Šešios lemtingos priežiūros klaidos: kodėl kates pykina?

Kačių mylėtojai pripažins: kol gyvūnas sveikas, auginti jį - vienas malonumas. Tačiau netinkama priežiūra gali sukelti problemų tiek katei, tiek šeimininkui. Vienas iš dažniausiai pasitaikančių sveikatos sutrikimų katei – vėmimas.

Vienas iš dažniausiai pasitaikančių sveikatos sutrikimų katei – vėmimas.<br>123rf
Vienas iš dažniausiai pasitaikančių sveikatos sutrikimų katei – vėmimas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 6, 2013, 6:15 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:16 AM

Greitas ėdimas Nuo katės charakterio priklauso ir tai, kaip greitai ji ės savo pašarą. Kai kurios katės maistą ėda iš dubenėlio lyg vakuuminis siurblys. Greičiausiai jos taip elgiasi šventai įsitikinusios, kad tai paskutinis kartas, kai jos ėda. Tuomet maitinasi ne tik greitai, bet ir daug. Tam, kad katė maistą ėstų lėčiau, patartina sutrinti konservuotą maistą į tyrelę. Pertrintą maistą katė ės lėčiau, sunkiau sugriebs dantimis ir negalės ryti didelių gabalų. Taip pat galima naudoti dubenėlį su specialiu išgaubimu viduryje. Taip katei bus sunkiau pasiekti maistą ir ji ės kur kas ilgiau. Sausą pašarą galima apipilti vos šiltu vandeniu ir palaukti, kol suminkštės.

Naujas maistas

Jei nutarėte pakeisti katės mitybos įpročius ir racioną, yra nemaža tikimybė, kad katės organizmas netoleruos naujo pašaro - skrandis nevirškins kai kurių naujo pašaro sudedamųjų dalių. Taip pat rizikinga kardinaliai keisti šėrimo principą, pavyzdžiui, sausą pašarą pakeisti konservuotu. Pastarasis gali būti kur kas riebesnis ir maistingesnis negu sausas. Jei katės skrandis vis tik negaluoja, pabandykite sugrįžti prie įprasto sauso ar konservuoto pašaro ir stebėkite, ar vėmimas liausis.

Kambarinės gėlės Jei namuose laikote gėles ir auginate katę, kyla grėsmė ne tik prarasti gėlyną, bet ir keturkojį. Neretai katėms atsiranda poreikis išsivalyti skrandį. Katėms atrodo, kad tam tinkamiausia priemonė - jūsų kambarinės gėlės. Kad išvengtumėte didesnių problemų ar netgi pavojaus, jog katė nugaiš, būtina įsitikinti, ar namie laikomos kambarinės gėlės yra netoksiškos. Nenorėdami rizikuoti augintinių sveikata, katei prieinamoje vietoje padėkite paprastos ir netoksiškos žolės vazonėlyje. Katės mieliau rinksis paprastą žolę, negu kambarines gėles.

Parazitai Vėmimą gali sukelti parazitai. Jei katės vėmaluose ar išmatose pastebėjote kirmėlių, kuo skubiau pristatykite savo augintinį pas veterinarijos gydytoją, kuris rekomenduos vaistų nuo kirmėlių ir parazitų. Pastebėję parazitus – nedelskite. Katės organizme gyvenančios kirmėlės pavojingos ir žmogaus sveikatai.

Nesuvirškinami objektai skrandyje Kai kurios katės žaisdamos tyčia ar netyčia gali suėsti plastiko, popieriaus, audinio ir kitų neėdamų produktų gabalėlių. Katės gali praryti bet ką, kas papuola į jų nasrus. Jei pastebėjote, kad katė prarijo nevalgomą daiktą, nedelsdami kreipkitės į veterinarijos gydytoją – plastiko, stiklo, metalo gabalėlis ar kitas nevirškinamas daiktas gali pražudyti jūsų katę.

Parengė Šarūnas Meškys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.