip pat kitos veislinės katės. Pagrindiniai šios ligos simptomai – padažnėjęs kvėpavimas, staiga atsiradęs užpakalinių galūnių paralyžius, vėlyvose stadijose pasireiškiantis kosulys. Siekiant nustatyti ankstyvus šios ligos požymius ir laiku imtis reikiamų priemonių jai įveikti, reikėtų nepamiršti reguliariai atvykti į veterinarijos kliniką profilaktinei gyvūno apžiūrai.

Simptomai, įspėjantys apie galimas kardiologines augintinių problemas

„Pirmieji gyvūnų širdies ligų simptomai – fizinio krūvio toleravimo sumažėjimas, retas sausas kosulys. Gan dažnai jie siejami su natūraliais senstančio augintinio elgesio pokyčiais, todėl neskubama kreiptis į gydytoją. Kačių šeimininkams pastebėti širdies ligų pirminius simptomus itin sudėtinga, nes nežymius sveikatos pokyčius jos linkusios slėpti. Norint nustatyti ankstyvas ligų stadijas dar nesant klinikinių jų požymių ir užkirsti kelią jų progresavimui reikėtų kasmet tikrinti gyvūno sveikatą profilaktiškai.

Nedelsti ir kreiptis į veterinarijos kliniką reikėtų pastebėjus, kad augintinis pradėjo tankiau kvėpuoti net ir ramybės būsenoje, taip pat ženkliai sumažėjus jo aktyvumui. Sunerimti ir atvykti pasikonsultuoti su gydytoju reikėtų ir gyvūnui pradėjus dažnai kosėti, tapus vangiam, nualpus ar pasikeitus įprastam jo elgesiui“, – pataria veterinarijos gydytojas.

Pasak B.Notkaus, širdies ligų diagnostika susideda iš kelių etapų. Pirmiausiai surenkama detali anamnezė apie augintinio sveikatą ir patiriamus simptomus. Klinikinės apžiūros metu įvertinama bendra gyvūno būklė, atliekama auskultacija (klausymas specialiu instrumentu), suteikianti daug informacijos apie širdies veiklą, jos dažnį, ritmą, pašalinius patologinius garsus širdies ir krūtinės plote. Tuomet, esant poreikiui, gali būti atliekami specialūs tyrimai, tokie kaip širdies echoskopija, elektrokardiograma ir rentgeninis krūtinės tyrimas. Apibendrinus tyrimų rezultatus, nustatomos gyvūno sveikatos sutrikimų priežastys ir skiriamas reikiamas gydymas.

Kaip gydomos gyvūnų širdies ligos

Veterinarijos klinikų „Dr. Vet“ gydytojas kardiologas sako, kad šunų ir kačių širdies ligų gydymas priklauso nuo jų stadijos ir gyvūno patiriamų simptomų. Gydymu siekiama užtikrinti kiek įmanoma geresnę hemodinamiką (kraujo tekėjimą širdies ir kraujagyslių sistemos organais) kraujotakos sistemoje ir suvaldyti dažnu atveju gyvybei pavojingą būklę.

„Dauguma širdies funkcijos sutrikimų yra nepagydomi, todėl mūsų tikslas – suvaldyti ligą, pagerinti gyvūno gyvenimo kokybę ir, žinoma, prailginti jo gyvenimo trukmę. Didžioji dalis širdies ligų yra gydomos medikamentiniu būdu, kai kurios kritinės ligos gydomos širdies stimuliatoriais, ritmo reguliacija, pastaruoju metu vis dažniau pasitelkiamos ir korekcinės operacijos. Net ir labai sudėtingais atvejais taikant gydymą gyvūno gyvenimo trukmė ištęsiama ir pagerėja jo kokybė. Kuo anksčiau diagnozuojamas širdies funkcijos sutrikimas ir kuo anksčiau pradedama jo kontrolė, tuo geresnių rezultatų ir ilgalaikės prognozės galima tikėtis“, – pabrėžia Benediktas Notkus.

