Priglausto „pavojingos“ veislės mišrūno konfiskuoti nepavyko

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija (LGTAO) Kauno miesto apylinkės teisme laimėjo bylą dėl neteisėtos baudos šuns šeimininkams, kurie buvo be pagrindo apkaltinti tuo, kad jų augintinis priskiriamas prie pavojingos šunų veislės mišrūno. Teismas išnagrinėjęs LGTAO ir šuns savininkų pateiktą skundą priėmė sprendimą panaikinti šuns savininkams skirtą 200 litų baudą remiantis tuo, kad nagrinėjamoje byloje nėra duomenų neabejotinai patvirtinančių, kad klaidingai vieno asmens įvertintas šuo yra būtent amerikiečių stafordšyro terjero veislės mišrūnas, todėl jis negali būti vadinamas pavojingu šunimi.

Vizualiai nuspręsta, kad šis šuo yra „pavojingos“ veislės – amerikiečių Stafordšyro terjero mišrūnas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vizualiai nuspręsta, kad šis šuo yra „pavojingos“ veislės – amerikiečių Stafordšyro terjero mišrūnas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2014, 2:28 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:45 PM

„Šių metų gegužę Seimas svarstė Žemės ūkio ministerijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pateiktą pataisą, kuria buvo siekiama sudaryti galimybę bet kurį šunį mišrūną, kuriam nėra išduotas kilmės ir veislės patvirtinimo dokumentas ir kuris turi VMVT pripažintų „pavojingų“ šunų veislių standartuose nurodytų išvaizdos požymių, pripažinti pavojingu šunimi. Kartu su visuomenes pagalba mums pavyko įtikinti, kad tokia pataisa yra absurdiška todėl, kad nukentės niekuo dėti draugiški ir jokio pavojaus nekeliantys augintiniai mišrūnai, todėl pataisa buvo atmesta grąžinant iniciatoriams ją tobulinti.

Ši, teisme išnagrinėta byla tik parodė kaip tokia pataisa atrodo realiame gyvenime, t.y. nukenčia gerai išauklėto, draugiško šuns savininkai, kurių augintinio veislę nustatinėja jokios kompetencijos neturintys asmenys, pateikdami tik savo asmeninę nuomonę. Dėl tokių „ekspertų“ asmeninės nuomonės šuns savininkai patyrė daug neigiamų išgyvenimų pergyvendami dėl savo augintinio likimo, nes dėl tokio pareigūno sprendimo augintinis galėjo būti konfiskuotas ir numarintas. Tai tik dar kartą įrodo, kad atsakingos valstybinės įstaigos siekia ne efektyviai spręsti problemas, susijusias su tikrai dėl savo elgsenos, o ne išvaizdos pavojingais šunimis, o kurti dar daugiau problemų, prisidengdami tik populistiniais ir šabloniškais neva „pavojingų“ šunų veislių sąrašais“, – sakė LGTAO direktorė Brigita Kymantaitė.

Šuns savininkai teigė, kad savo augintinį laiko jau 9 metus. Jis, kaip benamis šuniukas, buvo rastas laiptinėje, vos mėnesio amžiaus. Savininkai juo tinkamai rūpinosi, užregistravo savivaldybėje, kur veterinarijos gydytoja įrašė, kad šuo tiesiog mišrūnas, suženklino, mokėjo savivaldybės nustatytą vietinę rinkliavą už šuns laikymą daugiabučiame name. Nors gyvūnas aplinkiniams buvo draugiškas, nekėlė niekam pavojaus, laikydamiesi savivaldybės nustatytos tvarkos visuomet vedžiojo su pavadėliu ir antsnukiu. Tačiau  vedžiojant augintinį priėję pareigūnai pasakė, kad tai yra "pavojingos" veislės šuo, paskyrė baudą ir liepė šunį „apgyvendinti“ ir priregistruoti kur nors "nuosavame name", nes pagal dabar galiojantį įstatymą „pavojingos“ veislės mišrūnas nebegali gyventi daugiabučiame name dėl savo išorinės išvaizdos "pavojingumo". Kitu atveju šuo bus konfiskuojamas.

Šuns savininkai, padedami LGTAO kreipėsi į teismą. Iš byloje esančių rašytinių įrodymų ir liudytojų parodymu matyti, kad policijos pareigūnai vykusio reido metu skyrė baudą šuns savininkui atsižvelgę į VšĮ „Gyvūnų registravimo centro“ direktorės pasakymą vizualiai apžiūrėjus šunį, kad šuo yra „pavojingos“ veislės – amerikiečių Stafordšyro terjero mišrūnas. Teisme apklausta šios įstaigos direktorė, neturinti jokio kinologinio išsilavinimo, nurodė, kad apžiūrėjusį šunį vizualiai ji įvardijo šuns veislę pagal savo asmeninę nuomonę, o tiksliai nustatyti kokios veislės mišrūnas yra šuo galima tik atlikus genetinius tyrimus.

Iš VšĮ „Gyvūnų registravo centro“ šuns registracijos protokolo matyti, kad šuo šiame centre buvo užregistruotas 2006 metais. Protokole esančiuose veterinarijos gydytojo atliktuose įrašuose šuns veislė nurodoma – mišrūnas. Tačiau pagal teisme gautą 2014-05-14 Lietuvos Kinologų draugijos pažymą matyti, kad šunį įvertinę šunų parodų teisėjais dirbantys ekspertai nustatė, kad šuo turi vokiečio bokserio, Labradoro retriverio bruožų, tačiau teigti, kad tai yra kurios nors iš šių veislių šuo ar mišrūnas galima būtų tik jei šuo turi atitinkamos kilmės liudijimą arba atlikus genetinius tyrimus. Šis šuo ekspertų teigimu laikytinas neveisliniu mišrūnu.

Pavasarį Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija (LGTAO) kartu su Lietuvos kinologų draugija atliko tyrimą, kuris parodė, kad kas antras šuo mišrūnas turi VMVT nustatytoms „pavojingoms“ šuns veislėms būdingų išorinių požymių. Nuo vasario pabaigos Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija kvietė šunų savininkus, daugiabučiuose namuose laikančius augintinius – mišrūnus, siųsti savo augintinio nuotraukas ir sužinoti ar jų augintinis galėtų būti priskirtas prie Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įvardintos „pavojingos“ šuns veislės mišrūno.

Lietuvos kinologų draugijos atstovai, tarptautiniai šunų parodų teisėjai įvertinę pirmąsias šunų savininkų atsiųstas 32 nuotraukas nustatė, kad net pusė jų (16) turi pavojingai šuns veislei būdingų išorinės išvaizdos standarto požymių. Tačiau ekspertų teigimu vertinant visus 32 šunis mišrūnus gyvai, o ne pagal foto nuotraukas, šunų, turinčių tokių veislių standarto požymių savo išvaizdoje, skaičius galėtų siekti net 90 proc. visų šunų. Jei Seimas būtų priėmęs Žemės ūkio ministerijos ir VMVT siūlytą įstatymo pataisą, savininkai su tokiais augintiniais turėtų išsikraustyti iš daugiabučio arba augintiniai būtų konfiskuojami ir nužudomi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.