M.Schumacherio žadinimas iš komos – su „Ferrari“ griausmu?

Formulės 1 čempiono Michaelio Schumacherio žadinimo iš komos procesas tampo gerbėjų nervus ne mažiau, nei pats jo gulėjimas komoje. Regis, viskas tęsiasi taip ilgai, jog nebeaišku, ar po visko dar galima tikėtis gerų žinių. Mažinti anestetikų kiekius Grenoblio klinikos medikai M.Schumacheriui pradėjo savaitės pradžioje. Nutekėjus informacijai apie pirmuosius neurologinius testus, gerbėjai džiūgavo – M.Schumacheris sumirksėjo, jis reaguoja į testus, ir tai geras ženklas! Tačiau, kaip rašo focus.de, žaidinimo iš komos procesas gali trukti ilgai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 1, 2014, 12:12 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:12 PM

Iš dirbtinės komos pabudę pacientai pradžioje būna sutrikę, bet po ilgos komos tai normalu. Kai viskas vyksta sėkmingai, pacientas atsigauna per keletą valandų ar dienų. Svarbiausia, kad jis žinotų, kas toks yra, kur yra, ir atpažintų savo artimuosius.

Tuo tarpu testus medikai atlieka ir per patį budimo procesą. Tikrinama, ar veikia nervinis ryšys iš raumenų į smegenis ir priešingai.

Daug pasakantis testas yra mirksėjimo reflekso patikrinimas. Medvilnės tamponu priliečiamas akies obuolys ir žiūrima, ar akis mirktelės. „Geriausiu atveju nervai nusiųs smegenims informaciją „kažkas dirgina akį“, ir šios duos signalą raumenims – užsimerkti. Jeigu veikia šis refleksas, gydytojas gali atlikti kitus testus“, - aiškina medicinos profesorius iš Hamburgo Heinzpeteris Moecke.

Po to gydytojai bandys užmegzti su M.Schumacheriu akių kontaktą, tikrins, ar jis atpažįsta daiktus ir ar gali formuluoti žodžius. „Iš jo reakcijų jie galės suprasti, kaip jis jaučiasi, ar ar jam skauda“, - sako Berno neurochirurgas Andreasas Raabe.

Tačiau svarbiausias vaidmuo budimo procese tenka šeimai. Artimieji turi jį liesti, su juo kalbėtis.

„Artimųjų kalbinimas yra labai efektyvu. Taip pat galima jam per ausines leisti jo mėgstamą muziką ir žiūrėti, ar jis reaguoja, - aiškina šveicarų neurologas Erichas Riedereris. - M.Schumacherio atveju siūlyčiau paleisti variklio gaudesio įrašą. Tokiam sportininkui, kaip jis, būtų labai gerai, jeigu jo emocijas pažadintų „Ferrari“ variklio griausmas“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.