Abu Dabyje triumfavęs L. Hamiltonas - „Formulės 1” karalius

Tik spustelėjęs greičio pedalą Lewisas Hamiltonas nepaliko vietos dvejonėms - „Mercedes“ lenktynininkas iškart atsidūrė pirmojoje pozicijoje ir pakankamai užtikrintai laviravo iki pat finišo, kur jo laukė ypatingas šampanas. 29-erių britas laimėjo ne tik Abu Dabio „Grand Prix“ lenktynes, bet ir tapo 2014 metų čempionu.

Lewisas Hamiltonas po šešerių metų susigrąžino „Formulės 1“ planetos čempiono titulą.<br>AP nuotr.
Lewisas Hamiltonas po šešerių metų susigrąžino „Formulės 1“ planetos čempiono titulą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 23, 2014, 2:57 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 7:59 PM

L.Hamiltonas tokį triumfą išgyveno antrą kartą. Sportininkas čempionu tapo ir 2008-aisiais.

Emocingasis L.Hamiltonas anksti šiame sezone pademonstravo, kad sieks laimėti trofėjų. Tai jam leido padaryti ne tik puikūs įgūdžiai, bet ir gerokai už varžovų pranešesni „Mercedes“ bolidai. Būtent „Mercedes“ komandai atiteko konstruktorių taurė, o pagrindiniu L.Hamiltono varžovu iki paskutinių lenktynių buvo ekipos draugas Nico Rosbergas. Tiesa, pastarajam sezonas baigėsi nemaloniai, nes Abu Dabyje gedo jo bolidas.

N.Rosbergas lenktynes pradėjo pirmas, bet rimtos konkurencijos L.Hamiltonui nesudarė.

Pergalės. L.Hamiltonas šį sezoną laimėjo 11 lenktynių. Dar prieš Abu Dabio „Grand Prix“ jis turėjo 17 taškų pranašumą. Britas laimėjo Malaizijos, Bahreino, Kinijos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Singapūro, Japonijos, Rusijos ir JAV bei Abu Dabio lenktynes.

Abu Dabio „Grand Prix“ rikiuotė: L.Hamiltonas, F.Massa, V.Bottas, D.Ricciardo, J.Buttonas, N.Hulkenbergas, S.Perezas, S.Vettelis, F.Alonso, K.Raikkonenas.

Ypatingas klubas. L.Hamiltonas tapo ketvirtuoju britų lenktynininku, kuriam pavyko daugiau nei vieną kartą laimėti „Formulę 1”. Jis prisijungė prie sero Jackie Stewarto, Jimo Clarko ir Grahamo Hillo.

Šūkis. „Oooo, aš esu pasaulio čempionas. Negaliu patikėti. Ačiū vaikinai“, - per radiją šaukė L.Hamiltonas, vos kirtęs finišo liniją, kai jį pasitiko fejerverkai.

Klaida. N.Rosbergas iškart prarado „pole“ poziciją. „Mercedes“ piloto startas buvo labai prastas ir L.Hamiltonas tuo pasinaudojo, išsiverždamas į priekį.

Iškrito. Dėl techninių bolido gedimų Danilas Kviatas iš „Toro Rosso“ su lenktynėmis atsisveikino 16-ame rate.

Pranešimas. „Netenku galios“, - komandai per radiją pranešė N.Rosbergas, 25-ajame rate. Sportininkui sugedo sistema, generuojanti apie 180 arklio galių. N.Rosbergas nuo L.Hamiltono tuomet atsilikinėjo 1,7 sek.

Degimas. 28-ajame rate baigėsi Pastoro Maldonado sezonas. „Lotus“ lenktynininko bolidas iš pradžių ėmė skleisti dūmus, o tada užsiliepsnojo.

Statistika (BNS).

Abu Dabio lenktynių rikiuotė:

1. Lewis Hamilton (D. Britanija), „Mercedes“     1 val. 39 min. 02,619 sek.

2. Felipe Massa (Brazilija), „Williams-Mercedes“ atsiliko 2,576 sek.

3. Valtteri Bottas (Suomija), „Williams-Mercedes“ 28,880

4. Daniel Ricciardo (Australija), „RedBull-Renault“ 37,237

5. Jenson Button (D.Britanija), „McLaren“ 1:00,334

6. Nico Huelkenberg (Vokietija), „Force India-Mercedes“ 1:02,148

7. Sergio Perez (Meksika), „Force India-Mercedes“ 1:11,060

8. Sebastian Vettel (Vokietija), „RedBull-Renault“ 1:12,045

9. Fernando Alonso (Ispanija), „Ferrari“ 1:25,813

10.Kimi Raikkonen (Suomija), „Ferrari“ 1:27,820

Galutinė lyderių rikiuotė bendrojoje „Formulės 1“ čempionato įskaitoje (po 19 etapų):

1. Lewis Hamilton (D. Britanija), „Mercedes“              384 tšk.

2. Nico Rosberg (Vokietija), „Mercedes“ 317

3. Daniel Ricciardo (Australija), „RedBull-Renault“ 238

4. Valtteri Bottas (Suomija), „Williams-Mercedes“ 186

5. Sebastian Vettel (Vokietija), „Red Bull-Renault“ 167

6. Fernando Alonso (Ispanija), „Ferrari“ 161

7. Felipe Massa (Brazilija), „Ferrari“ 134

8. Jenson Button (D. Britanija), „McLaren“ 126

9. Nico Huelkenberg (Vokietija), „Force India-Mercedes“ 96

10.Sergio Perez (Meksika), „Force India-Mercedes“ 59

Galutinė Konstruktorių taurės įskaitos rikiuotė:

1. „Mercedes“                                             701 tšk.