Geriausia gyvūnų širdies ligų profilaktika – reguliari sveikatos patikra

Gydytojas atkreipia dėmesį, jog gyvūnų širdies ligos dažniausiai yra paveldimos, todėl užkirsti kelią jų pasireiškimui praktiškai neįmanoma. Tačiau laiku sureagavus į pasireiškiančius požymius, galima suvaldyti jų progresavimą ir užtikrinti gyvūnui kokybišką gyvenimą. Aptikti ankstyvuosius širdies bei kitų ligų požymius padeda ir reguliari profilaktinė patikra, todėl šeimininkai, kuriems rūpi gyvūno sveikata ir gerovė, turėtų nepamiršti jos atlikti kasmet.

„Taip pat norėčiau akcentuoti gyvūnų burnos ertmės priežiūros svarbą. Prasta burnos higiena taip pat gali nulemti širdies sistemos sutrikimus ir tokias ligas, kaip infekcinis endokarditas ir kt. Todėl iš gyvūno burnos pajutus nemalonų kvapą ar ant dantų pastebėjus apnašas, svarbu kreiptis į veterinarijos gydytoją. Gyvūno dantų bei dantenų apžiūra ir, esant poreikiui, atliktas dantų valymas ar suteiktas gydymas, leis užkirsti kelią pavojingų ligų išsivystymui“, – atkreipia dėmesį gydytojas.

Karšti orai gali turėti įtakos gyvūnų kardiologinių problemų paūmėjimui

Vis labiau įsivyraujant vasariškiems orams, veterinarijos klinikų tinklo „DR.VET“ gydytojas kardiologas primena, kad karštis ir tiesioginiai saulės spinduliai gali kelti pavojų ne tik širdies ligomis sergantiems, bet ir sveikiems augintiniams. Tvyrant karščiui iš organizmo išskiriama daugiau skysčių, pakinta kraujotakos, kvėpavimo, nervų ir kitų organų bei sistemų veikla, padidėja dehidratacijos ir šiluminių smūgių rizika. Todėl vyraujant karštiems orams su gyvūnu reikėtų eiti pasivaikščioti anksti ryte, kai oras dar nėra įkaitęs ar vėlai vakare, kuomet jis šiek tiek atvėsta, vengti ilgų pasivaikščiojimų, tiesioginės saulės, nepalikti augintinio prastai vėdinamose uždarose patalpose, automobilyje, o namuose pasirūpinti vėsia vieta, kurioje augintinis galėtų pasislėti nuo saulės ir karsčio.

„Nors šių rekomendacijų reikėtų laikytis visiems gyvūnų šeimininkams, svarbu atminti, kad širdies funkcijos sutrikimų turintys gyvūnai į karštį reaguoja dar jautriau, todėl rūpintis jais reikia itin atidžiai“, – baigdamas pokalbį pabrėžia Benediktas Norkus.

„DR.VET“ tinkle, kuris jungia 10 klinikų trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose, dirba 58 profesionalai, kurie specializuojasi savo srityse (chirurgai, neurologai, ortopedai, dermatologai ir kt. specialistai). „DR.VET“ klientų patogumui Lazdynų gyvūnų ligoninė veikia kasdien, 24 val. per parą, todėl gali suteikti greitąją pagalbą bet kuriuo metu. Ligoninėje įrengta naujausia įranga, įskaitant priemones, reikalingas atlikti laparoskopines procedūras. Dar vienas šios gyvūnų ligoninės privalumas – taikomos pažangios PRP injekcijos, padedančios paspartinti gijimą, mažinti skausmą. „DR.VET“ nuosekliai investuoja į naujoves ir modernizuoja klinikas, kad atlieptų aukštus klientų poreikius. Neseniai atnaujintoje Vilniaus „DR.VET“ Žalgirio klinikoje veikia stacionaras, kuriame specialistai prižiūri gyvūnus prieš arba po operacijų. Šiuolaikiškas požiūris, patyrę ir savo žinias nuolat atnaujinantys „DR.VET“ profesionalai verti jūsų ir jūsų mielų augintinių pasitikėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.