Iš komos pabudęs Michaelis Schumacheris perkeltas į Šveicariją

Michaelio Schumacherio šeimai ir gerbėjams – puiki naujiena: „Formulės 1” legenda pabudo iš komos. M.Schumacherio vadybininkė Sabine Kehm paskelbė, kad sportininkas jau nebeguli Grenoblio ligoninėje ir yra sąmoningas. Ji nenurodė, kur lenktynininkas buvo išgabentas, tačiau pabrėžė, kad jis tęs reabilitaciją.

M.Schumacheris pabudo iš komos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.Schumacheris pabudo iš komos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 16, 2014, 1:52 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:48 PM

„Michaelis buvo išvežtas iš Grenoblio klinikos, kad jam būtų tęsiama reabilitacija. Jis nebėra ištiktas komos. Jo šeima norėtų nuoširdžiai padėkoti visiems jį gydžiusiems Grenoblio gydytojams, slaugytojams, seselėms ir terapeutams, taip pat suteikusiems pirmąją pagalbą nelaimės vietoje, kurių dėka per pirmuosius mėnesius buvo padarytas milžiniškas darbas“, – sakė M.Schumacherio atstovė S.Kehm.

Kaip praneša „Bild“, M.Schumacheris yra „budrioje fazėje“, atmerktomis akimis. Jis gali komunikuoti su savo aplinka, ypač su žmona Corinna ir savo vaikais. Grenoblio medikų pagalba jam daugiau nebereikalinga. Jis perkeliamas į reabilitacijos kliniką.

Budrios fazės, prasidėjusios dar balandžio pradžioje, pastarosiomis savaitėmis tapo vis ilgesnės. M.Schumacheris girdi balsus, reaguoja į prisilietimus.

Vėliau pranešta, kad M.Schumacheris pirmadienio rytą buvo paguldytas į Lozanos universitetinę ligoninę (CHUV).

„Jo šeima yra su juo, - sakė Lozanos klinikos atstovė Darcy Christen. - Jie yra atskirame padalinyje, kuriame geriausiai kaip tik įmanoma užtikrinamas jų privatumas, o M.Schumacheriui – aukščiausio lygio priežiūra. Mes prašome visų pacientų gerbti privačią sferą ir medicininę paslaptį“.

Nelaimė - prieš pusmetį

M.Schumacheris į komą paniro dar gruodžio 29 dieną, kai slidinėdamas Prancūzijos Alpėse krito ir galva trenkėsi į akmenį. Smūgis buvo toks stiprus, kad skilo sportininko šalmas.

Vienas garsiausių „Formulės 1” lenktynininkų buvo skubiai nugabentas į Grenoblio ligoninę. Medikai privalėjo jam sukelti dirbtinę komą, kad bent kiek sumažintų smegenų spaudimą.

Po slidinėjant įvykusios nelaimės M.Schumacheris Grenoblio ligoninėje praleido pusšešto mėnesio. Ligoninėje 45 metų lenktynininkas iš viso pragulėjo 169 dienas.

Jokios išsamesnės informacijos apie M.Schumacherio sveikatos būklę nebus pateikiama, jokia su tuo susijusi spaudos konferencija nenumatyta.

Pasak atstovės, tolesnės reabilitacija bus privati. Ji primygtinai prašė tai gerbti.

Kaltino gydytojus

Medikai Grenoblyje M.Schumacherį budinti mėgino keletą kartų, tačiau pirmieji bandymai buvo nesėkmingi. Per pusšešto mėnesio sportininko likimas buvo daugybę kartų linksniuojamas žiniasklaidoje. Buvęs „Formulės 1” medikas Gary Hartsteinas spėjo apkaltinti medikus aplaidumu.

M.Schumacheris iš Alpių iš pradžių buvo nugabentas į mažesnę ligoninę, tačiau, pasak H.G.Hartsteino, joje nebuvo visos reikiamos aparatūros.

Jis sakė, kad tokios klaidos kaina didelė.

„Vėlavimas kainavo labai daug. Ir ypač tokioje situacijoje, kai spaudimas buvo labai sukilęs. Smegenys tiesiogine ta žodžio prasme buvo spaudžiamos“, – tvirtino G.Hartsteinas.

Grėsmė išliko

Po poros mėnesių komos ištiktą M.Schumacherio šeimą pasiekė skaudi žinia – sportininkas prarado 20 kilogramų svorio ir tuo metu svėrė apie 55 kilogramus. Specialistai nuolat masažavo M.Schumacherio raumenis ir sąnarius, tačiau su juo nedirbantys specialistai įspėjo, kad to gali nepakakti.

Gydytojas iš Vokietijos Curtas Diehmas sakė, kad medikai tuo metu pralaiminėjo kovą dėl raumenų atrofijos. Kokia situacija dabar – neaišku.

Skeptikai 45 metų M.Schumacheriui kol kas šviesios ateities neprognozuoja. Jie jau anksčiau tvirtino, kad toks ilgas laikotarpis komos būklės gali stipriai pažeisti sportininko smegenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.