Klaipėdoje dingusią brangią papūgą gaubia paslaptis

Klaipėdoje paskelbta iš zoologijos prekių parduotuvės dingusios papūgos paieška. Įtariama, kad 7 tūkstančius litų kainuojantis paukštis, galintis imituoti įvairius garsus, buvo pagrobtas, rašo „Lietuvos rytas“.

Klaipėdoje dingo brangi papūga.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Klaipėdoje dingo brangi papūga.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2014-02-25 11:09, atnaujinta 2018-02-15 23:17

Pas policijos budėtojus Klaipėdoje šeštadienio pavakarę atvyko susijaudinusi zoologijos prekių tinklo „Kika“ pardavėja.

Ji sakė šeštadienį po pietų pamačiusi atidarytą narvą, kuriame papūgos jau nebebuvo. Kaip paukštis pradingo iš prekybos patalpų, esančių „Banginio“ prekybos centre, nepastebėjo.

Parduotuvės darbuotojai mano, kad brangiai kainuojanti žako veislės papūga galėjo patraukti ilgapirščių dėmesį ir tapti jų grobiu. Nutaikę progą, kai salone buvo daugiau lankytojų, vagišiai galėjo nepastebėti atidaryti narvą ir pagrobti paukštį.

Bet tai tik parduotuvės darbuotojų versija.

Pareiškimą parašiusi „Kikos“ pardavėja R.P., nurodžiusi kad papūga mįslingai pradingo iš narvo, užminė mįslę uostamiesčio policijai.

„Ar papūga pati išskrido iš narvo, ar kokie nors niekdariai atidarė narvą ir ją pagrobė, paaiškės ištyrus įvykio aplinkybes. Bus apklausta ir pareiškėja, ir kitos parduotuvės darbuotojos“, – kalbėjo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla.

Iš prekybos centro „Banginis“ mįslingai dingusios papūgos išorės duomenys policijai žinomi: plunksnos – šviesiai pilkos spalvos. Tik paakiuose ir pilvo srityje jos yra dar šviesesnės arba baltos. Ties akimis odos spalva – balta, juodas snapas.

Uodegos plunksnos – ryškiai raudonos spalvos.

Centrinėje Afrikoje gyvenančios žako veislės papūgos išauga iki 32 centimetrų, sveria iki pusės kilogramo.

Jos labai protingos, puikiai pamėgdžioja išgirstus garsus – žmogaus ištartus žodžius, šuns lojimą, arklio žvengimą, mobiliojo telefono skambučius.

Paukščių augintojai tvirtina, kad gabiausios ir sumaniausios žako veislės papūgos pakartoja maždaug šimtą pavienių žodžių ir septyniasdešimt frazių.

Pajutusios pavojų žako papūgos susijaudina, pradeda blaškytis, skleisti čaižius garsus, kad įspėtų apie grėsmę gentaines.

Šitaip jos elgiasi ir narvuose – kleketuoja pamačiusios įtartinus žmones.

Manoma, kad nusitaikę į papūgą vagys mėgino įgyti jos pasitikėjimą – stebėjo, jaukino, pratino prie savęs, kad grobiamas iš narvo paukštis neklyktų.

Valdemaras bendraudavo ne su visais

Tai ne pirmasis toks incidentas uostamiestyje. Prieš trejus metus iš kitos tų pačių prekių tinklo „Kika“ parduotuvės panašiomis aplinkybėmis dingo 7 tūkst. litų kainuojanti ara.

Ši papūga gyveno dideliame narve už rakinamų stiklinių durų. Pardavėja išgirdo, kaip paukštis suklykė, ir pamatė išbėgančius du maždaug 16-18 metų jaunuolius.

Vienas jų papūgą buvo pasikišęs po pažastimi. Pardavėja bergždžiai bandė vytis vagišius – sprukdami iš nusikaltimo vietos jie paukštį įsikišo ir sportinį krepšį ir nurūko.

Parduotuvės vedėja Jolanta Lavrinionok pasakojo, kad papūga pati pasakydavo savo vardą: „Kai į ją kreipdavomės „Ara“, aiškiai mums ištardavo „Valdemaras“. Paukštis mokėjo pasisveikinti su kitais žmonėmis, mėgdžiodamas pardavėjas mane vadindavo „Efe“.

J.Lavrinionok prisiminė vieną papūgą norėjusią įsigyti klaipėdietę – susižavėjusi paukščiu, žadėjo nupirkti, jeigu išgirstų iš jos bent vieną žodelį. Tačiau Valdemaras, šiai moteriai pasirodžius parduotuvėje, kažkodėl išdidžiai nusigręždavo ir tylėdavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.