Kauniečiai beglobėms katėms kuria net išskirtinius namus

Socialiai remtinais kauniečiais besirūpinančios specialistės turi išskirtinę globotinę – katę Žučką. Benamė rado namus šios įstaigos pastato kieme. Katėmis rūpinasi ir daugiau kauniečių.

A.Martinaičio dailės mokyklos kieme įrengti meniški namai beglobėms katėms.
A.Martinaičio dailės mokyklos kieme įrengti meniški namai beglobėms katėms.
Kovo 11-osios gatvėje prie vieno daugiabučio pastatytas būstas keturkojėms, tačiau ne visi gyventojai tuo patenkinti. Aplink būdą sukasi visas pulkas kačių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kovo 11-osios gatvėje prie vieno daugiabučio pastatytas būstas keturkojėms, tačiau ne visi gyventojai tuo patenkinti. Aplink būdą sukasi visas pulkas kačių.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Martinaičio dailės mokyklos kolektyvas pakabino kačių šėrimo taisykles.
A.Martinaičio dailės mokyklos kolektyvas pakabino kačių šėrimo taisykles.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-07-09 14:44, atnaujinta 2017-05-19 09:37

Jautresnės sielos kauniečiai linkę rūpintis beglobiais gyvūnais. Ypač meilės sulaukia kiemuose gyvenančios benamės katės. Joms statomi nameliai, o ėdesio niekada nestinga.

Vieni beglobėmis katėmis besirūpinantys žmonės laikosi taisyklių, ir benamės katės aplinkinių nepiktina.

Kiti geros širdies gyventojai kates tik šeria, tačiau jų nesterelizuoja ir neskiepija. Tokių gyvūnų kaimynystė patinka ne visiems.

Specialistai informavo, kad benames kates šerti ir jomis rūpintis galima, tačiau reikia laikytis tam tikrų nurodymų.

Globėjos – išskirtinės

Kauno savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus darbuotojos rūpinasi ne tik socialiai remtinais kauniečiais. Jos savo širdies šilumą atiduoda ir vienai katei.

Nemuno gatvėje esančiame Socialinių paslaugų skyriaus pastato kieme jau 8 metus gyvena katė Žučka.

Šio skyriaus vedėjos pavaduotoja Jūratė Putniene pasakojo, kad katė atklydo į kiemą ir čia liko. Darbuotojos ją pamilo ir ėmė gyvūnu rūpintis.

„Katė yra paženklinta, paskiepyta, sterelizuota. Katėms skirtą sausą ėdalą perkame pačios. Įpilame ir vandens. Jei artėja ilgesnis savaitgalis ar šventinės dienos, kas nors iš mūsų ir tada užsuka į kiemą, katę pašeria“, – pasakojo J.Putnienė.

Katė turi ir saugią pastogę – tvirtai suręstą būdą. Ją sukalė Kauno neįgalaus jaunimo užimtumo centro lankytojai.

„Būdos landa buvo per maža, todėl pačios ją padidinome“, – pasakojo Socialinių paslaugų skyriaus darbuotoja.

Patys sukūrė dailius namus

Senamiestyje, M.Daukšos gatvėje, esančios A.Martinaičio dailės mokyklos kolektyvas taip pat neabejingas benamėms keturkojėms. Mokyklos kieme stovi dažais išmarginti trikampiai nameliai su apvaliomis angomis.

Mokyklos darbuotoja Jurgita Delonaitė-Meškienė pasakojo, kad į kiemą užklysdavo benamių kačių. Todėl kolektyvas nusprendė, kad joms reikia tvarkingų namų.

„Pasitarę su gyvūnų globos specialistais, kurie buvo sugaudę čia užklystančias benames, jas kastravo, skiepijo, ženklino, sukūrėme gyvūnams namus“, – pasakojo J.Delonaitė-Meškienė.

Būdos gyventojai nenori

Ne vienus metus būda katėms stovi ir prie Kovo 11-osios gatvės 3-iuoju numeriu pažymėto daugiabučio. Ji pastatyta prie laiptinės, kuria gyventojai nesinaudoja, lauko durų.

Šalia būdos ir jos viduje pridėta įvairaus ne tik sauso kačių ėdalo, bet ir dešros.

Aplink būdą sukasi visas pulkas įvairiausių spalvų kačių.

Tačiau namo gyventojai nepatenkinti tokia kaimynyste. Daugiabutyje gyvenanti Adelė Ramanauskienė pasakojo, kad būdą kone prieš 5 metus pastatė viena ne šiame name gyvenanti moteris.

„Kiekvieną rytą ji iš kažkur ateina, šeria kates. Tačiau mums tai nepatinka. Katės po langais nuolat kniaukia, pešasi. Neretai atsiveda kačiukų. Šie kažkur dingsta ar nugaišta. Baisi netvarka, tačiau išmesti būdos nesiryžtame. Gyvūnėlių vis tiek gaila“, – sakė moteris.

Nukerpa trečdalį vienos ausies kaušelio

Andrius Ivanauskas

Veterinarijos gydytojas

„Kaune galioja benamių kačių populiacijos mažinimo taisyklės. Gyventojai, norintys šerti ir rūpintis benamėmis katėmis, turi gauti seniūnijos leidimą.

Seniūnas turi nurodyti vietą, kurioje katės gali būti šeriamos. Paprastai tam parenkama nuošalesnė vieta, kur mažiau žmonių ir nėra eismo. Asmuo, norintis šerti beglobes kates, turi rūpintis šėrimo vietos tvarka.

Tokios katės turi būt sugaudytos, sterelizuotos, paskiepytos ir paleistos toje vietoje, iš kur buvo paimtos.

Veterinarijos gydytojai tokioms beglobėms katėms nukerpa trečdalį vienos ausies kaušelio. Tai ženklas žmonėms, kad katės yra sveikos ir nesidaugins. Tokias kates gaudyti galima tik tada, kai jos suserga, ir skriausti jų, žinoma, negalima.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.