2. „RedBull-Renault“ 405

3. „Williams-Mercedes“ 320

4. „Ferrari“ 216

5. „McLaren“ 181

6. „Force India-Mercedes“ 155

7. „Toro Rosso-Renault“ 30

8. „Lotus-Renault“ 10

9. „Marussia-Ferrari“ 2

Lenktynės.

N.Rosbergas tiesiog pramiegojo startą. Lenktynininkas nesugebėjo laiku reaguoti į situaciją ir iškart prarado „pole“ poziciją, į priekį praleisdamas L.Hamiltoną. Po vieno rato L.Hamiltonas prieš N.Rosbergą pirmavo 1,2 sek. 

Gražiai startavo Jensonas Buttonas, šoktelėjęs dvejomis pozicijomis  viršų. Jis už nugaros paliko K.Raikkoneną ir F.Alonso ir buvo ketvirtas.

Po trijų ratų L.Hamiltonas prieš N.Rosbergą pirmavo 1,6 sek.

6-jame rate F.Alonso nusprendė atsisakyti minkščiausio mišinio padangų ir jas pakeitė į tiesiog minkšto mišinio padangas. Į techninio aptarnavimo zoną užsuko ir J.Buttonas, esantis ketvirtoje vietoje.

Septintajame rate „Mercedes“ bolidai nuo artimiausių persekiotojų buvo atitrūkę apie 2 sek. L.Hamiltonas prieš N.Rosbergą pirmavo 1,7 sek. 

16 rate lenktynių maršalai bėgo link Daniilo Kviato bolido. Lenktynininkas dėl techninių problemų buvo priverstas pasitraukti.

17-ame rate L.Hamiltonas prieš N.Rosbergą pirmavo 2,6 sek. Trečioje pozicijoje esantis F.Massa atsilikinėjo 5,7 sek.

25-ajame rate N.Rosbergas komandai pranešė, kad genda variklis. Sportininko greitis stipriai krito.

27-ajame rate N.Rosbergas komandos prašė išsiaiškinti gedimų priežastis, nes sugedo ne tik DRS sistema.

28-ajame rate baigėsi Pastoro Maldonado sezonas. „Lotus“ lenktynininko bolidas iš pradžių ėmė skleisti dūmus, o tada užsiliepsnojo.

29 rate vyko puiki dvikova tarp F.Alonso ir J.Buttono. J.Buttonas drąsiai gynėsi prieš jį atakuojantį varžovą, tačiau galiausiai F.Alonso privertė suklysti priešininką.

Netrukus L.Hamiltonas užsuko į techninio aptarnavimo zoną, tačiau N.Rosbergo bolidas nebuvo pakankamai greitas, kad pakeistų situaciją.

33 rate V.Bottas aplenkė N.Rosbergą ir buvo trečias. Antrojoje vietoje buvo F.Massa.

36 ratas. L.Hamiltonui iki lyderio pozicijoje atsiradusio F.Massos trūko 15 sekundžių. Iki lenktynių pabaigos buvo likę 19 ratų.

38-ajame rate į ketvirtąją poziciją šoktelėjo V.Bottas. Pirmavo F.Massa, L.Hamiltonas buvo antras, o D.Ricciardo – trečias. N.Rosbergas buvo septintoje pozicijoje.

45-ajame rate L.Hamiltonas tvirtino savo poziciją pirmojoje vietoje. Britas F.Massą lenkė 10,8 sek.

49-ajame rate F.Massai iki L.Hamiltono trūko apie 6 sek.

54-ajame rate „Mercedes“ siūlė N.Rosbergui sukti į techninio aptarnavimo zoną, tačiau lenktynininkas pareiškė, kad ketina baigti lenktynes, nors bolidas ir genda.

***

Skaičius. Sezono įskaitos viršūnėje esantis L.Hamiltonas 17 taškų lenkia N.Rosbergą, tačiau vokietis nenuleidžia rankų. Jis turi šansų viską pakeisti sezono finiše. Lemiamame etape lenktynininkų surinkti taškai bus dvigubinami, o N.Rosbergui čempiono titulą garantuotų užimta pirmoji vieta, tačiau jam reikia tikėtis, kad L.Hamiltonas bus trečioje ar žemesnėje vietoje.

Rikiuotė. N.Rosbergui per kvalifikaciją pavyko ratą apvažiuoti greičiausiai, tad jam atiteko „pole“ pozicija. L.Hamiltonas liko už komandos draugo. Lenktynių pradžios dešimtukas: N.Rosbergas, L.Hamiltonas (abu „Mercedes“), V.Bottas, F.Massa (abu „Williams“), D.Kviatas („Toro Rosso“), J.Buttonas („McLaren“), K.Raikkonenas, F.Alonso (abu „Ferrari“), K.Magnussenas („McLaren“), J.E.Vergne'as („Toro Rosso“).

Kirto. „Red Bull“ atstovai D.Ricciardo ir S.Vettelis per kvalifikaciją užėmė 5-ąją ir 6-ąją vietas, tačiau organizatoriai anuliavo jų rezultatus. Specialistai nustatė, kad „Red Bull“ bolido priekinis sparnas neatitinka „Formulės 1” taisyklių.

Išėjo. „Ferrari“ komanda paskelbė apie permainas. Ekipą paliko Fernando Alonso, o jo vietą pakeitė keturiskart čempionas Sebastianas Vettelis, nusprendęs atsisveikinti su „Red Bull“ ekipa.

Pasirašė. Sergio Perezas ir toliau vairuos „Force India“ bolidą. Sportininkas oficialiai pratęsė sutartį. Geriausias jo pasiekimas šį sezoną – Bahreine užimta trečioji vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.