L.Hamiltonas – apie meilę variklių gausmui ir pramogas

Per pašėlusią „Formulės 1” bandymų savaitę Lewisas Hamiltonas nesiliovė šypsotis. 29 metų britas nekantraudamas laukia antrojo sezono „Mercedes“ komandoje, į prieš keletą metų atvyko iš „McLaren“. Paskutinę pasirengimo sezono dieną Bahreine L.Hamiltono pavardė puošė greičiausiųjų sąrašus.

L.Hamiltonas džiaugiasi per bandymus ir treniruotes pasiektais rezultatais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
L.Hamiltonas džiaugiasi per bandymus ir treniruotes pasiektais rezultatais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 3, 2014, 10:54 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:15 PM

2008 metų sezono čempionas džiaugiasi, kad jo komandai įvykiai klostosi palankiai, tačiau patikina, kad kol kas „Formulės 1” sezono startas – nenuspėjamas.

- Panašu, kad šis sezonas bus palankus „Mercedes“ komandai. Ar tai gali būti jūsų metai?, - formula1.com paklausė L.Hamiltono.

- Kodėl taip galvojate?

- Daug faktorių rodo į tą pusę...

- Iš tiesų šaunu žengti į sezoną, pirmąsias lenktynes, žinant, kad pasirengime įveikėme daugiausia mylių. Kalbant apie bolidų veikimą, bendras nuotaikas, patirtį, esame viena geriausiai sukomplektuotų komandų.

Mes lenktyniaujame tam, kad laimėtume čempionatą. Visa tai suteikia labai daug pozityvumo. Tačiau išlikime ant žemės. Nors dabar viskas atrodo puikiai, sunku pasakyti, kas susiklostys tinkamai, o kas ne. Keliauji į Australiją ir neturi nė žalio supratimo, kas bus lyderis.

Dabar labai svarbiu faktoriumi taps patikimumas. Kalbu apie visus komandos žmones.

- Ar dabar nėra tinkamiausias metas į savo CV įtraukti dar vieną titulą?

- Taip. Tačiau tai galioja visiems metams nuo pirmojo laimėto trofėjaus.

- Ką lenktynininkas L.Hamiltonas galvoja apie naujų bolidų garsą?

- Aš užaugau su „senuoju“ garsu ir tai dievinau. Pamenu anksčiau naudotus„V12” variklius. Garsas būdavo nuostabus. Jį buvo galima išgirsti ir per televiziją. „V10” ar „V8” varikliai turėjo savo specialų riaumojimą. Kai įjungdavai variklį, turėdavai užsikimšti ausis.

Tačiau visa tai – istorija. „Formulės 1” keliauja tolyn. Kas žino, galbūt greitai visi džiaugsimės dėl šių mažiau garsių variklių.

Savaime suprantama, kad bus lengviau pilotui komunikuoti su komanda.

Medalis turi dvi puses, tad visada yra ir gerosios, ir blogosios savybės.

- Ir geroji pusė ta, kad „Mercedes“ kol kas viskas klostosi gerai...?

- Taip. Kol kas.

- Kalbant apie grožį, ar matote jį 2014 metų bolidų dizaine? O gal kiekvienas greitas automobilis iškart tampa gražiu dėl lenktynių reikalaujamos formos?

- Kiekvienais metais pažiūriu į naujus bolidus. Jie vis atrodo šiek tiek prasčiau. Bet kai pamačiau labai „kietą“ mūsų bolido nuotrauką, supratau, kad man tai patinka.

Tačiau faktas, kad lenktyninis automobilis turi savo pirminę užduotį – lenktyniauti. Ir iš to, ką mačiau, „F1 W05” tam sutvertas puikiai.

- Kaip įsivaizduojate pirmąsias lenktynes?

- Pradžioje vyks derinimas. Veikiausiai bus įdomių siurprizų sirgaliams ir mums. Galbūt turėsime 2012-ųjų „dežavu“, kai laimėdavo vis kitas lenktynininkas. Taip gali lengvai nutikti.

Laimei, kad „Mercedes“ turi labai puikų variklį. „Williams“ komanda atrodo tokia, kokia galėtų varžytis. Į priekį pasistūmėti turėtų „Force India“. Galbūt Felipe Massa į priekį nuves „Williams? Kas žino?

- Daugelis žmonių pinigus statytų ant jūsų laukelio, tikėdamiesi, kad tapsite lyderiu.

- Gera žinoti. Esu labai pasirengęs, susitelkęs ir tikiu pergalėmis. Dirbu su komanda kuo glaudžiau, stengiuosi suprasti, pajausti bolidą ir atiduodu tam viską, ką galiu.

