Kaunietės pravėrė namų duris – ten labai retos miaukiančios garbanės

Pavasarį panorote turėti mielą namų draugą? Tokiomis švelniomis, linksmomis ir dažnai įnoringomis bičiulėmis gali tapti katės. Kaip išsirinkti gyvūną? Pirkti veislinę katę, o gal priglausti benamę?

Ieškote draugo? Rinkitės murklį.<br>Lrytas.lt koliažas
Ieškote draugo? Rinkitės murklį.<br>Lrytas.lt koliažas
Veterinarijos gydytoja Morgana Laura Fiorini visada kruopščiai apžiūri gyvūnų prieglaudon patekusias kates.
Veterinarijos gydytoja Morgana Laura Fiorini visada kruopščiai apžiūri gyvūnų prieglaudon patekusias kates.
Gyvūnų prieglaudose naujų šeimininkų laukia murkliai.
Gyvūnų prieglaudose naujų šeimininkų laukia murkliai.
Selkirkreksų katės įdomios dėl savo garbanoto kailio.
Selkirkreksų katės įdomios dėl savo garbanoto kailio.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 28, 2019, 8:33 AM

Kačių mylėtojai sako pastebėję, kad kauniečiai ištikimi kelioms murklių veislėms. Tačiau netrūksta žmonių, auginančių labai retas miaukiančias garbanes.

Felinologė ir veterinarijos gydytoja Jurgita Gustaitienė atskleidė, kurios kačių veislės yra madingiausios. Ji papasakojo, kaip elgtis, jeigu vis dėlto naujus namus nusprendėte suteikti benamiam gyvūnui.

Apie ypatingas savo augintines, kurių Lietuvoje dar labai mažai, papasakojo kaunietė Lina Deimantavičienė. Jos namuose katės, garbanotu kailiu primenančios aveles, apsigyveno dėl laimingo atsitiktinumo.

Už naują draugę kauniečiams gali tekti pakloti ir simbolinę sumą, ir net per 1 tūkst. eurų. Perskaitę jaudinantį skelbimą, keturkoję galite gauti dovanų.

Kailis – lyg avelių

Kates mylinti kaunietė L.Deimantavičienė ne vienus metus augino paprastą naminę katę. Ją už simbolinį tuomet dar 1 litą įsigijo turguje. Kai augintinė iškeliavo į amžinuosius medžioklės plotus, namuose liko tuštuma.

„Kartą lankiausi prekybos centre. Tądien ten vyko ir kačių paroda, į ją užsukau atsitiktinai. Į namus jau grįžome su nauja drauge – selkirkreksų veislės kate Nimfėja“, – pasakojo L.Deimantavičienė.

Ją sužavėjo neįprasta katės išvaizda ir pasakojimas apie šios veislės kačių charakterį bei savybes.

Selkirkreksų katės buvo išveistos JAV ir dabar ten bei Kanadoje yra labai populiarios. Lietuvoje ir aplinkinėse šalyse jų yra tik po kelias. Kaunietė šiuo metu laiko dvi šios veislės kates. Nimfėjai buvo liūdna, todėl moteris įsigijo jauniklį Marką.

„Pirmiausia šios katės įdomios dėl savo kailio, kuris atrodo lyg tikra vilna. Iš jos galima megzti kojines ar kitus šiltus daiktus“, – pasakojo kaunietė.

Garbanės mėgsta keliauti

Selkirkreksų katės būna trumpaplaukės ir ilgaplaukės. Kaunietės augintinės turi ilgo plauko kailį, bet net ir jas užtenka šukuoti tik kartą per dvi savaites, maudyti – kartą per mėnesį.

Įdomus yra ir garbanių charakteris. Jos, kitaip nei kitos gentainės, prisiriša ne prie namų, o prie žmonių. Todėl su jomis galima keliauti, katės mielai rieda automobiliu tyliai sėdėdamos savo narvuose.

Kaunietė augina rusvą ir pilkšvą kates, bet jų atspalvių gali būti 12.

Veislinės katės, kaip ir kitos kilmingos pūkuotukės, jeigu jas ketinama veisti, dalyvauti parodose, siekti titulų, kainuoja nuo 1 tūkst. eurų. Jeigu katės gyvens namuose, perkant iš sąžiningų veisėjų jos gali kainuoti nuo 400 eurų.

Populiarėja sidabro spalva

O kokios Kaune populiariausios ir madingiausios kačių veislės?

Felinologė J.Gustaitienė pasakojo, kad jau apie 10 metų populiarumu varžosi Meino meškėnai ir britų trumpaplaukės katės. Vienu metu madingesnės vienos, paskui persvara tampa kitų pusėje, bet abi veislės nepraranda populiarumo.

„Meino meškėnai žavi dydžiu ir išvaizda. Tai didžiausios naminės katės pasaulyje. Britų trumpaplaukės mielos savo išvaizda ir ramiu būdu“, – sakė J.Gustaitienė.

Ne vienus metus britų trumpaplaukės buvo vertinamos ir dėl melsvo kailio atspalvio. Naujovė – populiarėja šios veislės sidabrinį atspalvį turinčios murklės.

Felinologė taip pat sakė, kad jei katę norima įsigyti veisti, veislinių pūkuotukių kainos paprastai būna nuo 1 tūkst., jeigu auginti namuose – kelis šimtai eurų.

Iš prieglaudos – į Suomiją

Puikias bičiules nebūtina pirkti brangiai. Apsilankius gyvūnų prieglaudose ir sumokėjus 20 eurų galima į namus parsivežti ne ką prastesnę augintinę.

„Neseniai iš mūsų prieglaudos viena paprasta katė Lili iškeliavo į Suomiją. Ji net tapo čempione savo kategorijoje“, – pasakojo J.Gustaitienė.

Gyvūnų prieglaudose būna ne tik beveislių, bet ir kilmingų kačių, kurių šeimininkai dėl įvairių priežasčių auginti negali. Prieglaudose katės būna paskiepytos, gavusios reikiamų vaistų, pažymėtos, todėl lieka jas tik vežtis namo.

Ką daryti, jeigu išvydus benamę katę gatvėje apima nenumaldomas noras ją priglausti?

J.Gustaitienė sakė, kad su gyvūnu iš karto būtina apsilankyti pas veterinarijos gydytojus. Jeigu tokios galimybės tą dieną nėra, katę reikėtų namuose palaikyti uždarytą narvelyje arba kokiame nors konteineryje iki tol, kol augintinę apžiūrės gydytojas. Kitaip galima užsikrėsti įvairiomis ligomis.

Skelbimuose – jaudinančios istorijos

Naują draugą galima rasti ir paskaičius skelbimus internete. Per juos katės ir parduodamos, ir dovanojamos.

Štai viename skelbime jaudinanti britų trumpaplaukio Tomo istorija: „Sveiki, aš esu Tomas, man 9 mėn. Gyvenu šeimoje, kur yra vaikų, ir deja, mano mažiausiajam draugui nustatyta alergija mano kailiukui. Aš esu draugiškas, puikiai sutariu su kitais gyvūnais, gamtinius reikalus atlieku į dėžutę, ėdu sausą ir šlapią maistą. I naujus namus keliausiu su visu savo turtu – kraiko dėžute, draskykle. Norinčius su manimi susipažinti ir toliau leisti savo gyvenimą kartu, prašome susisiekti su mano šeimininke. Iki malonaus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.