Kada geriau įsigyti šunį: prieš ar jau gimus vaikui? Atsako dresuotoja Grėtė Krutovienė

Nemažai šeimos pagausėjimą planuojančių žmonių savo kantrybę bei rūpestingumą pirmiausia yra linkę išbandyti įsigydami augintinį. Vis dėlto, jau gimus vaikui, augintinių šeimininkai neretai skundžiasi nebesusitvarkantys su savo keturkojais. Kas dėl to kaltas?

Jeigu turite šunį ir planuojate vaikus, paruoškite juos, pratinkite prie vaikų garsų.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Jeigu turite šunį ir planuojate vaikus, paruoškite juos, pratinkite prie vaikų garsų.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2021, 11:03 AM

Šunų akademijos „WonderDog“ įkūrėja bei dresuotoja Grėtė Krutovienė sako, kad šuns elgesį ir jo santykį su šeimos nariais gimus vaikui lemia šeimininko veiksmai, individualaus šuns reakcija.

„Viskas priklauso nuo aplinkybių: kaip šeimininkas sugebės šunį paruošti vaiko gimimui, jį, auklėti, kaip į pokyčius šeimoje reaguos pats šuo. Pažįstu daug šeimų, kurios pirma įsigijo šunį ir tuomet susilaukė vaiko. Jų šeimoje viskas yra gerai, visi laimingi. Bet yra tekę sutikti ir tokių, kurie gimus vaikui su šunimi tiesiog nebegalėjo susitvarkyti.

Jeigu turite šunį ir planuojate vaikus, paruoškite juos, pratinkite prie vaikų garsų. Jeigu turite vaiką ir planuojate šunį, dėmesį reikėtų atkreipti į vaiko amžių. Kai abu – vaikas ir šuo – yra maži, šuo gali nesuprasti, kad jo žaidimų draugas yra dar kūdikėlis. Jeigu vaikas yra paaugęs, 3-5 metų, tarpusavio elgesio lengvai galima mokyti tiek, vaiką, tiek ir šuniuką. Tiesa, jie bendrauti turėtų su tėvų priežiūra, nes gali būti visko“, – pasakojo ji.

Vis dėlto, dresiruotoja mano, kad tiems, kas šunų auginime nusimano ne daug, paprasčiau šunį yra įsigyti jau sulaukus šeimos pagausėjimo.

„Viskas yra individualu, bet dažniausiai įsigyti šunį paprasčiau būna tuomet, kai vaikas yra jau gimęs, tai ypatingai aktualu tiems, kurie dar nenusimano šunų auginime. Na, o jeigu su šunimi užsiimti žmogus geba gerai, įsigyti augintinį prieš vaiko gimimą jis gali be baimės“, – teigė G.Krutovienė.

Beje, tinkamai elgtis su kūdikiais keturkojus moteris moko ir savo šunų akademijoje.

„Tam pasitelkiame kūdikio lėlę. Keturkojus mokome pratintis prie kūdikio, vaiko skleidžiamų garsų . Taip pat šunis dresuojame, kad jie tinkamai, ramiai elgtųsi, kai vaikelis yra vystomas, nešiojamas“, – aiškino ji.

Atsakomybė krenta ant šeimininko pečių

Draudimo bendrovės „If“ privataus turto draudimo produkto vadovas Tomas Sinkevičius pastebi, kad vaikus auginančios šeimos dažniau renkasi Auksaspalvių retriverių, Labradorų, anglų ir prancūzų buldogų, biglių veisles. Visgi, vienos šunų veislės specialistas neišskiria ir priduria, kad tokie pat puikūs kompanijonai gali būti neveisliniai šunys.

„Kiekvieno šuns charakteris yra išties skirtingas. Visgi, tiems, kas turi vaikučių ar planuoja šeimos pagausėjimą rekomenduojama rinktis kantrybe, draugiškumu pasižyminčias bei žaismingas šunų veisles“, – tikino jis.

T.Sinkevičius sutiko su G.Krutovienės nuomone, jog atsakomybė dėl augintinio elgesio šeimoje krinta ant šeimininko pečių.

„If“ atstovas pridūrė, kad keturkojų augintojai turėtų rūpintis ne tik savo keturkojų auklėjimu, bet ir jų sveikata, būti pasiruošę suteikti jiems geriausią gydymą ir, prireikus, kompensuoti kitiems padarytą žalą.

„Pastebime, jog šeimininkai savo keturkojus apdraudžia vis dažniau. Bendrovės statistika rodo, kad išlaidos, skirtos įvairiems keturkojų apsinuodijimams, ūmioms skrandžio bei onkologinėms ligoms gydyti vidutiniškai siekia apie 400 eurų. Tuo metu, kojų traumų, lūžių gydymas yra brangesnis – gali siekti ir 700 eurų.

Įsigijus „If“ augintinio draudimą, išlaidų atlyginimas vienam gydymui gali siekti nuo 400 eurų iki 1000 eurų arba nuo 2 tūkst. 500 eurų iki net 10 tūkst. eurų per metus.

Be to, „If“ draudimas šunų ir kačių šeimininkams kompensuoja net tik jų gydymą. Pasirinkus specifinius draudimo variantus galite gauti kompensaciją, jei augintinio netektumėte arba išmoką, jei šis pridarytų žalos kitiems“, – sakė T.Sinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.