- Bandymai daugeliui komandų nebuvo sklandūs. Dėl rimtų techninių pokyčių buvo įveikta ne tiek ir daug mylių.

- Leiskite man kai ką pasakyti. Man tai buvo geriausi bandymai. Ir tai tik dėl to, kad buvome Bahreine. Tai buvo maloniausios dvi savaitės, kokias tik esu turėjęs per bandymus. Oras buvo nuostabus, šalis mus priėmė maloniai.

O ir trasa geresnė nei Barselonoje. Buvo labai malonu čia lankytis.

- Šiuos žodžius sako turistas. Ar iš bandymų išspaudėte viską?

- Tikrai taip. Galėjome matyti, kaip per paskutines dienas kai kurios komandos mėgino vytis mus pagal kilometražą. Tačiau jiems dar daug trūksta. Pastarosios dvejos savaitės mums buvo labai produktyvios. Galėjome sutvarkyti daug nesklandumų. Ir, žinoma, įveikti daug mylių.

- Daug kalbama apie tai, kad lenktynininkai šiemet tampa valdymo centrų žaisliukais, tampomais už virvučių. Kokia realybė?

- Šiemet bus daugiau bendravimo. Nesu dėl to visiškai patenkintas, nes balsai ausyje ir blaško. Bet mums lenktynininkams tenka nuveikti ir daugiau. Kiekvienais metais lenktynininkų darbas sunkėja. Mes augame ir kaip inžinieriai.

Tu turi inžinierius su kuriais dirbi, bet ir pats turi suvokti bolido techniką ir tai, ką jie daro.

- Visiems žinoma, kad „Formulės 1” pilotai turi gebėti susikaupti ir susidoroti su įtampa įvairiose situacijose. Galbūt galite nupasakoti, kokia ta lenktynininko savaitė?

- Treniruotis pradėjau dar trylikos ir tai darau iki šiol. Ir patikėkite manimi – tai gali būti ir nuobodu. Kai kurie žmonės yra nuo to priklausomi, jiems tai labai patinka, bet iš esmės treniruotės nėra labai smagios ar įdomios.

Tad darau ką nors, kad būtų linksmiau. Pavyzdžiui žaidžiu skvošą. Jeigu dvi valandas žaisite itin sunkų skvošo mačą – mirtinai nuvargsite.

Praėjusią savaitę plaukiojau banglente Dubajuje. Mes tai darėme tris valandas. Kai tik pasirodydavo banga, turėdavau ją „sugauti“. Veiksmas buvo labai intensyvus. Vidurdienį jau buvau be jėgų.

Žinoma, dar reikia bėgioti, minti dviratį ir sportuoti sporto salėje. Tačiau visada gali treniruotėse sugalvoti kažką įdomaus.

- Esate stilingas žmogus. Ar L.Hamiltonas pats sukasi parduotuvėse?

- Iki sausio mėnesio viską pirkau pats. Tačiau nuo tada nebeturėjau laiko apsipirkinėti. Be to, nelabai mėgstu vaikščioti po miestą, ieškant tam tikrų rūbų ar daiktų. Man pasisekė, kad Niujorke radau dvi merginas, kurioms parodžiau, kokį stilių mėgstu. Dabar jos tai daro už mane.

- Skiriatės nuo įprasto normalaus lenktynininko. Ar esate vienintelis, suprantantis, kad „Formulė 1” - ir pramogų sferos dalis?

- Sakyčiau taip. Manau, kad „Formulė 1” pramogų pasaulyje galėtų užimti dar didesnį vietą. Čempionatas turi daug potencialo. Per pirmuosius dvejus metus mane fotografuodavo nuolat, bet tada man nerūpėdavo kaip atrodau. Šiandieną aš renkuosi gerą išvaizdą.

- Atrodo, kad turite daug talentų. Pirmiausia – lenktynės, bet dar yra muzika. Galbūt ir vaidyba? Ką veiksite baigęs karjerą?

- Dar negalvojau apie tai, ką darysiu po karjeros lenktynėse. Lenktynės dabar gauna visą mano dėmesį, tad tikiuosi, kad dar kitus dešimt metų būsiu šioje sferoje. Tokia mano viltis. Žinau, kad kai kurie žmonės sustoja ir paskui nebesuranda kitos nišos, todėl aš eksperimentuoju.

Visada norėjau sukurti automobilio dizainą, tad gal taip ir padarysiu. Tai būtų geriausiai valdomas automobilis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.