M.Schumacherio laukiantys testai – nuo skausmo iki „labas“

Kol sporto pasaulis laukia naujų žinių apie Michaelio Schumacherio prikėlimą iš komos, specialistai jau vardina darbus, kurių imsis medikai, kai tik „Formulės 1” legenda pabus. Ketvirtadienį M.Schumacherio vadybininkė Sabine Kehm paskelbė, kad medikai ryžosi budinti sportininką iš komos būsenos, kuri buvo dirbtinai sukelta praėjusį mėnesį, kai lenktynininkas patyrė smegenų traumą.

Ekspertai pabrėžia, kad praeis mėnesiai, kol paaiškės tikroji M.Schumacherio situacija.<br>AP archyvo nuotr.
Ekspertai pabrėžia, kad praeis mėnesiai, kol paaiškės tikroji M.Schumacherio situacija.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 31, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:47 PM

Specialistai pabrėžia, kad gydytojams gali prireikti kelių kartų, kol pavyks pabudinti M.Schumacherį. Ar jo atsikėlimas reikštų darbų pabaigą? Tikrai ne – ekspertai pabrėžia, kad tada prasidės dar intensyvesnis darbymetis.

Smegenų traumų specialistai teigia, kad prikėlus 45 metų sportininką iš komos svarbiausia nustatyti, ar jis suvokė, kas aplink jį vyksta. Be to, medikai turės iškart išsiaiškinti, ar M.Schumacheris reaguoja į įprastus prašymus. Pavyzdžiui – kilstelėti ranką.

„Tai testas, kuriuo nustatoma, kokias funkcijas jis gali atlikti“, - sportingnews.com sakė Anthony Strongas, „King College“ neurochirurgijos emeritas.

Išsiaiškinę, ar M.Schumacheris geba atlikti įprastus veiksmus ir reaguoti į aplinką, pasak A.Strongo, medikai norės sužinoti, ar sportininkas gali pats kvėpuoti.

Svarbu bus ir tai, ar jis reaguoja į nedidelius skausmo dirgiklius.

„Medikai norės sužinoti, ar jis gali pasakyti „labas“. Žinoma, svarbu, kad išsiaiškinti, ar jis pamena įvykius ir gali atpažinti save ar šeimos narius“, - kalbėjo A.Strongas.

Jeigu M.Schumacheris nereaguos į gydytojų balsus, jie stebės, ar sportininkas mėgins ištraukti vieną iš jį apraizgiusių vamzdelių ar bandys nuplėšti pleistrą nuo žaizdos. Tokie veiksmai leistų suprasti, kad M.Schumacheris suvokia, kur yra.

Tačiau ekspertai pabrėžia, kad praeis mėnesiai, kol paaiškės tikroji M.Schumacherio situacija.

„Jeigu M.Schumacheris išgyvens, jis gali būti ne toks žmogus, koks buvo. Sprendžiant iš intensyvioje priežiūroje praleisto laiko, jis patyrė labai rimtą daugybinę smegenų traumą, - kalbėjo Oksfordo universiteto neurochirurgijos katedros vadovas Tipu Azizas. - Dar per anksti, kad galėtume žinoti, koks jis bus. Bet spėčiau, kad traumos padarinių bus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras