Apie kokius pavojus perspėja katės oda ir kailis?

Padidėjęs katės plaukų slinkimas, šiurkštus ir blizgesį praradęs kailis, bėrimais nusėta oda ar byrančios pleiskanos perspėja apie pavojingas ar net mirtinas ligas. Tačiau neretai keturkojų augintojai gali ir nesureikšminti šios, rodos, savaime praeinančios bėdos. Deja, erzinantis niežėjimas ir iš pažiūros „nekaltas“ kailio slinkimas katinėlį gali priversti nusidraskyti save iki sunkiai užgyjančių žaizdų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2013, 5:17 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:50 AM

Kaip teigia specialistai, odos problemos dažniausiai atsiranda dėl dviejų priežasčių – nesubalansuoto maisto bei parazitų. Žmonių maisto atliekomis šeriamas katinėlis liks neaprūpintas visomis sveikatai palaikyti būtinomis medžiagomis. Tai ilgainiui gali atsiliepti augintinio sveikatai. Pasak veterinarijos gydyklos „Veta“ gydytojo Dariaus Jazgevičiaus, katės gali ėsti specializuotą sausą ar šlapią pašarą bei įprastą, natūralų maistą, kurį valgome ir mes, žmonės.

„Alergijos itin dažnai pasitaiko dėl netinkamų sudėtinių pašaro dalių ar alergenų, esančių nesubalansuotame maiste. Neretai tai būna pieno, vištienos, jautienos ar žuvies produktai“, – sakė veterinarijos gydytojas.

Anot specialisto, alergijos požymius galima pastebėti, kai parausta katės oda, ji pradeda intensyviai save prausti ar net kasyti iki kruvinų žaizdų. Keičiant katės maitinimosi racioną, verta atidžiau stebėti jos elgseną, patikrinti odos būklę. Pastebėjus paraudimus ar bėrimą, nedelsiant keisti pašarą ir kreiptis į veterinarijos gydytoją.

„Nustačius alergeną galima išvengti didesnių problemų. Atlikus sudėtingą tyrimą, alergiškoms katėms nustatomos tam tikros dietos, kurių laikantis katės nebekankina alergijos“, – tikino D. Jazgevičius.

Kita alergijų ir bėrimų priežastis – odos parazitai. Anot veterinarijos gydytojo, dažniausiai kates puola blusos bei niežinės erkutės, sukeliančios itin labai nemalonią ligą – notoedrozę. „Katei užsikrėtus šiais parazitai atsiranda erzinantis odos sudirginimas“, – tikino veterinaras. Parazitinio dirginimo metu katė gali nusidraskyti odą bei kailį.

Deja, notoedrozė pavojinga ir žmonėms. Šios lėtinės ligos požymiai – odos niežėjimas, uždegimas, sustorėjimas bei iškritę plaukai.

Niežų erkės dažniausiai pažeidžia gyvūno galvos odą. Erkės parazituoja odoje apie dvi savaites, vėliau iškrenta plaukai, susidaro pūliniai.

Beje, gydymas nuo parazitų nėra sudėtingas – tam naudojami veterinariniai preparatai prieš ektoparazitus.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai katės oda parausta ar ima pleiskanoti dėl per sauso oro namuose. „Šaltuoju metų laiku, kuomet įjungiamas šildymas, keturkojų augintojai turėtų pasirūpinti oro drėkinimu namuose – taip neleisite katės odai išsausėti, apsaugosite nuo kasymosi“, – sakė D. Jazgevičius.

Odos išsausėjimas bei kailio slinkimas gali pasireikšti ir dėl nesubalansuotos mitybos bei vitaminų trūkumo.

Kailio slinkimas iki nuplikimo gali reikšti ir pavojingą žmonių sveikatai odos grybelį. Tai odos liga, kuria serga tiek šunys, tiek katės, tiek ir žmonės. Šios ligos sukėlėjai dermatofitai yra labai atsparūs aplinkos poveikiui. Jų sporos gali susargdinti užkrėstoje aplinkoje atsidūrusį gyvūną praėjus mėnesiams ar net metams – jos daugumoje sąlygų išlieka gyvybingos 18 ir daugiau mėnesių.

Infekcija ir klinikiniai požymiai žymiai dažniau pasireiškia katėms nei šunims. Persų, kaip ir apskritai visos ilgaplaukės katės yra santykinai didelės rizikos grupėje. 

Sergančio gyvūnų požymis – apskritimo formos plotas, iš kurio išslenka plaukai ir jis pleiskanoja. Dažniausiai paveikiamas snukis, ausys, pėdos ir uodega. Katę gali kamuoti ir vėmimas, vidurių užkietėjimas, kailio gumulai, padidėjęs noras švarintis ir šėrimasis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.