M.Schumacherio gydytojas vienintelis žino, kas vyksta jo galvoje

Niekas šiuo metu geriau nežino, kas vyksta Michaelio Schumacherio galvoje, kaip Jeanas Francois Payenas. Tai tas anesteziologas, kuris garsiajam „Formulės 1“ lenktynininkui sukėlė dirbtinę komą. Kolegos vertina jį kaip malonų komandos žmogų. Tačiau net ir jam nuolatinės ilgai trunkančios spaudos konferencijos paliko gilų antspaudą. J.F.Payenas nesiskutęs,  jo lūpų  kampučiai nusvirę, todėl jis atrodo niūrus, išsekęs ir pavargęs. Bet toks įspūdis yra klaidingas, rašo sueddeutsche.de.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 14, 2014, 5:46 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:20 PM

56 metų anesteziologas, Grenoblio universitetinės klinikos Neurochirurginio intensyviosios terapijos skyriaus vadovas šiuo metu yra pagrindinis medikas, besirūpinantis nelaiminguoju lenktynininku. Neseniai jis suteikė pasauliui šiokių tokių vilčių. Nors M.Schumacherio gyvybei ir toliau gresia pavojus, bet jo būklė, pasak J.F.Payeno, „šiek tiek pagerėjo“ ir yra „stabili“.

Šis intensyviosios terapijos specialistas, sukėlęs M.Schumacheriui dirbtinę komą, po kompiuterinės tomografijos nusprendė, ligoniui iš kairiojo smegenų pusrutulio galima pašalinti hematomą. Operavo kiti gydytojai – J.F.Payenas nėra chirurgas.

Vyras, kūno sudėjimu primenantis maratono bėgiką, vertinamas kolegų, o studentų beveik garbinamas. Jis mielai bendraujantis, komandos žmogus. Tai, kad, kalbėdamas su žurnalistais, jis atrodo toks užsisklendęs, kolegos aiškina taip: „Profesorius visas atsidavęs medicinai. Tas šurmulys, žiniasklaidos spaudimas – visa tai jam atgrasu!“

Šansai didėja kasdien

Dideliam penktajame Grenoblio klinikos  aukšte įsikūrusiam skyriui J.F.Payenas vadovauja dvejus metus. Tačiau dirba čia jau seniai. J.F.Payenas buvo vienas iš tų variklių, kurie padėjo „nuo nulio“ suorganizuoti intensyviosios medicininės pagalbos teikimą.

Kasmet Grenoblio klinika priima tūkstančius pacientų, kurių gyvybei gresia pavojus. Kas ketvirtas jų – susižalojęs kalnuose. Vasarą tai būna alpinistai ir parasparnininkai, o žiemą – slidininkai. 2009 m. 13 proc. šių pacientų po traumų mirė. Vilties M.Schumacheriui yra – 9 iš 10 aukų mirdavo dar gabenant į ligoninę ar per 48 valandas po traumos. Tad vien statistiškai M.Schumacherio šansai didėja kasdien.

Tai šio skubios pagalbos tinklo nuopelnas. Praėjus vos pusantros valandos po nelaimės M.Schumacheris sraigtasparniu buvo atskraidintas į Grenoblį. Nuo tada J.F.Payenas jaučiasi lyg po didinamuoju stiklu. Jis atsisako teikti bet kokias prognozes, remdamasis nemalonia patirtimi: „Intensyviojoje medicinoje viskas gali greitai pasikeisti – tiek į gera, tiek į bloga.“

Baigiantis vienai  spaudos konferencijų, išvargęs M.Schumacherio gydytojas nesugebėjo nuslėpti savo susierzinimo ir drėbė žurnalistams: „Mes rūpinamės kiekvienu pacientu lygiai taip pat, kaip Michaeliu Schumacheriu. Vienintelis skirtumas esate jūs!“

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.