Jūsų augintinis neleidžia liesti ausų? Tuomet turite tai žinoti!

Kai kurios šunų veislės turi polinkį ausų uždegimams. Tai vokiečių aviganiai, Labradoro retriveriai, šarpėjų veislės šunys.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vet. gyd. Arvydas Galminas

Oct 29, 2014, 3:45 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 6:22 AM

Kai kurios šunų veislės turi polinkį ausų uždegimams. Tai vokiečių aviganiai, Labradoro retriveriai, šarpėjų veislės šunys.

Nors išorinės ausies uždegimas - tai bendras ligos pavadinimas, jį sukeliančių priežasčių yra daug. Tai gali būti parazitai, bakterijos, grybeliai, svetimkūniai, alergijos, augliai, hormoninės problemos ir kt.

Požymiai ir simptomai

Gyvūnai paprastai stipriau ar mažiau kaso ausis, purto galvą, ausies oda yra paraudusi, dažnai būna gausiai užteršta išskyromis, ausies kanalas sutinęs. Gali sklisti blogas kvapas iš ausų.

Simptomai gali būti visi stipriai išreikšti iš karto arba progresuos palaipsniui. Kadangi susirgimas skausmingas – gyvūnas neleidžia glostyti ausų. Jei ausies kanalas užkimštas uždegiminių išskyrų – gali prasčiau girdėti, nereaguoti į komandas.

Diagnozė

Kadangi uždegimo priežasčių yra daug, būtina, kad veterinaras gyvūną apžiūrėtų. Paprastai atliekamas otoskopinis tyrimas ir ausų išskyrų tyrimas mikroskopo pagalba.

Otoskopinis tyrimas – tai specialaus prietaiso pagalba atliekama ausies kanalo ir būgnelio apžiūra. Veterinarijos gydytojas tyrimo metu įsitikina, ar ausies kanale nėra kažko neįprasto, ar jis nesusiaurėjęs, ar nėra svetimkūnių, auglių, ar nėra pažeistas ausies būgnelis.

Po otoskopinio tyrimo paprastai imamas mėginys iš ausies, kuris leidžia nustatyti ausies uždegimo priežastį – ausų erkes, bakterijas, grybelius.

Gydymas

Nustačius išorinės ausies uždegimo priežastį, svarbu nedelsiant pradėti gydymą. Ausys yra išplaunamos ir skiriami vaistai. Dažnai tai būna lašai į ausis, kurie lašinami septynias dienas 2 kartus per parą.

Po gydymo kurso,veterinaras pakartotinai apžiūri ir jei reikia pratęsia gydymą arba jį koreguoja.

Profilaktika

Ausų ligų išvengsite arba stipriai sumažinsite jų uždegimo tikimybę, jei reguliariai valysite ausis naudodami specialius ausų valiklius. Juos paprastai taip pat paskiria veterinarijos gydytojas, kuris paaiškins ir parodys, kaip teisingai tai daryti.

Veterinarijos klinika „Antigenas“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.